BNR: Reducerile de pensii si salarii s-ar putea sa nu fie de ajuns

Luni, 07 Iunie 2010, ora 16:32
2904 citiri
BNR: Reducerile de pensii si salarii s-ar putea sa nu fie de ajuns
Foto:Arhiva

Pentru ca legile austeritatii nu mai pot intra in vigoare de la 1 iunie din cauza intarzierii procedurilor legislative, Guvernul trebuie sa ia masuri suplimentare pentru ca angajamentele luate in fata FMI sa fie respectate si board-ul din 28 iunie al institutiei internationale sa elibereze transa a cincea din imprumutul acordat Romaniei.

"Aceste legi sunt in continuare esentiale pentru ca sedinta board-ului FMI va fi pe 28 iunie. In aceasta sedinta ar urma sa intre raportul privind Romania, ca sa fie aprobat sau respins", a explicat pentru Realitatea.net consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu.

Numai ca acum cele doua legi ar putea sa nu mai fie suficiente. "Nu ati vazut ca au mai suplimentat? In raportul facut de Guvern, cheltuielile care ar fi trebuit sa fie taiate in iunie sunt suplimentate cu alte masuri", a explicat Adrian Vasilescu.

"Fondul Monetar International nu va lua masura cu masura si va intreba de ce asta si de ce nu asta. Pe ei ii intereseaza ca la nivelul anului 2010 deficitul bugetar sa scada de la 8,3 cat a fost ultima cifra calculata pentru 2009 la 6,8%. (...) Acordul cu FMI poate fi insa afectat daca nu se dovedeste, negru pe alb, cu calcule, ca masurile luate sunt de ajuns pentru a micsora deficitul de la 8,3 la 6,8", a explicat Adrian Vasilescu pentru site-ul citat.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat inca o data ca lucrul cel mai grav pentru Romania ar fi marirea TVA.

"Noi le-am spus ca lucrul cel mai grav ar fi fost sa mareasca TVA-ul. Orice este posibil. Chiar si marirea TVA-ului, dar cu consecinte foarte grave. Ei bine, noi trebuie sa avem grija sa nu ajungem la aceste consecinte. (...) In opinia mea, toate tarile care de-a lungul anilor au luat masuri bune au fost tarile nordice, care au micsorat cheltuielile. Tarile din sud, care au acum probleme, au marit veniturile prin taxe si masurile si s-au dovedit catastrofale", a explicat Vasilescu.

Premierul a anuntat luni ca reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor se va face incepand cu data la care legile vor fi publicate in Monitorul Oficial, nu cu 1 iunie, asa cum era preconizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masuri austeritate, #asumare raspundere, #Adrian Vasilescu BNR , #guvern