Atentie la cutia postala: Vine nota de plata!

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 17:40
5481 citiri
Atentie la cutia postala: Vine nota de plata!

Desi acum lucrurile par destul de incurcate, pana la finele anului, romanii vor incepe sa plateasca nota de plata a deciziilor populiste care sunt luate acum pe banda rulanta.

Cand veti deschide cutia postala si veti vedea ca, in loc de 70 de lei aveti de platit 100 de lei la energia electrica sau la gaze, ca factura la telefon a mai saltat cu 50 de lei, desi n-ati vorbit mai mult decat luna trecuta, raspunsul poate fi: salarii si pensii majorate, plafoane de medicamente desfiintate, "dezghetarea" preturilor la gaze si energie etc.

Acelasi raspuns vi-l puteti oferi si atunci cand faceti plinul la benzina, cumparati cartofi de la piata sau vreti sa va schimbati frigiderul cel vechi. Si, chiar daca acum pare greu de crezut, inmultirea gropilor din sosele, pierderile de pe retea care ne umfla facturile vor fi "stimulate" tot de masurile populiste cu care se incearca obtinerea de voturi pe ultima suta de metri.

Cresterea generalizata a preturilor si taierea fara mila a fondurilor pentru investitii sunt doua efecte certe ale deciziilor luate cu iresponsabilitate in acest moment.

Populism viteza, aceasta este deviza pe care o afiseaza clasa politica in prag de alegeri parlamentare. Se razboiesc in promisiuni, care mai de care mai fanteziste, iar cei care pot maresc salariile contra cronometru. Nu conteaza ce se va intampla in anul care vine si nici daca bugetul poate suporta noile mariri.

La fiecare act normativ adoptat de legislativ ar trebui sa existe o justificare economica, dar acest lucru nu se intampla niciodata - si nu s-a intamplat nici in ultimele doua saptamani, cand s-a devansat majorarea pensiilor, s-a desfiintat plafonul pentru compensate si au crescut cu nu mai putin de 50% salariile profesorilor.

Asa cum arata acum datele economice, cel mai probabil nu exista suficiente fonduri pentru cresterea salariilor si pensiilor. Iar daca aceste fonduri existau pana acum, de ce nu a luat Guvernul aceste masuri care ii bucura pe pensionari si pe profesori mai devreme? De ce nu au putut acestia sa o duca mai bine in ultimii patru ani, de cand guverneaza Tariceanu & Co?

Desigur, nu putem sa nu ne intrebam, cu ingrijorare, ce se va intampla daca, asa cum este de asteptat, bugetul nu va face fata acestor majorari electorale.

Din pacate, ca de obicei, nota de plata pentru deciziile inconstiente ale guvernantilor va fi platita de noi toti. Cresterea preturilor la bunuri si servicii ne va afecta pe toti, lipsa investitiilor in infrastructura si in retelele de utilitati asijderea.

Si este evident in acest moment ca niciun politician - nici macar seful statului, Traian Basescu, care a facut o incercare timida cand cu majorarea anterioara a pensiilor - nu are curajul sa discute realist despre politica economica a Romaniei si efectele masurilor populiste care se iau acum.

Miercuri, premierul Tariceanu parea ca a inteles ca s-a facut o greseala atunci cand s-a decis majorarea salariilor profesorilor, fara sa se identifice sursele pentru finantarea acestei masuri. Numai ca, felul in care a aruncat pisica in curtea Parlamentului te face sa te intrebi daca nu cumva principala problema a premierului e ca masura nu a fost adoptata de guvern, ci de toate partidele perlamentare.

"Aceasta crestere nu a fost ceruta de cadrele didactice. Orice om cu cap isi da seama ca o astfel de crestere nu este sustenabila (...) Cresterea salariilor trebuie corelata cu cresterea economica. Este o atitudine de un superpopulism, cum nu am mai vazut de mult in Parlament", a fost argumentatia lui Tariceanu.

Ce ar trebui sa-si dea seama seful PNL in acest moment este ca varianta cea mai neagra s-ar putea dovedi sa castige din nou Puterea si liberalii sa fie nevoiti sa gestioneze masurile pe care le iau acum.

Oare dupa aproape 20 de ani de la Revolutie, ar fi deplasat sa cerem politicienilor sa nu mai stea cu spatele la viitorul romanilor, sa dea dovada de responsabilitate, chiar cu riscul pierderii de votur, si sa nu mai distruga in cateva luni de final de mandat putinul care s-a castigat pe parcursul unei intregi guvernari?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC....
#politicieni, #masuri, #populiste, #majorari, #salarii, #pensii, #medicamente, #guvern, #Tariceanu , #guvern