Ziare.com

Care dintre guvernele postdecembriste considerati ca a fost cel mai competent? - Sondaj Ziare.com

Marti, 27 Martie 2012, ora 07:59

   

Care dintre guvernele postdecembriste considerati ca a fost cel mai competent? - Sondaj Ziare.com
Din zorii noii democratii si pana in actualitate, la pupitrul executiv al Romaniei s-au perindat mai multe guverne.

De la stanga la dreapta tablei de sah politic, asa cum a dorit vox populi. Cu bunele si relele lor, cu poticneli, retractari, demisii, esecuri, ajustari, remanieri etc.

Toate au facut parte din poza de familie a unei tari care a incercat sa-si afle o identitate ratacita undeva pe la mijlocul secolului trecut. Cum au reusit sa-si duca misiunile atribuite, s-a vazut si s-a consemnat. Saracie de rezultate, demersuri benefice si innoitoare sau capatuiala? Dificil de raspuns.

Guvernele Petre Roman

Primul a fost in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990. Celalalt si-a derulat existenta intre 29 iunie 1990 - 26 septembrie 1991. In calitate de viceprim-ministri se aflau Gelu Voican, Mihai Draganescu, Ioan Aurel Stoica, Anton Vatasescu. Ca ministri ii puteam intalni pe Chitac (Interne), Plesu (Cultura), Militaru si Stanculescu (Aparare).

In septembrie '91, Roman isi paraseste functia. El critica felul in care Iliescu a actionat in timpul mineriadei incepute la 23 septembrie in acelasi an. Programul de guvernare a fost elaborat dupa o schita a economiei de piata la care au lucrat 1.200 de specialisti romani din toate domeniile si alti 400 din strainatate.

Printre normativele adoptate: Legea salarizarii, Legea fondului funciar, Legea investitiilor straine etc. Lor li s-a adaugat cea din august 1991, in legatura cu privatizarea intreprinderilor de stat, lege considerata atunci cea mai performanta pe ansamblul fostelor tari comuniste.

In martie 1991, stabileste Acordul stand-by cu FMI. La 1 octombrie 1991, datoria externa a Romaniei era de 440 milioane de dolari, deficit bugetar zero. Inflatia a fost de 43%. Un dolar american se stabiliza la 180-200 lei.

Theodor Stolojan

Cabinetul a functionat intre 16 octombrie 1991 si 19 noiembrie 1992. Noul premier a fost investit de presedintele Iliescu. Economia romaneasca trecea printr-un moment foarte dificil, toate cele 3 banci de stat fiind aproape de faliment. A decis recapitalizarea bancilor.

De asemenea, liberalizarea preturilor, dar fara cea a cursului de schimb, fapt ce a determinat confiscarea valutei intreprinderilor, a societatilor comerciale si a populatiei, toate obligate sa o schimbe in lei la un curs fixat arbitrar. In timpul guvernarii Stolojan, Romania s-a confruntat cu un val de proteste sindicale, iar inflatia a crescut vertiginos.

Instabilitatea economica si financiara a provocat o intarziere a aparitiei investitiilor straine in raport cu alte tari din fostul bloc socialist. Cu toate acestea, mandatul sau s-a bucurat de popularitate in randul cetatenilor.

Nicolae Vacaroiu (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996)

Printre componentii Guvernului se aflau Florin Georgescu (Finante), Melescanu (Externe), Taracila (Interne), D.I. Popescu (Comert), Agathon (Turism), Mincu (Sanatate), Ninosu (Justitie). Acest Executiv a fost considerat de catre unii drept cel mai incompetent din intreaga tranzitie.

Printr-o politica populista si autoritarista, in sensul fortarii agentilor economici sa suporte protectia sociala promovata de echipa de la Palatul Victoria, a reusit sa falimenteze in scurt timp majoritatea acestora. Acuzat de imprumuturi acordate diversilor potentati ai vremii, credite ce nu au mai fost restituite. A "produs" cel mai mare numar de milionari in dolari.

In perioada Vacaroiu, s-a produs pe stoc. Blocajul financiar era cotat, la nivelul lui 1994, la aproximativ 15.000 miliarde de lei. Marea majoritate a intreprinderilor de stat s-a transformat in ruine. Dobanzile bancare ajunsesera la 150% pe an. Dolarul a "explodat" in 1995 de la 1.500 la 5.000 lei.

Victor Ciorbea (12 decembrie 1996- 17 aprilie 1998)

Distributie: Ciumara si Daianu (Finante), Severin si Plesu (Externe), Tariceanu (Industrie si Comert), Stoica (Justitie), Athanasiu (Munca si Protectie Sociala), Babiuc (Aparare), Basescu (Transporturi), Marga (Invatamant), Crin Antonescu (Tineret si Sport).

S-a constituit sub egida CDR, castigatoarea alegerilor din 1996 si, impreuna cu PD, a format o coalitie de guvernare pana in noiembrie 2000. A fost o coabitare dificila a partidelor politice in Conventie.

