AFP: Bulgarii invidiaza Romania in ce priveste lupta anticoruptie. "Suntem in aceeasi barca, dar ei au vaslasi"

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 19:13
5066 citiri
AFP: Bulgarii invidiaza Romania in ce priveste lupta anticoruptie. "Suntem in aceeasi barca, dar ei au vaslasi"
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce romanii manifestau in masa, in februarie, pentru apararea rezultatelor inregistrate de justitia lor in lupta anticoruptie, puse in discutie de guvernul de la Bucuresti, vecinii bulgari au urmarit aceasta miscare cu invidie. Insa strazile tarii lor au ramas pustii, noteaza presa straina intr-un comentariu.

"Suntem in aceeasi barca precum Romania, insa ei au vaslasi", comenteaza Lozan Panov, inalt magistrat bulgar, lucid, dar pesimist cu privire la capacitatea tarii sale de a stavili coruptia, piedica in calea dezvoltarii acestui cel mai sarac stat membru al UE, arata France Presse.

In programul principalelor partide aflate in cursa pentru legislativele anticipate ce vor avea loc duminica in Bulgaria, lupta impotriva masinatiunilor financiare si altor deturnari de bani publici figureaza pe primele locuri, insa pana acum formatiunile politice au inselat toate asteptarile.

De la aderarea lor la UE in 2007, Bulgaria si Romania fac obiectul unui mecanism de supraveghere stricta din partea Bruxellesului cu privire la lupta anticoruptie. Insa in timp ce progresele Bucurestiului au fost salutate, Sofia a fost tinta criticilor in ultimul raport din ianuarie.

"Lentoarea si birocratia justitiei bulgare, dar si curajul magistratilor fac diferenta dintre Bulgaria si Romania", asigura Panov pentru AFP.

Atanas Ciobanov, unul dintre jurnalistii site-ului de investigatii Bivol.bg, este mai sever si acuza "lipsa de vointa politica in a infiinta un Parchet independent, ca in Romania", precum si rezistenta magistratilor bulgari, "ostili oricarei schimbari".

O dovada in acest sens: venirea la Sofia, la mijlocul lui martie, a procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, simbol al luptei anticoruptie, a suscitat o fronda din partea inaltei magistraturi bulgare.

Un alt exemplu ar fi acela ca, atunci cand Parlamentul bulgar a votat la sfarsitul lui 2015 o reforma a justitiei ceruta de institutiile europene, "aceasta a fost vaduvita in ultimul moment de tot ce ar fi putut face sa avanseze independenta Parchetului", subliniaza Ciobanov.

Acest esec a dus la demisia ministrului justitiei de atunci, Hristo Ivanov, 42 de ani, avocat, care la cateva luni dupa aceea a lansat un nou partid politic, avand drept obiectiv "recucerirea statului din mainile mafiei". Adaugandu-se dreptei scindate, partidul "Da Bulgaria" va avea probleme in a atinge pragul de 4% necesar pentru a intra in Parlament, "insa traduce nemultumirea populara fata de oligarhie", estimeaza politologul Evgheni Dainov.

Aceasta oligarhie "a capturat institutiile publice-cheie" din Bulgaria, analiza in iulie 2016 Centrul pentru Studierea Democratiei (CSD), grup de reflectie de la Sofia, in al 11-lea raport al sau asupra coruptiei.

"Privatizarea generalizata a guvernarii" afecteaza un numar tot mai mare de sectoare, potrivit raportului: piete publice, sistemul fiscal, sistemul legislativ si controlul institutiilor. Mai rau, in conditiile in care o usoara ameliorare era perceptibila pana in 2011, indicii de "rezistenta la coruptie s-au deteriorat, pentru a ajunge in 2015 la niveluri comparabile cu 1999".

Un bulgar din cinci a recunoscut ca a dat mita anul trecut, cea mai mare proportie din ultimii 15 ani. Vama, politia, sanatatea, educatia, magistratura: daca fenomenul coruptiei otraveste viata de zi cu zi a bulgarilor, ea afecteaza totodata climatul afacerilor, descurajand investitiile straine, potrivit expertilor.

Din 2007 pana in 2015, mai mult de trei sferturi dintre toate contractele semnate in Bulgaria au fost atribuite unui numar de candidati estimat la numai 10%, a calculat un alt think-tank bulgar, Institutul pentru Economia Pietei.

Condamnarile de politicieni si oameni de afaceri de prin plan sunt inexistente in Bulgaria, iar putinii jurnalisti independenti care ancheteaza asupra coruptiei sunt tinta "mass-media aflate in serviciul intereselor politice si economice", subliniaza CSD.

Exista o cat de mica speranta? - se intreaba AFP. In 2013, timp de mai multe saptamani, bulgarii au iesit in strada impotriva saraciei si coruptiei, dand jos un prim guvern conservator al fostului premier Boiko Borisov, dupa care l-au inlaturat si pe succesorul acestuia, Plamen Oresarski, sustinut de socialisti. "O constientizare si o saturatie" demne de lauda, potrivit lui Atanas Ciobanov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#bulgari romani proteste, #romani bulgari lupta anticoruptie , #anticoruptie