Asa nu mai merge! Cine-si asuma schimbarea? (Opinii)

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 13:55
6691 citiri
Asa nu mai merge! Cine-si asuma schimbarea? (Opinii)

Saptamana asta sunt plin de revolta! Asta pentru ca am aflat ca, de la anul, din banii mei voi plati si mai mult hotia si incompetenta guvernantilor. Valul asta de taxe, impozite si alte obligatii era inutil daca guvernul actual isi facea treaba si aducea bani la buget. Asa a fost si cu precedentele, la momentele respective.

Doar ca nu e vorba de partide, nu e vorba nici macar de oamenii care se tot schimba intre ei. Unii mai buni, altii mai slabi. Doar ca ei alearga pe aceeasi roate de hamster. Sunt in acelasi sistem putred pe care cu greu il poti schimba din interior. Ca sistemul e falimentar si ca nu reuseste sa asigure ce ar trebui sa asigure un stat adevarat stim. Ca singurii care beneficiaza sunt politicienii si clientela lor stim de asemenea.

Nu stim un lucru - cine poate sa-si asume schimbarea sistemului asta?

Si PDL a facut la fel! Credeti ca mai era nevoie de toate masurile alea dure de austeritate daca, spre exemplu, PDL era nemilos cu evaziunea fiscala, iar primarii, ministrii si alti sefi de institutii nu dadeau contracte cu gramada firmelor de partid? Daca erau mai rationali cu cheltuielile? Daca nu ghida un sistem prin care cei mai multi bani ajungeau la primarii portocalii?

Apropo de astea, zilele trecute am gasit pe Facebook un articol scris de un analist, Cristian Paun, "Teoria robinetului". Nu stiu foarte bine cine e omul si cat de bun e, l-am vazut doar de cateva ori si nu pot spune ca am fost dat pe spate, insa teoria pe care a expus-o e foarte interesanta. Si reala.

"Sa presupunem ca intr-o sala de curs in fata studentilor am posibilitatea sa instalez un robinet frumos aurit din care sa curga cu presiune banconote de 50 de dolari atunci cand deschid mecanismul acestuia. Dau drumul la robinet, invit studentii sa se serveasca din lichiditatea care curge duios din acesta, prelingandu-se molcom pe podea. In urmatoarea secunda studentii din ultimul rand, care cel mai probabil se vor considera mai dezavantajati decat cei din primul rand, vor sari ca arsi si vor incepe o cursa nebuna spre robinet.

Vor lovi cu coatele, vor calca in picioare colegi, vor uita de prietenii si vor urmari cu orice pret sa ajunga cat mai repede la robinet. Intreaga sala va fi cuprinsa de haos = criza. Iar eu voi sta sprijinit in ROBINET si voi exclama (pretinzand eventual si Premiul Nobel): de vina pentru haosul creat e ticalosia acelor studenti din ultima banca. Cu cealalta mana dau si mai tare drumul la robinet".

Intelegeti? E foarte destept spusa.

Toate, toate, toate partidele fac doar asta. Dau drumul robinetului. Dau bani pentru ai lor (sustinatori, clientela, electorat cumparat) si spera sa "cumpere" suficienta putere, suficiente voturi, cat sa-i depaseasca pe ceilalti.

Cum schimbi?

In mod normal, tiparul sistemului ar putea fi schimbat de putere. N-o sa se intample. In momentul in care Ponta sau oricine altcineva opreste "robinetul", e schimbat in secunda doi.

Opozitia ar putea sa vina cu o propunere de schimbare. Dar n-o face. PDL e tot un "partid al sistemului", un partid legat la tuburile banilor administratiei si asa va ramane mult timp. Vasile Blaga e perfect pentru el.

PP-DD conteaza ca factor al schimbarii doar in gluma, iar PMP, FC, NR si altele sunt prea lipsite de imaginatie si curaj pentru a veni cu un proiect credibil de reforma adevarata.

Ramane doar strada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem politic robinet Romania, #schimbare sistem Romania , #guvern