Cele mai importante surse de tensiune au aparut din cauza faptului ca partidele mici depuneau eforturi substantiale in vederea crearii unei contraponderi la dominatia PNTCD. La fel si in ceea ce priveste politica UDMR de a obtine autonomia teritoriala pe criterii etnice.

In calitate de primar al Capitalei, Ciorbea avea o mare popularitate si o reputatie de onestitate, atuuri apreciate intr-o tara ravasita de coruptie. Guvernarea Ciorbea a intarziat programul de reforme necesar reorganizarii economiei in care sectorul de stat era inca predominant.

Cabinetul se prabuseste in 1998 ca urmare a unei lungi agonii de lupta politica cu PD, inceputa printr-un interviu luat lui Traian Basescu, atunci minstru al Transporturilor, publicat in decembrie 1997 in Evenimentul Zilei.

Radu Vasile

Inlocuitorul lui Victor Ciorbea, si el membru al PNTCD, dar care avea legaturi apropiate cu mai multe forte politice. Nici acest Guvern nu a reusit sa demareze cu hotarare reformele economice necesare. Actiunile incepute, cum ar fi disponibilizarea personalului din minerit, una din cele mai rentabile ramuri economice sustinute de catre stat, au condus la crize sociale majore, de pilda incercarea minerilor de a veni la Bucuresti, la inceputul lui 1999, pentru a rasturna Guvernul.

O alta lovitura a fost cea legata de Kosovo. Romania a sprijinit decizia de bombardare a Serbiei, ca o consecinta a declansarii conflictului sarbo-albanez. Realizarea cea mai notabila a guvernarii Radu Vasile s-a consumat in ultima luna a anului 1999, la Consiliul Europei de la Helsinki, cand Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare la UE.

In cele din urma, PNTCD i-a retras premierului sprjinul politic. Acesta a acceptat sa demisioneze, parasind ulterior si partidul taranist.

Mugur Isarescu (22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000)

Gasim in componenta personaje politice precum: Petre Roman (Externe), Stoica (Justitie), Dudu Ionescu (Interne), Babiuc si Frunzaverde (Aparare), Remes (Finante), Muresan (Agricultura), Basescu si Boagiu (Transporturi), Caramitru (Cultura), Antonescu (Sport si Tineret).

Au existat suspiciuni din partea procurorilor DNA aparute in presa, conform carora s-ar fi efectuat imprumuturi externe, garantate de Guvernul Isarescu, in valoare de 280 milioane de dolari. O parte din bani ar fi intrat in buzunare private. Jurnalistii notau ca sumele au fost luate pentru achizitionarea de materiale medicale pentru mai multe spitale din Romania, printre care Floreasca, Fundeni si Colentina.

Este revelatoare o declaratie a sa: "Am inteles ca nu este usor sa faci afaceri in Romania, afaceri in sens pozitiv. Birocratia este mare, exista raportari absolut inutile si nu se fac prin computer".

Adrian Nastase (28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004)

Printre prioritatile echipei sale s-au aflat: combaterea saraciei si a somajului, relansarea cresterii economice, reducerea birocratiei, refacerea autoritatii statului, combaterea criminalitatii, continuarea accelerata a proceselor de aderare la NATO si integrare in UE.

Ministri: Ioan Rus (Interne), Geoana (Externe), Tanasescu (Finante), Stanoiu (Justitie), Pascu (Aparare), Sarbu (Agricultura), Mitrea (Transporturi), Puwak (Integrare Europeana), Cozmanca (Administratie Publica).

Marele tun al guvernarii a fost considerata preluarea de catre AVAS a unor datorii post-privatizare la Rafo Onesti si Carom Onesti, in valoare de 16.000 miliarde de lei (400 milioane de euro). Acest fapt a insemnat scoaterea din buzunarul fiecarui salariat roman a sumei de 100 dolari. Unicul beneficiar al acestui transfer de datorii era firma britanica Balkan Petroleum Ltd. Nu a fost singura acuza de gen pecuniar adusa guvernarii Nastase.

Calin Popescu Tariceanu (29 decembrie 2004 - 22 decembrie 2008)

Cabinetul avea 24 de membri. Printre ei, Videanu (Economie), Copos (IMM), Macovei (justitie), Blaga (Interne), Seres si Vosganian (Economie si Comert), Berceanu (Transporturi), Flutur (Agricultura), Musca (Cultura), Sulfina Barbu (Mediu). Dupa restructurarea din martie 2007, au aparut nume noi: Adrian Cioroianu, Tudor Chiuariu, Catalin Predoiu etc.

A adoptat prin Ordonanta de Urgenta trecerea la cota unica de impozitare de 16%, atat pentru venit cat si pentru profit. Apoi, Guvernul s-a limitat la o activitate stearsa, in care s-a mai identificat doar cu taxa auto, insa jocul politic impotriva lui Traian Basescu i-a permis sa reziste la multe motiuni, tinandu-l premier pe o perioada comparativa cu mandatele lui Vacaroiu si Nastase.

