Asteptam cu interes programul "Prima Baie" (in scoli)

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 13:19
4720 citiri

A circulat la un moment dat o vorba despre faptul ca un guvern oarecare va scoate un program ce se va numi: "Prima Baie". Acest program ar fi avut scopul de a asigura o finantare/cofinantare pentru toti cei din mediul rural care si-au propus sa vina cu standardul de civilizatie din Evul Mediu in secolul XX (pana in secolul XXI mai este cale).

Cum a aparut, tot asa a si disparut aceasta vorba, desi realistic vorbind ceea ce lipseste cu desavarsire la jumatate din populatia Romaniei este tocmai o "Baie".

Dar aici nu vorbim doar de o fita, sa ai o baie in casa trebuie sa fie un act de normalitate, parte componenta a unui sistem de prevenire a bolilor prin cresterea igienei personale.

Ce ar inseamna aceasta baie? O finantare din partea statului de aproximativ 1.500 euro/investitie si asta atunci cand vorbim de o constructie completa, luata de la zero. In caz contrar suma ajunge si la un sfert din cea enuntata.

Avem retele de apa si canalizare, zeci, la care nici un om nu s-a racordat deoarece nu exista motivatia necesara. Aceste investitii au intrat in conservare, dar conservarea inseamna in fapt degradarea pana la inutilizare.

Dar aici nu vorbim numai de locuinte. Sunt sute de scoli in "tara noastra" (ghilimelele sunt pentru ca de fapt e "tara lor") ce nu dispun de luxul unui grup sanitar. Sunt copii la sate care ies din scoli la -30 de grade C pentru a merge la niste grupuri sanitare insalubre in care exista pericolul major sa si cazi in ele, asta daca nu cad ele pe tine.

Romania are nevoie urgenta de un program national de reabilitare a institutiilor de invatamant si pentru aducerea lor la norme. Marea majoritate a scolilor din Romania nu detin autorizatii de functionare, sau daca le detin au fost eliberate ilegal fara avizele necesare. La cea mai mare parte din ele, daca nu s-a consumat durata de viata, cu siguranta nici mult nu mai au. Daca ai fi fost privat nici nu s-ar fi pus problema sa ti se fi dat actele necesare.

Dar asa este in Romania: o lege pentru unii si o alta lege pentru ceilalti.

In schimb, ce face guvernul? Trage Internet de mare viteza la satele romanesti. Am facut de toate si nu a mai ramas nimic altceva decat Internetul de mare viteza.

Nu avem nevoie de drumuri, de poduri, de apa, canalizare, scoli civilizate, dispensare... noi avem nevoie de Internet de mare viteza ca sa fim conectati cu lumea. Doar asa vor putea vedea si cei de la sate cum arata lumea in secolul XXI... e ca si cum ai avea sansa sa privesti in viitor. Ca sa nu spun ca si aici am ramas in urma deoarece transferul de date prin Intermediul telefonului mobil a devenit o normalitate si nu prea mai are nevoie lumea de cabluri.

O sa spuna guvernantii ca de la Bruxelles nu le-au dat bani pentru bai ci pentru Internet de mare viteza. Ce nu stiu ei este ca acolo nu te duci si stai cu mana intinsa si vezi tu ce o sa pice.

Este la fel de adevarat ca oficialii europeni nu vad decat europarlamentari romani plini de fite, masini scumpe si cu palate in loc de case. Cine ar presupune ca Romaniei i-ar trebui cateva grupuri sanitare? Ca doar nu am trimis alesii sa ne reprezinte ci sa se reprezinte. As fi tare curios sa vad ce a facut fiecare din cei trimisi acolo, in afara de a incasa remuneratia lunara?

In capitala Europei te duci si ceri ce ai tu nevoie, nu ce presupun ei ca ai avea tu nevoie. Sunt ferm convins ca daca ar fi plimbat un oficial dintr-o mare capitala europeana pe strazile din "Las Fierbinti" cu siguranta nu ar fi refuzat amanarea proiectelor de interconectare la marea banda de date, in locul dezvoltarii unei infrastructuri civilizate pentru cetateni.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#program prima baie, #grupuri sanitare scoli , #guvern