Joaca PSD de-a "v-ati ordonanta"

Vineri, 08 Martie 2019, ora 20:15
11079 citiri
Joaca PSD de-a "v-ati ordonanta"

Am trait s-o vedem si p-asta! Vajnicul PSD, instalat in scaunele puterii cu o majoritate "zdrobitoare", capabil sa primeneasca guvernele dupa pofta inimii, sa scoata violatorii si hotii din puscarii, sa schimbe legile cum il taie capul, sa ameninte procurorii si sa iasa la lupta cu judecatorii, nu este in stare sa tina piept la o motiune simpla a Opozitiei.

Oare de ce da inapoi?

Da inapoi, pentru ca toate ii merg anapoda, ca sa nu spun chiar prost de tot. Au bagat-o pe maneca atat partidul, cat si varfurile sale de lance: Dragnea, Dancila, Tudorel, Orlando, Valcov si cati mai sunt pe-acolo. Ganditi-va numai:

* OUG 114, contestata de mediile de afaceri, banci, intreprinzatori, societatea civila si chiar presedintele tarii, trebuie refacuta pe ici, pe colo si anume prin partile cele mai esentiale.

* OUG 7 a scos in strada una din cele mai linistite si negalagioase categorii sociale: intelectualii. Protesteaza procurorii, se plang judecatorii, ii sustin studentii, profesorii, actorii, personalitati de vaza ale lumii culturale, universitare si academice.

* O ordonanta pentru amnistie si gratiere asteptata de toti coruptii partidului ar fi fost aprobata daca se intelegeau cine s-o semneze. Tudorel zice ca Dancila, Dancila ca Tudorel, iar Dragnea nu zice nimic, dar le impinge sula-n coaste.

* Inamicul numarul unu al partidului, fosta sefa a DNA, se apropie tot mai mult de numirea in functia de procuror-sef european, spre disperarea domnului Tudorel care a coplesit Europa cu reclamatiile sale anti-Kovesi.

Stiti cum imi suna la ureche reclamatiile domnului Tudorel? Ca interventia din 1970 a guvernului sovietic pe langa organele de la Stockholm pentru a nu i se atribui premiul Nobel scriitorului Alexandr Soljenitin, intrucat scrierile sale sunt considerate antistatale, iar el tradator. Premiul, bineinteles, a fost atribuit.

* PSD se prabuseste in sondaje, nu-si gaseste candidat prezidentiabil si vede cum oamenii sai de baza se distanteaza sau chiar isi iau zborul din partid: Tudose, Firea, Neacsu, Banicioiu, Chirica, Tutuianu, Stanescu si multi altii.

* INS confirma ca, in 2018, PIB a fost cu 1,4% mai mic decat cel prevazut in buget. Adica, exact ce spunea presedintele Iohannis anul trecut si ce spune si anul acesta ca "cifrele sunt umflate" si ceea ce neaga doamna Dancila, nitel cam obraznicuta la adresa presedintelui, sustinand ca ar fi in campanie electorala.

Sa vedem pe unde va scoate camasa doamna Dancila, cand se va observa la Bruxelles ca depasim pragul de 3% din PIB, angajat de Guvernul Dragnea.

* Tocmai bine, luni soseste in Bucuresti prim-vicepresedintele Timmermans, care urmeaza sa primeasca o distinctie de la autoritatile romane. Veste buna penru noi, dar nu si pentru doamna Dancila care tocmai se pregateste sa aprobe o ordonanta privind Codurile, la putin dupa ce chiar forurile europene cereau ca asemenea probleme sa nu mai fie rezolvate prin ordonante. Oare ce-i va explica liderul bucurestean celui european?

* Un grav semnal de alarma a venit marti de la UDMR, care a atras atentia pentru prima data ca va sustine la vot motiunea Opozitiei.

In asemenea stare de nervozitate, mi se pare normal ca domnul Dragnea n-a reusit sa-si aduca tovarasii la un numitor comun, iar sedinta la varf din aceasta saptamana, care se anunta hotaratoare, s-a incheiat mai rau decat in coada de peste. Concluzia comunicata de domnul Dragnea este ca din poveste, ne-am intalnit si am stabilit cand sa ne intalnim ca sa stabilim:

"Exista o stare de nemultumire pe care nu avem de gand sa o ascundem in randul parlamentarilor care trebuie lamurita saptamana viitoare".