In dreptul sau mai poate fi trecut proiectul Fondul Proprietatea. Un mandat al supravietuirii si lipsei de inspiratie.

Emil Boc

A fost nevoit sa ia cele mai dure masuri de restructurare pentru a tine sub control pricipalii factori economici ai tarii, insa nu a reusit sa masoare corect impactul reformelor si de aceea efectele lor nu au fost resimtite de cetateni.

Lipsa unor analize de fezabilitate, aprobarea grabita a unor legi la presiunea institutiilor financiare internationale, precum si faptul ca nu a stiut sa explice necesitatea masurilor luate au fost principalele cauze ce au condus la decredibilizarea Cabinetului Boc.

Cardul electronic promis in Sanatate nu s-a realizat. Nu a avut o strategie viabila pentru dezvoltarea industriei. In domeniul energetic, cateva realizari printre multe amanari. In agricultura s-au cheltuit 7 miliarde euro in trei ani. Cu ce folos? Bacalaureatul a fost un dezastru, cu o promovabilitate rusinoasa. Pe Piata Muncii, timide restructurari la stat, dar un minus de 500.000 de slujbe in sectorul privat.

Fiind de putina vreme investit, Guvernul Ungureanu nu si-a gasit loc in prezentul sondaj.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot. Care dintre guvernele postdecembriste consideri ca a fost cel mai competent?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19897 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
125 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Care a fost cel ma INCOMPETENT si jefuitor guvern al Romaniei?

Aveti de ales!
Basescu-Boc 1
Basescu-Boc 2
Basescu-Boc 3
Basescu-Boc 4
Basescu-Boc 5-6

Votati!

 

Guvernul Tariceanu

Guvernul Tariceanu a fost de departe cel mai competent, a reusit sa inregistreze cea mai mare crestere economica, a majorat pensiile, a majorat salariile.Sper ca in momentul in care USL ajunge la guvernare sa poata sa egaleze cel putin performanta guvernarii PNL.

 

De ce e greu de spus si totusi RADU VASILE,de ce?

In primul rand,cu o constitutie conceputa de iliescu si un grup mafiot in fiecare partid,e greu sa spui ca ar fi fost un guvern bun.Cu toate acestea,am ferma convingere ca daca Romania ar fi avut o constitutie buna si mult mai putina coruptie,RADU VASILE ar fi fost un geniu pentru politica romaneasca.

 

A fost ok si Radu Vasile

Dar cred ca nu vedem cat de aproape am fost noi la sfarsitul guvernarii PSD-PNL Tariceanu de marginea prapastiei. Meritul lui Boc ca ne-a adus de acolo in siguranta mi se pare mult mai mare. Si in plus pentru prima data a dat voie la justitie sa aresteze coruptii, ceea ce nu a facut nici un alt guvern pana la guvernul Boc.

Competent fata de ce criterii?

Asa ar fi trebuit sa inceapa dl. Mladinoiu articolul sau. Dumnealui a preferat calea mai usoara, a unei prezentari a guvernelor postdecembriste de tip "spicuire jurnalistica", bine garnisita cu opinia partizana personala.

Astfel ca nu rezulta de niciunde clar delimitate masurile corecte si cele eronate. Cu exceptia poate a guvernului Vacaroiu, care pare a fi avuit ca unic scop crearea unei false elite economice, din apropiatii FDSN/PDSR de atunci, nici un alt guvern nu a avut efecte atat de daunatoare mediului politic, economic si social.

Fara niste criterii in baza carora sa poti face o ierarhie calitativa, tot demersul este superficial si lipsit de sens, contand doar simpatiile politice.

@ d.l SNEEZY. Corecta postarea !

" Democratia nu are unitate de masura a valorilor"
Punct.

Guvernare liberala

Eu cred ca guvernul Tariceanu a fost cel mai competent, eu personal am trait cel mai bine in acea perioada din punct de vedere economic dar nu numai.Cred ca in acest moment de criza o guvernare liberala ar fi cea mai buna solutie.

observatie : toate guvernarile au avut "mineriadele" lor !

Nu stiu cum se face , dar s-a furat in draci si bani cash si active industriale si pamanturi , ferme cu totul .

Bancile romanesti distruse si nu se stiu vinovatii ,
romanii pacaliti cu Caritasuri sau FNI , FMOA , SAFI - etc ,
fabrici date protejatilor de moment ai "sistemului" si pe urma salariatii dati afara si ele vandute la fier vechi - in unele au fost chiar si crime , au fost omorati cei care s-au impotrivit jafului !
poluare prin importarea de deseuri toxice ,
intoxicarea populatiei cu alimente si bauturi expirate importate de securistii ramasi puternici si cu legaturi in "sistem" ,
folosirea abuziva a puterii judecatoresti prin masluirea proceselor de catre oamenii promovati in acelasi "sistem" tocmai pt a "aranja" sentinte dupa bunul plac ...

