Andreea Paul Vass: Inima copiilor a devenit obiect tranzactionabil pe bursa

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 23:44
3560 citiri
Andreea Paul Vass: Inima copiilor a devenit obiect tranzactionabil pe bursa

Un angiograf care poate investiga si corecta defectele cardiace ale copiilor internati la Spitalul Marie Curie? Trebuie ca a fost vorba de o mama disperata si de un telefon la nivel inalt! Nimic mai fals. Grotescul s-a declansat. Speculatiile sunt uluitoare.

Zeci de rude si de prieteni ma contacteaza speriati ca sa ma intrebe de ce boala grea sufera fetita mea? De doua zile zambesc amar si le raspund ca suntem perfect sanatoase si ca ea nu are nicio legatura cu investitia mediatizata. Sandra e o bomba de energie pozitiva!

Realitatea este ca am vizitat sectia de terapie intensiva de neonatologie si pediatrie a acestui spital cu mult inainte de a ma fi casatorit. Darminte sa mai fi avut si un copil! A fost pentru prima data cand am simtit ca mi se taie picioarele, ca trebuie sa ma asez si ca nu imi pot opri lacrimile in fata copiilor conectati la aparate.

Dr. Cirstoveanu mi-a povestit pentru prima data despre problemele lor. Realitatea este ca prietenii mei cei mai buni au fost dintotdeauna copiii. De aceea, mi-am ales profesia de dascal universitar. De aceea, am ales sa fac pasul in politica cu entuziasmul ca voi putea schimba lucrurile in bine. De aceea, am ales ca in fiecare clipa libera sa fac ceva pentru copiii bolnavi, nevoiasi, talentati sau supradotati.

Am alergat dinspre copiii bolnavi de Sindromul Down, spre concerte de caritate si spre gradinitele estivale pentru copiii romi care nu au avut niciodata sansa educatiei prescolare.

Macar un telefon trebuie sa fi fost atunci! Cum altfel sa scoti din jobenul Ministerului Sanatatii 1 milion de euro?

O reactie normala, fundamentata si corecta, starneste nedumerire.

Mai mult de atat, eforturile unei intregi echipe ministeriale - coordonata de catre domnul Cseke Attila, ministrul Sanatatii - a fost manjita de o dezbatere publica lipsita complet de scrupule. Inima copiilor a devenit obiect tranzactionabil pe bursa zvonurilor politice.

Sunt atat de multe clipe in care uitam ca viata ne este dar si minune. Sunt atat de multe clipe in care uitam sa daruim celor din jur dragostea noastra. Sunt atat de multe clipe in care uitam ca langa noi sunt oameni care au nevoie de foarte putin pentru a zambi.

In schimb, Monica Heintz explica "mizeria morala si materiala a romanilor" prin mentalitatea noastra negativista si prin invidie. Cunoasteti, desigur, glumele faimoase vizand capra vecinului. Cartea dezvoltarii astfel jucata este vadit perdanta, fie ca e vorba de copii, de indivizi, de grupari sociale sau de partide politice. De ce nu glumim altfel: "daca vecinul meu are o capra si muncesc si eu din greu, pot sa-mi iau si eu una"? Raspunsul nu e simplu, poate si fiindca nu e de glumit cu munca.

Cand vine vorba de munca guvernantilor in favoarea copiilor si a sanatatii lor, orice strategie publica porneste de la realitatea ca mortalitatea infantila, desi s-a redus in Romania cu peste o treime intre 2000 si 2009, continuam sa ne plasam peste media europeana cu 141%.

Intrebarea corecta in dezbaterea publica ar fi fost "de ce nu s-au rezolvat problemele pana acum?" si nicidecum de ce s-au rezolvat acum, corect, legal si transparent.

Principalele constrangeri au tinut de un greu explicabil dezinteres, depasit in acest an cu succes, si de dificultatile bugetare, amplificate in schimb de criza economica. Nu e o surpriza pentru nimeni, cred, ca dispunem de specialisti de renume in domeniu, iar din acest punct de vedere suntem privilegiati.

De ce spun dezinteres? Sa luam un caz concret: aproximativ 1.000 de nou-nascuti cu malformatii cardiace mor in tara noastra pentru ca nu dispunem de echipamentele necesare pentru salvarea acestor vieti. Campania "Inima de copil", a carei catalizatoare este doamna Liana Stanciu si la care m-am alaturat inainte de a face pasul in Guvern, a ajuns demult pe masa Ministerului Sanatatii si s-au facut pogrese remarcabile cu sprijinul

actualului ministru. Nu doar in Bucuresti, ci si la Targu Mures. In toata tara!

Noi insine am discutat de zeci de ori despre problema mortalitatii infantile. Dar nu numai, ci si despre cardul de sanatate, despre prescriptia electronica sau despre sistemul de coplata. Am discutat la Guvern, la Ministerul Sanatatii, cu deputatii si cu senatorii.

La telefon?! Pile?! O gluma penibila pentru creduli.

Rentabilitatea acestei investitii se cuantifica in vieti salvate. Reforma intregului sistem sanitar se cuantifica intr-o speranta de viata mai lunga si mai sanatoasa pentru toti romanii.

Nu e suficient, desigur. Posibilul il transformam in fapte cu mult entuziasm, cu suflet si cu buna-vointa. Meritele nu sunt ale noastre, ci ale unor oameni frumosi si nebuni care cred, ca si mine, ca putem schimba lucrurile in bine. Acesti oameni sunt in spitale, sunt in Guvern, sunt langa noi. Cu ajutorul lor reinventam Guvernul care sa lucreze pentru oameni, mai bine si la costuri mai mici. Nu sunt vorbe, sunt fapte!

Asadar, nu e vorba de niciun telefon miraculos, ci de purtatorii unor interese publice legitime care se asaza la masa dialogului, isi unesc fortele si gasesc solutiile potrivite pentru a rezolva cat mai multe probleme care ne privesc.

Andreea Paul (Vass)

Consilier de Stat al Prim-Ministrului Emil Boc

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
#Andreea Paul Vass spital, #Vass angiograf, #Vass dotare spitale , #guvern