Recunoasterea starii de nemultumire este o premiera in politica dragnista. Pana acuma, nemultumitii erau preschimbati rapid in multumiti, in baza principiului: na si tie, na si tie. Niciodata Liviu Dragnea n-a recunoascut ca ar avea nemultumiti in apropiere.

Iar, daca erau nemultumiri, le rezolva pe rand, ba servind-o cu un ciolanas pe profesoara Andronescu, ba aruncandu-i un os de ros giurgiuveanului Badalau, ba imprastiindu-le boabe de ciugulit altor infometati pe care inca nu-i stim noi, dar ii vom observa probabil pe listele europarlamentarelor.

Ca exista o stare de nemultumire nu incape indoiala, iar felul cum declara jupanul ca nu-i ascunsa dovedeste ca a si pitit-o. De la dansul nu putem afla detalii, dar ghicim cate ceva, citind printre randuri declaratia deputatului Catalin Radulescu, zis "Mitraliera", un fel de Vanghelie pe stil nou:

"Toader nu a dat OUG pe Codurile Penale, stam cu articole din Coduri care sunt constitutionale si pe care dansul nu le-a facut, OUG pentru revizuirea sentintelor celor care se considera nevinovati nu s-a dat. Dansul isi face o agenda proprie. Azi nu participam la vot".

Comparatia cu Vanghelie n-am facut-o la intamplare. Domnul Radulescu se exprima la fel de agramat (desi pretinde ca ar fi absolvit o facultate) si gandeste la fel de impiedicat. Nu intelegi nimic nici cand vorbeste despre articolele din Coduri pe care dl Tudorel nu le-ar fi facut, nici despre acea "OUG pentru revizuirea sentintelor celor care se considera nevinovati".

Exista undeva in lume vreun condamnat care isi recunoaste vinovatia? Istoria povesteste ca, nici in fata esafodului sau a glontului, condamnatii nu s-au recunoscut vinovati. De aceea, nici nu se discuta despre revizuirea unor sentinte ale celor care se considera nevinovati.

Tot ce indraznesc sa incerce smecherasii de la parghiile Legiuitorului nostru este revizuirea acelor sentinte, al caror complet de judecata a fost contestat. Este cu totul altceva.

Fara indoiala, Liviu Dragnea se simte intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, este in joc propriul interes si il apasa proletcultistii partidului, cei de tipul "Mitraliera", dar si Iordache, Nicolicea sau S. Nicolae. Pe de alta parte, simte rezistenta unora care se intreaba pe buna dreptate cine va da socoteala pentru consecintele unei eventuale OUG data pe raspunderea celor care au conceput-o si au aprobat-o.

Domnului profesor-doctor Tudorel Toader, persoana cu buna pregatire juridica, nu-i scapa acest amanunt, al raspunderii, si n-are pofta sa-si puna inca o data pielea la saramura, dupa ce si-a tabacit-o deja binisor.

Teama domniei sale s-a transmis fara indoiala ca un virus in simtirile sensibile ale doamnei Viorica, pe care n-am cum s-o banuiesc de prea mult curaj. Vazand rezistenta domnului Tudorel la presiunile unor "Mitraliere", dar si a altora de acelasi calibru e normal sa faca si dansa ochii mari, cat cepele. In fond, a plecat de la Videle ca sa ajunga la Bruxelles, nu la Jilava!

Nu exclud ca doamna Dancila sa fie chiar speriata dupa intalnirea de miercuri cu prim-vicepresedintele Timmermans, care, asa cum relateaza presa, i-ar fi atras atentia in mod special ca in ultimul Raport MCV nu numai ca s-a cerut sa nu fie facuti pasi inapoi, ci s-a specificat ca se recomanda stoparea modificarilor Legilor Justitiei prin ordonante de urgenta.