E un dezastru .
Din pacate romanii nu inteleg ca numai prin votarea celor care vor sa faca curatenie se poate rezolva si crearea unei legislatii bune , moderne dar si instalarea unui guvern puternic si hotarat de incoruptibili .

Asta e .

Interesant ca nu-mi apare avatarul. Incerc sa vad apare acum !

.

Adendum

Stimata doamna/stimate domn Ghilotina,
Postarea dvs. de mai sus, a inregistrat o premiera in ceea ce ma priveste de cand intru pe acest forum: v-am punctat maxim !
As aprecia si mai mult comentariul dvs. daca pe lista praduielilor post decembriste, ati adauga si flota, intreaga platforma industriala a IASI-ului, SIDEX, PETROM, RENEL, APA NOVA, DISTRIGAZ, ROMTELECOM, ca de altfel alte 2700 de fabrici, uzine si intreprinderi care faceau profit inainte de 1990.
Totodata, cu maximul de respect va rog, sa amintiti si praduielile in derulare: patrimoniul RA-PPS, Hidroelectrica, CFR, Posta Romana, Rosia Montana, exploatarile de cupru, spitalele (!), CNAS, pungile de gaz metan din Marea Neagra, etc, etc.

Ghilotina

Cu multa amaraciune, iti dau in cea mai mare parte dreptate.

Ca o completare la cele scrise mai sus, pot spune ca guvernele Vacaroiu si Nastase au dus o politica de stat in folos particular. Cu toate acestea, guvernul Nastase a creat si premisele unei dezvoltari ulterioare sanatoase. Vezi cele mai mici deficite si alte repere macroeconomice.

Guvernul Tariceanu, desi tributar metehnei de multumi grupurile de interese din partid, n-a dus in nici un caz tara pe buza prapastiei. Daca asta ar fi fost realitatea economica, guvernul Boc n-ar fi dat cu "indulgente" in toate partile in tot anul 2009. Pentru ca n-ar fi avut de unde.

Totodata, unele masuri luate de guvernul Boc erau necesare. Ei bine, taman alea nu s-au aplicat pana la capat. Si atunci s-a apelat la cea mai simpla si primitiva d.p.d.v. economic masura, barda si marirea TVA. Iar clientela de partid a proliferat ca pe vremea lui Nastase si Vacaroiu.

Cat despre celelalte guverne, eu cred urmatoarele: guvernul Stolojan a creat premisele guvernului Vacaroiu, guvernele Ciorbea si Radu Vasile, Dumnezeu cu mila, iar guvernul Isarescu a facut echilibristica si a tinut lucrurile pe loc pentru a nu deranja alegerile din 2000.

nu era rau baiatul asta

a avut oarece necazuri cu falfanul ala de Cozma minerul. Macara era de dreapta adevarata.

nu trebuia sa accepte

Intrarea Romaniei in conflictul din kosovo.

pe sarsanul de huilar

L-a pus in lesa "fecioara" Marlena Nitzu> Aleia nu i-a scapat unul cand a vrut ceva.

Raspuns prin negare

Se poate foarte clar raspunde care a fost guvernarea catastrofala : guvernarea Basescu-Boc . A beneficiat de ministri 100% incompetenti , iresponsabili si impostori . Consecintele acestei guvernari catastrofale nu si-au spus inca ultimul cuvant (tragic) .

 

Daca nu era Guvernarea Basescu-Boc eram toti faliti

Uita-te la Grecia in ce saracie au ajuns, cum o tara nu mai are bani de nimic daca nu primeste bani de salarii de la restul Europei. Cu hotia si destrabalarea pe care Guvernul PNL-PSD Tariceanu a facut-o cu banii nostri in anii cand toate economiiile din Europa cresteau, daca Boc nu reusea sa faca reformele fundamentale pe care le-a facut ci continua ce a facut PSD si PNL prin Tariceanu acum stateai si cautai de mancare, nu scriai pe net la articole.

Stimati Domni , ref la cele scrise mai sus ,

evident ca sunt extraordinar de multe furturile
(apropos de Telefoane , au acolo am lucrat si stiu dimensiunea jafului ! si legaturile cu fostii-actualii securisti)
si evident ca se poate nuanta extraordinar de mult .

Privatizarile erau necesare , insa in foarte multe situatii s-au comis abuzuri si jafuri . De fapt ... in toate privatizarile .

Da !
Cum e posibil sa dispara intreaga flota !??
Cum de nu stim despre ce este vorba si avem atat de multe minciuni si intoxicari !??

Poate se va face lumina vreodata .
Poate si asupra eficientei economice si SOCIALE vom avea parte de o examinare competenta .

 

Ghilotina

Banuiesc ca legat de Telefoane te referi in special la tandemul Pantis - Tepelea Jr. de pe vremea guvernarii CDR.

