ALDE nu sustine rectificarea bugetara pentru care PSD nici nu i-a consultat: O spunem pe un ton raspicat!

Joi, 01 August 2019, ora 16:01
5154 citiri
ALDE nu sustine rectificarea bugetara pentru care PSD nici nu i-a consultat: O spunem pe un ton raspicat!
Foto: Arhiva Hepta.ro

ALDE avertizeaza Guvernul ca nu sustine rectificarea bugetara in actuala forma. Mai mult, formatiunea ii critica pe social-democrati ca, desi miercuri era programata o intalnire a coalitiei pentru a discuta pe aceasta tema, ea nu a mai avut loc.

In schimb, spune purtatorul de cuvant ALDE, Varujan Vosganian, formatiunea nu cunoaste forma exacta a proiectului de rectificare bugetara, ci doar informatiile aparute in presa, pe surse.

"Ieri ar fi trebuit sa avem o sedinta de coalitie sa discutam din nou despre proiectul de rectificare bugetara si asta nu s-a intamplat. In schimb vedem informatii, pe surse, despre tot felul de masuri care ar fi pregatite, masuri care pe noi nu ne satisfac, pentru ca par a fi doar masuri - pansament.

Vedem ca se taie fonduri de la investitii, sanatate, educatie, cultura, justitie (instante judecatoresti) si se adauga, in schimb, la bugetele serviciilor. Vedem ca nivelul incasarilor la buget este sub cel prognozat la adoptarea bugetului de stat pe anul 2019", se arata intr-un comunicat ALDE transmis Ziare.com.

Citeste si Guvernul taie bani de la Sanatate, Educatie si Transporturi. Da in plus la SRI si Presedintie

ALDE subliniaza ca formatiunea sustine alocarea de fonduri cu prioritate la obiectivele de investitii, asa cum au fost asumate la adoptarea bugetului de stat pe 2019.

Varujan Vosganian avertizeaza ca, in cazul in care rectificarea bugetara ramane in forma existenta acum, ALDE nu si-o va asuma.

"Noi, cei din ALDE, am spus si repetam ca dorim sa se mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB, si, de asemenea, sustinem alocarea de fonduri cu prioritate la obiectivele de investitii din infrastructura mare, precum si la investitiile in derulare la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv asigurarea cofinantarii pentru proiectele cu finantare europeana, asa cum au fost asumate la adoptarea bugetului de stat pe anul in curs.

Asteptam ca ministrul de Finante sa prezinte masuri pentru a rezolva problemele pe care le-am ridicat la precedenta discutie. Daca rectificarea bugetara ramane in forma existenta acum, ALDE nu si-o va asuma. O spunem pe un ton raspicat, dar politicos. Daca nu se schimba nimic pana luni, trebuie sa avem o sedinta de urgenta in coalitie sa vedem ce este de facut", mentioneaza purtatorul de cuvant al ALDE.

Mai mult, Vosganian critica dur si ordonanta privind restructurarea financiara adoptata ieri de Guvern, precizand ca nu s-a aprobat nicio masura pentru incurajarea contribuabililor care isi achita la termen obligatiile fiscale.

"Am vazut ca ieri a fost adoptata o ordonanta privind restructurarea financiara de care beneficiaza 2700 de contribuabili, dar, in schimb, Guvernul nu a adoptat nicio masura pentru incurajarea si recompensarea tuturor contribuabililor care declara si isi platesc la termen obligatiile fiscale (bonusuri) ", se mai arata in comunicat.

In schimb, premierul Viorica Dancila da asigurari pe Facebook ca prin actuala rectificare bugetara, Guvernul nu va taia veniturile romanilor.

"Vreau sa fie tuturor foarte clar ca, prin actuala rectificare bugetara, Guvernul nu va taia veniturile romanilor.

Am luat in calcul mai multe masuri pe care sa le includem in aceasta rectificare si am dezbatut impactul fiecareia, tinand cont de faptul ca in spatele cifrelor se afla cetatenii romani. Ca prim-ministru, am in permanenta acest lucru in atentie", a scris Viorica Dancila.

Rectificarea va fi adoptata luni

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri ca data la care proiectul de rectificare bugetara va fi pe masa Guvernului este 5 august, adica luni, iar cel tarziu joi dimineata la prima ora proiectul va fi publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

"Despre rectificare trebuie sa discutam separat, pentru ca va fi un subiect foarte discutat si tocmai de aceea nu voi intra acum in detalii. In schimb, pot sa va spun si repet de fapt ceea ce am spus de foarte mult timp: MFP nu taie fonduri, pentru ca nu avem acest atribut legal. Poate fi discutia de relocari de fonduri, dar fiecare ministru in parte va veni in fata dvs. Eu o sa prezint chestiunile macro si dupa aceea colegii mei, pe fiecare domeniu in parte, va vor explica vizavi de fondurile pe care le au la dispozitie, stadiul pe executie a acestora si toate elementele pe care doriti sa le aflati pe fiecare sector in parte.

Veti vedea astazi pe site, va trebui sa punem pe site astazi - hai sa spun cel tarziu poate maine dimineata la prima ora", a spus Teodorovici, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Cu toate astea, proiectul privind rectificarea bugetara nu a aparut pe site-ul Ministerului de Finante nici pana la aceasta ora. Ziare.com l-a intrebat, printr-un mesaj, pe ministrul Eugen Teodorovici cand va fi facut public documentul, dar pana acum nu am primit niciun raspuns.

De altfel, ALDE anuntase inca de saptamana trecuta ca nu este de acord cu mai multe propuneri facute de PSD, partenerii sai de coalitie, pentru rectificarea bugetara.

Astfel, dupa o sedinta a coalitiei, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a transmis printr-un comunicat ca este nemultumit de reducerea sumelor pentru ministerele Transporturilor, Educatiei si Sanatatii, precum si de taierea banilor pentru investitii.

Totodata, Tariceanu a cerut sa fie prioritizate cheltuielile bugetare catre investitiile in derulare, la nivel central si local, si sa fie alocate fonduri catre investitiile mari de infrastructura asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#ALDE rectificare bugetara, #rectificare bugetara , #guvern