Greu de spus de cine va tine seama doamna Viorica: de domnul Timmermans sau de domnul "Mitraliera"?

Si cred ca nu numai domnia sa este ingrijorata. Incerc sa descifrez declaratiile domnului Dragnea si inteleg ca multi dintre participantii la sedinta cu usile inchise de miercuri au suflat in iaurt cu acea ocazie si nu m-ar mira ca insusi jupanul s-ar teme sa nu se friga.

In aceste conditii, ma intreb ce va putea "lamuri" domnia sa pana saptamana viitoare, asa cum s-a angajat? Nu cumva se va repeta aceeasi lipsa de cvorum? Nu exclud, pentru ca "daddy" nu cunoaste alt mod de a solutiona conflictele, cu ciolanul, cu osul si cu exclusul.

Aceasta din urma nu pare sa mai fie de actualitate dupa ce oameni de vaza ai partidului se exclud singuri, de buna voie si nesiliti de nimeni. Dar ce ciolan poti sa-i oferi domnului Tudorel, deja asezat la masa cu bucate si ce os ar mai atrage-o pe doamna Dancila, care a dat Bruxelles-ul pentru cioara de pe gard?

Domnul Tudorel tot joaca tontoroiul in loc pe tema asteptatei OUG, iar doamnei Dancila ii convine tontoroiul, intrucat se poate preface ca asteapta hartia de la MJ, desi nu are deloc pofta sa semneze pe barba proprie asemenea bomba cu explozie intarziata.

Cand aude de OUG si de contrasemnatura, domnul Tudorel Toader isi ia numaidecat aere de profesor, ia cuvantul ca de la catedra si ne aminteste de celebra Pithya, in limbajul sau mai mult decat alambicat:

"Eu, ca ministru, impreuna cu colegii mei de la Directia de elaborare, redactam proiectele si v-am spus, l-am redactat, dar momentul, oportunitatea promovarii proiectului de ordonanta sau de lege nu este in sarcina mea".

Haida, domnule ministru, ce naiba, va faceti ca nu intelegeti? Elaborate si redactate sunt ciornele de pe care isi citeste doamna Viorica propriile sale discursuri, nu actele. OUG este un act si, fara semnatura, e simpla maculatura. Vreti ca doamna prim ministru sa semneze maculatura domniei voastre?

De aceea, sunteti ministru, ca sa semnati. Pentru elaborare si redactare, era suficient un simplu functionar, nu un inalt demnitar. Altfel hartia este o ciorna, iar premierul a vorbit clar: asteapta semnatura, nu redactarea sau elaborarea.

Problema este insa mai complicata decat pare. Oricat de naiva ar fi doamna Dancila, de randul acesta a sesizat corect ce riscuri si-ar asuma, daca ar lua asupra sa intreaga decizie a respectivei OUG, controversata nu numai in tara, ci printre partenerii nostri europeni.

Atata i-ar lipsi, sa afle acestia ca, dupa ce le-a dat asigurari solemne ca Romania respecta statul de drept, s-a apucat sa amnistieze si sa gratieze la gramada coruptii din puscarii! De la Bruxelles, a venit un mesaj foarte clar: sentintele definitive nu se revizuiesc.

Dar nici domnul Tudorel nu este atat de nepragmatic - ca sa vorbesc delicat - incat sa nu stie in ce situatie s-ar pune intr-un moment cand PSD ar trebui sa aleaga vreodata vinovatul pentru consecintele nefericitei ordonante. Ar apara-o oare pe colega Dancila sau s-ar face scut in fata lui Tudorel, coleg cu nimeni?

In opinia mea, profesorul Toader n-are nevoie sa-l apere cineva ca sa ajunga inapoi la Iasi, si nici doamna Dancila nu are nevoie de scut ca sa ajunga la Videle. Scut ii trebuie numai domnului Dragnea, ca sa nu ajunga la zdup. Tocmai de aceea, isi face inca o ordonanta.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Tudorel Toader ordnante pe justitie, #Tudorel toader OUG, #Tudorel Toader semnaturas OUG, #Tudorel Toader contrasemnare OUG, #Viorica dancila OUG justitie , #guvern ordonante