In general, privatizarile de dupa '90, incepand cu guvernarea Roman cand s-a faramitat agricultura prin imbecila Lege 18/1991 privind fondul funciar - de-au ajuns romanii sa se omoare pentru un rasad de flori - au tinut cont de interesele clientelei de partid si de valoarea comisionului adiacent.
Fara consecinte in plan sanctionatoriu, economia romaneasca, de la resursele minerale pana la produsul finit, a fost concesionata sau data pe-un leu, ca flota.
In rastimp, ea a fost parazitata de loan-uri, francize sau spoliata prin metoda MEBO.
Fenomene care continua astazi, prin tot felul de contracte secretizate, departe de ochiul public.

domnule propagandist USL pe nume george2 ,

noi iti dorim sanatate .

Eu personal ma bucur ca a existat Boc si guvernarea lui , altfel azi eram vai de portofelul nostru !

Boc a gresit ca nu a dat in Tariceanu si in PNL cu speranta ca poate-poate se va alia PDL cu ei .

@chilotzina

mai intai, sondajul se refera la guvernele de dupa 89. boc a fost cel mai tare prim-ministru inca de dinainte de crearea universului, deci nu se incadreaza. apoi, sunt convins ca, daca nu castigati voi, pedelacii, alegerile, acum cautati demancare prin gunoaie, si tu si Dan Sterian, si ceilalti postaci. si asta pt ca voi nu faceti bani decat din furt de la stat, iar fara partidul vostru la guvern n-aveti cum fura. in rest, trebuie sa recunosc ca, de data asta(prima si probabil ultima oara), sunt de acord cu unele dintre ideile pe care le-ai postat mai sus.

ok

Asa este! Trebuie sa-i intelegem pe cei ce il plang pe Taricescu sau cum l-o fi chemand.Pentru el Transilvania nu reprezenta o prioritate pentru investitii. Transilvania era doar o *** buna de muls de el si Fenechii din spatele lui. Ii doresc sa fie sanatos...ca mama cand m-a nascut.

Ghilotina, postacul fericit!

Unde sint realizarile guvernului Boc? Primul an al acestei guvernari a fost o prapastie economica. Al doilea si al treilea, la fel. Azi ne uitam in buzunarele noastre sa cautam ceva maruntis sa ne cumparam o piine, nu mai avem spitale si nici bani de medicamente, nu mai avem scoli si nici lapte pentru copii, in schimb, avem telegondole, parcuri si sali de sport. Banii se dau cu dedicatie catre clientela pedelista, institutiile sint conduse de lipitorii de afise portocalii, p;atim mai mult pentru orice serviciu sau produs. Iata realizarile guvernului Boc.

Tragic e faptul ca cei ca tine au drept de vot

Daca s-ar da dreptul la vot in urma unui examen de competenta...,nu cred ca ai fi in stare sa primesti calificativ de trecere.

Ar trebui sa li se interzica dreptul de a vota

Celor care vor sa impiedice pe altii sa voteze.
Dar, cum intr-o democratie asa ceva nu este posibil, nu ramane decat sa apreciem ca asemenea indivizi au pus copita pe cea mai rea alegere: intai Iliescu, apoi Basescu.

Dhragi tovharasi

In primul rind as vrea sa va felicit in numele CC a PCR, in numele meu personal, pentru realizarili din cincinalul 2009-2014!
Analizand realizarili diferitilor guverne, nu putem sa nu spunem, tovharasi: guvernul BOC s-a situat pe primul loc in intrecerea capitalisto-comunista !
Aveam si inainte incredere in tovasarul Boc, care a fost pregatit in mod serios de UTC si de securitate.
Dar cea mai mare incredere o avem in tovarasul Ungureanu, un fost membru de nadejde a CC a UTC! Si care a facut securitate in mod stiintific, dupa cele mai noi norme internationali!
Salutari tovarasului Basescu, demnul meu urmas!

corecta observatia

Sunt de aceeasi parere.

Cu voia DVS, ultimul pe lista, Calin Popescu Tariceanu!

Un guvern adevarat, european, ... cel mai tare!
Tzinta lui, salarii europene pentru romanii seriosi si competentzi...
A reformat sistemul de licitatzii, fraudele scazusera extrem de mult...
Investitzii in invatamant...
Maximul numarului de locuri de munca, cel mai mare PIB EVER al Romaniei!

 

??????????

Sterling? Taxa de prima imatriculare? Performanta de a lasa visteria statului goala (mai rau"in minus")in pragul crizei?

Noapte buna...

...nu te mai faci bine.

