Bolsevismul care se pregateste sa irumpa din Guvernul Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 18:30
11440 citiri
Bolsevismul care se pregateste sa irumpa din Guvernul Ponta (Opinii)

Guvernul USL le pregateste cu adevarat o surpriza de proportii romanilor. Tuturor, fara nicio discriminare. Pentru ca, daca pe unii ar trebui sa-i sperie perspectiva, celorlalti ar trebui sa le dea de gandit... din multe puncte de vedere, inclusiv din cel care conteaza cel mai mult: cum sunt ei cu adevarat, rezista sau nu unui test de magnitudinea celui care se pregateste sa iasa din pana ministerului de Finante.

O stire care a trecut jumatate ignorata, jumatate desfiintata a priori, de toate partile, se coace in aceste momente in laboratoarele Executivului Ponta. Pe scurt, romanii care isi vor reclama vecinii, colegii sau firmele cunoscute la Fisc pentru fapte de evaziune fiscala vor primi in schimb, drept "recompensa", stimulente si facilitati din partea statului.

Asa suna proiectul de lege la care lucreaza Liviu Voinea si care, e adevarat, este functional in mai multe state ale lumii, de la Suedia, Franta si Germania pana la Statele Unite ale Americii sau Polonia.

"Denuntatorul" ar putea sa dea informatii despre piscinele, casele, tablourile, bijuteriile sau masinile vecinilor, ori ale colegilor, care nu au vrut sa le declare Fiscului si care se incapataneaza sa nu plateasca taxe si impozite pentru ele.

Ministerul nu stie deocamdata ce impact economic va avea masura, nici cate piscine ar putea fi impozitate, insa initiatorul proiectului ne anunta ca urmeaza sa plece intr-o vizita de lucru in Suedia, unde sa studieze psihologia "turnatorului" si mentalitatea celor care aplica si coordoneaza sistemul.

Insa dincolo de toate astea, cred ca exista unele intrebari care ar trebui sa fie puse inainte de a ne trezi cu legea in forma finala pe cap. Exista cateva riscuri pe care initiatorii proiectului ar trebui sa le cunoasca, pe cat posibil mai bine, inainte de a si le si asuma.

Prima intrebare ar fi - cum vor privi romanii aceasta lege, cum se vor raporta la posibilitatea de a-si "turna" vecinul/colegul catre autoritati? Pentru o societate care a supravietuit cu greu unei sistem inchis precum dictatura comunista a lui Ceausescu, exista toate premisele ca reactia cvasi-generala a cetatenilor sa fie una de crispare si deloc de una colaborare in sensul bun, util si eficient al masurii.

Nu vorbim despre placerea ancestrala a romanului de a vedea intotdeauna moarta capra vecinului, daca el tot nu e in stare sa aiba una, dar exista un risc si mai mare decat balciul stravechi: imaginati-va ce haos urias ar putea sa ne astepte din pura placere a unor "buni samariteni" de a-si turna gratuit aproapele sau, dimpotriva, de a-l santaja si a stoarce si pentru el o taxa si un impozit, tocmai pentru a NU-l "turna" catre organul de veghe al Ministerului de Finante.

Si apoi, de unde or sa stie "turnatorii" ca vecinii lor nu si-au declarat si nu platesc taxe si impozite pe bunurile din curte, pe piscine si casele de vacanta. Iar daca toata lumea se va apuca sa-i expuna pe "chiaburii" cu doua case, trei masini si o piscina, la gradul de saracie existent si tot mai extins in tara, nu m-ar mira ca grandioasa Institutie Robin Hood sa fie asediata la propriu si sufocata de tot felul de nebuni, santajisti si resentimentari imbatati ura de la caprele vecinului.

Imbibat cu tentatia atmosferei vindicative imbibate de bolsevismul anilor '50, cand spionatul si inventarea de dosare devenisera drogul cotidian al napastuitilot soartei, proiectul Guvernului Ponta risca sa rateze insasi tinta sa principala - responsabilizarea cetateneasca.

In SUA, Suedia, Franta sau Germania mecanismul "turnatoriei" fiscale a vecinului/colegului functioneaza si are sens din doua motive. O data, pentru ca este vorba despre atitudine cetateneasca si responsabilitate civica din partea societatii. Iar pe cealalta parte, institutiile care sunt sesizate, si nu sufocate, nu au de procesat tone peste tone de informatii din care sa nu poata desprinde nicio urma de adevar. Ele urmaresc doar indicii pe care apoi le sanctioneaa fara exceptie. De aici si increderea reciproca: a institutiilor in cetateni si invers.

Altfel, in lipsa acestor ingrediente, cu resentimentele noastre stravechi si, in acelasi timp, usurinta de a accepta complicitati, intelegeri "pe sub masa" si diverse alte coabitari peste limita legii intre diversele categorii sociale nu vom reusi decat inca o mutilare a unei idei si a unui sistem care in alta parte functioneaza eficient.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Guvernul Ponta, #reforma sistemului fiscal, #taxarea prorietatii, #Liviu Voinea secretar de stat Finante , #guvern