News alert! Ungureanu incepe sa se apropie de "performantele'lui Boc

A fost vanduta Cupru Min, care detine 60% din rezervele de cupru din Romania. Castigatorul este o companie canadiana ciudata, nelistata la nici o bursa (cf.info paraipan), cu actionari necunoscuti.
Pretul de adjudecare a fost de 200 mil.euro, in conditiile in care valoarea rezervelor (care depinde de pretul cuprului, in crestere) este de 5.6 miliadre euro.
Un nou succes pentru guvernarea Basescu.

ai rabdare ca pedelistii

Au vandut pe ultima suta Rosia Poieni. Am terminat-o ci cu cuprul romanesc.

maxi

Deocamdata Guvernul Boc conduce in topul provizoriu inca, a aceastui sondaj. Deci romanii nu sunt chiar atat de incantati de bunastasrea traita pe vremea Guvernului Tariceanu, bunastare datorita traiului pe bani ireali, bani pe care Economia Romaniei nu ii producea, ci prefera austeritatea impusa de realitatea economica pe care o traim, austeritate impusa de Guvernul Boc. Si acesta este adevaratul sondaj privitor la preferintele electorale ale romanilor.

domnule darnic dublu nul

desi mi-ai reclamat aseara 3 comentarii, care au si fost sterse (sa ai si tu o satisfactie macar aici), tin totusi sa te corectez. mai intai, daca bocul bocilor a fost pt o scurta periada primul in top, a fost pt ca armata de postaci platiti pedelisti au intrat fiecare pe cateva conturi si au votat, deci nu se ia in consideratie, fiind vot multiplu. apoi, la ora cand scriu, bocul vostru a fost depasit de cel care merita intr-adevar sa fie votat cel mai bun premier, si anume tariceanu. cum era vorba aia: nu puteti voi sa furati cat... etc. deci, apuca-te repede si intra si pe celelalte nick-uri pe care le mai ai, si voteaza din nou, ca altfel bocul vostru ramane de carutza in top.

Votul nu se pune!

nu au importanta voturile multiple (voi, pedelistii, furat si aici), important este faptul ca pentru guvernarea Tariceanu se poate arata ceea ce a lasat in urma ca fapt pozitiv, in timp ce pentru guvernele Basescu, se pot arat numai gaurile...,. si ceva panglici taiate. Chair daca ar fi guuvernat Boc inca 4 ani, nu ar fi reusit sa zugraveasca nici macar jumatate din cat s-a construit pe vremea lui Tariceanu!

AndreeaBianca ! Da, noi stim ,,fura,, bine !

Ai ceva impotriva daca suntem INTELIGENTI ?

Cel mai mare PIB ! Poi toata lumea lua credite in draci

In guvernul boc au inceput sa le plateasca , normal ca lumea nu il place pe Boc !
Nici eu nu l-as iubi de as fi bugetar si cu o rata de 500 de coco , dar daca in mediul privat salariile pot sa scada , si scad in vreme de criza , mi se pare absolut normal ca si salariile bugetarilor sa poata sa scada !
In economia de piata , nu iti convine ce salar iei , iti pui demisia pe masa nu protestezi si faci presiuni politice ca sa ramai pe post si eventual sa primesti un salar chiar mai mare !

da, dar bocistii au afectat si sistemul privat

Scazand puterea de cumparare i-a bagat si pe astia in faliment. Fara aia 500 de coco.

lua lumea ca era verde

La creditele cu buletin, avans 0 si fara giranti.

Guvernul Tariceanu

Bineinteles ca cel mai competent guvern postdecembrist a fost guvernul Calin Popescu Tariceanu.

probabil

- unu' care va urma ! cand ? nu stiu !

 

Cand , nu cred ca in toamna

.

nici pe departe un asemenea vis optimist

Nu are de unde sa apara.

iti spun eu

Peste 50 de ani. Eventual cu un rege la putere.

macar un Mikado

Altoit japonezeste in tara romaneasca.

Un sondaj

deja cu raspuns dat. Auzi...Boc. Au taiat si au luat si apa de la gura romanului amarit ca sa completeze toate furturile si faptul ca tara este distrusa. Toate guvernele au avut partea lor rea dar guvernarea lui Boc trepadusul marinelului vesnic beat a intrecut orice cruzimne. Nu stim cine ar trebui sa vina la guvernare ca sa mai poata repara ceva. Atit de mult s-a furat si s-a creat haos total cum niciodata nu s-a intimplat. ha ha ha un fleac ba, v-am ciuruit pe toti. Sa traiti bine.

 

grav cu baietii de azi

sar numai din lac in put.

categoric adevarat

bocangiul a luat painea de la gura romanului.

Tony Blair: Romanii au de ce sa fie mandri

"Fostul Premier britanic a vorbit, luni, in cadrul conferintei “The Future of Europe in the new global order" la care a participat, despre progresele pe care Romania le-a facut dupa Revolutie si despre relatiile bilaterale dintre cele doua tari.
“Ati trecut prin schimbari imense in ultimii 20-25 de ani. Si noi am facut schimbari. Am invatat foarte mult unii de la altii si, de fapt, daca stai sa te gandesti, aveti un imens potential economic si nu numai", a apreciat Tony Blair, citat de Mediafax.
Fostul premier a mai adaugat ca tari precum Romania le arata celorlalti ce inseamna sa pretuiesti libertatea: “Tarile ca Romania invata lumea ce inseamna libertatea pentru ca stiti ce nu inseamna libertatea, dar stiti si ce inseamna ea"."

http://www.nasul.tv/2012/03/27/tony-blair-romanii-au-de-ce-sa-fie-mandri/

Hai sa vedem ce spun si analistii , observatorii care scriu carti despere Romania !
Observatiile lor conteaza .

 

@Tony Steel

Nume de actor porno...ne-a tras-o....si ce satisfacuti suntem!

un popor de maso-sado etc.

Nu stiu cum se face dar numai ciurucuri ajung la putere.

Cel mai competent?!

Guvernul Jiji Bekale!

 

Guvernul Tariceanu

Sunt de parere ca guvernul Tariceanu a fost cel mai competent guver,oamenii erau multumita si economia era prospera in acea perioada.

intrebare prost pusa

deaorece guvernele succesive ale Romaniei au avut de infruntat contexte politice, sociale si economice cu totul diferite. Overall, as vota cu guvernul Tariceanu, fara sa uit ca guvernarea Nastase, daca nu ar fi fost avatarul coruptiei, ar fi avut sanse seriose pentru locul I pe podium.

nici chiar asa

Le-au murit laudatorii.

suna de departe a behait autohton

Nu i-as da crezare ,unui cioban oportunist.

 

 

Si totusi e pe primul loc :)

Suparaciosule.

Fara el mureati de foame toti bugetarii.

 

bugetarilor li s-a facut deja de 40 de zile

Vezi cazurile profesorilor de exemplu. Nua soarecilor de prin birouri.

inseamna ca esti

saibar. Aiu ura pe bugetari. Dreptate juma'-juma.

postacilor profesionisti portocalii

Vad ca guvernele Boc-Base 1,2,3 si 4 au iesit pe podium. Postacii portocalii sunt de dimineata la job! Bai pdl-istilor intrebarea e "care a fost cel mai competent guvern?" nu cel mai incompetent!!! P.S. Seful vostru e la seul, ati ramas cu sefa udrea...vedeti ce sarcini aveti astazi. De pus note se stie - note mari la postarile voastre, note mici la celelalte postari...mai incercati voi sa influentati dar incercati DEGEABA.Nu ne mai lasam prostiti de telenovelele basisto-pdl iste! Succesuri!

 

boc a iesit pe podium deoarece

a fost singurul guvern care a reformat tara in ciuda opozitiei permanente a franarilor usd din parlament si din afara lui. Daca va uitati mereu la antena 3 si mai si credeti ce se spune minut cu minut acolo, la urmatoarele alegeri (ca si la ultimele doua prezidentiale) iarasi vezi ramane uimiti si cu privirea tampa uitandu va la rezultate. De fapt sunt sigur ca ti ai ales un nick care chiar te caracterizeaza.

este tare

Spune-mi de unde ai aparut ca esti cel mai amuzant postaci portocaliu pe care l-am vazut vreodata! Esti angajat nou? Esti foarte tare! Ma amuz copios la postarile tale! Sincer! Sa mai scrii din astea ca imi plac! Chiar daca "in viata poti avea si esecuri poti avea si succesuri" sa nu te lasi! Sa mai postezi! OK? Ca ma amuz tare!

i-a insarcinat Udrea

ca si asta e pe invers.

deci podiumul laureatilor

are vreo cinci trepte. Eventual 6. nu se mai satura de afrodisiacul puterii pedelistii.

stimate doamne si domni administratori ai ziare com

de ce ati retras asa de repede sondajul. va era frica de faptul ca guv boc iesea pe departe cel mai bun? Oricum cred ca ati lucrat putin si la rezultate...Realitatea o sa va surprinda, ca de obicei, la alegeri.

 

:)

Ma, eu cred ca postacii si sustinatorii portocalii au creierul mic, mic de tot, mic, mic, mic. Dar stii ceva? Postarea ta e fff amuzanta!!! Sincer am ras...nu te supara ca rad de tine si de postarea ta dar esti tragi-comic. Cand vei creste mare iti voi spune care este comedia si mai ales care este TRAGEDIA! "Succesuri!"

 

Salut alex33! Ce mai faci, colega?

Uite, imi face placere sa-mi regasesc colegii de la Baneasa pe ziare.com! Pot fi recunoscuti majoritar din cei care posteaza pentru d.Basescu, marele nostru sef!
Dar tu nu mai tii minte lectiile de dezinformare! Nu trebuie sa injuri pe cineva pe care speri sa-l convingi!
De fapt, imi aduc aminte ca erai cel mai slab cursant la secu noastra draga...Stiu, stiu, erai venit de la tzara, dintr-o familie cu tare genetice...dar incearca si tu sa respecti gramatica, ca ai gauri multe...

fiecare sac cu petecul lui, sau fiecare bou cu

jugul sau. Drama intervine cand apelezi la straini sa te carpeasca sau sa te traga: in cerc, inainte, inapoi, in jug, etc. Continua ca esti pe val: a inceput cursa electorala.

cum ???

Nu imi vine sa cred. Nu e adevarat.

dar ce suparat esti frate!

Suporter patimaso- portocaliu. Na, ca iti ies favoritii la sondaj. Cred ca s-a dat tare la manivelea.

Daca ne raportam la competenta, raspunsul este clar: niciunul!

..sau ar trebui sa ne apucam sa redefinim competentza. Daca supunem efectele guvernarilor respective unui sistem comparativ bazat pe eficientza sociala sondajul de mai sus reflecta oarecum criteriul de apreeciere dar la o cota muuuult mai redusa. O guvernare benefica inseamna progres, raportat la toate componentele vietii sociale prezente: economie, cultura, sanatate, invatamant, legislatie, iarasi legislatie, si inca ...legislatie, samd. Ori noi vedem, chiar si cu ochii inchisi, dupe 22 de ani de libertate ca Ro actuala se imparte in 2: cei care au fara discernamant si cei care-i alimenteaza pe primii. Restul poate sa moara linistiti sau sa emigreze in speranta ca muncind cinstit poate cunoste decenta si de ce nu, oarecare bunastare materiala. E timpul sa invatam sa rationam demos in conformitate cu prezentul kratos.

 

@nolticus

Mda! Sta sa ploua...deprimante vremuri!
Sparta sau Atena? Cine rezista devine mai puternic.
cu respect pentru toate postarile SV

@tata lor: deprimante si aproape perene

Am ajuns sa evidentiem valoarea politica, de moment, in functie de cat de putin au furat/distrus/sifonat comparativ cu predecesorii. Culmea paradoxului este ca avem la indemana etalonul civilizatiei la un click distanta pe telecomanda: Discovery cu tematica economica si megastructuri combinata cu impresia de placere cu care revenim in tara din concediu, sau serviciu, etc. Dar suntem atat de invrajbitzi de mentalitati partinice incat nu mai vedem gropile mici si multe din asfalt; ocolim instinctiv gurile de canal descoperite sau gropanele respectabile. Care, atentie, indiferent de culoarea politica a puterii acestea fac parte din peisagiul cotidian. Dar noi gasim resurse de apreciere, combatita electorala infocata in acelasi spectru social dezolant. Deci... ne cam meritam soarta, sau avem exact ceea ce prestam.

alex33secu: scurt curs de gramatica pentru analfabeti

“resturi in sistem ramase" nu “resturi in sistem ramas"
“privi" nu “privii"
"contrariul" nu "contrarilul"
"alegerile" nu "alegeriile"
“acest partid…modul in care a condus" nu “acest partid…modul in care au condus"
“PDL va avea" nu “PDL vor avea"
"cei din usl vor avea mai putini (parlamentari)" nu "cei din usl vor avea mai putin"
“la conducere" nu “lla conducere"

Sa nu mai vorbim de lipsa semnelor de punctuatie…
Ziceam ieri ca e vorba de “analfabetism politic", dar e vorba de analfabetism pur si simplu.

stainless steel

Hardcore, filmul continua.

absolut corect

"niciunul minus zero.

Isarescu sub Nastase si Boc ???

asta spune totul despre "obiectivitatea" celor ce isi dau cu parerea pe aici; cred ca nu are rost sa-mi mai irosesc timpul pe acest site...

 

sunt lamurit si cu isarescu

de curand. Eminenta cenusie care vamuieste banul tarii.

Ha...ha...ha....ha.....

...m-am uitat la trend si ce sa vad? BOK e fruntas.....mai sa vezi! O singura concluzie! Toti pedeleii ...cu mic cu mare.....stau pe net sa bage puncte! Cred ca nu mai au timp nici sa se pishe!

 

te inseli; sau asa iti place sa crezi, din prea multa

"dragoste" pentru pedelei. Daca urmaresti trendul si recitesti postul meu de mai sus, se poate spune real ca aprecierea materialista este "patrunsa" de recunoasterea ievolutiei legislative. Pentru ca mi-am permis sa-i bag in aceeasi oala pe toti coloratii mesajul meu a fost sanctionat; tu, ca ii scuipi pe oranjatzi, si automat ii pupi pe galbiori, esti incurajat. Shi atunci ce rost mai are sa cautam valente pozitive in culori cand curentul politic bate din aceeasi directie ???? Sa fie vorba de evolutia curata a sentimentului de progres ???? Posibil; dar, indiferent de aspect, este necesar sa stim exact de unde plecam fara interpretari partinitoare asupra policromiei iresponsabilitatii politice.

comentariul unui bou

Nolticus tu esti "deontolog" asa cum este Turcescu sau Nasul. Daca taceai poate nu ne prindeam ca esti pdl ist! Asa "te-ai desconspirat"!

astia au iubiri neconditionate

fata de pedelutzi. Pacostea tarii. Si unii si altii.


Prima   1   2   3   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor