Cazul Nana: 80% din terenuri au fost retrocedate ilegal - Corpul de Control al Guvernului (Video)

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 14:08
3966 citiri
Cazul Nana: 80% din terenuri au fost retrocedate ilegal - Corpul de Control al Guvernului (Video)
Foto: Arhiva

80% dintre terenurile din comuna Nana (Calarasi) au fost retrocedate ilegal, in baza unor documente false, se arata in raportul Corpului de Control al Guvernului.

Conform acestui document trimis Ziare.com, intre cei care au depus cereri de retrocedare au fost 9 angajati ai Primariei, precum si rude sau cunoscuti de-ai acestora.

Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, a negat ca ar fi aprobat cererile pentru reconstituirea dreptului de proprietate si a spus ca cei care care trebuie sa dea explicatii sunt proprietarii si "cei implicati", aratandu-se convins ca sigur "este o neintelegere", informeaza sursa citata.

In raportul Corpului de Control al premierului se arata ca primarul comunei Nana nu a comunicat prefectului, conform legii, modificarile privind componenta Comisiei locale de fond funciar, dar si ca din 2008, unii membri ai Comisiei au luat decizii fara sa fi fost numiti membri ai Comisiei prin ordin al prefectului.

De asemenea, s-a mai constatat ca toate cele 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate inregistrate la Primaria Nana in perioada 1997-2005 au fost analizate si aprobate in mod defectuos.

Corpul de Control al Guvernului semnaleaza faptul ca unele cereri au fost aprobate la scurt timp de la depunerea lor, iar alte cereri au fost analizate dupa 12 ani de la inregistrare.

De asemenea, este semnalat faptul ca membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat atat propriile cereri, cat si pe cele formulate de rude, dar si ca in perioada 2005-2010 Comisia locala de fond funciar Nana a aprobat cereri pentru persoane care nu erau indreptatite.

Se mai semnaleaza faptul ca unele documente anexate erau in neregula, dar si ca in perioada 2006-2007 au fost incheiate contracte de arendare de persoane care nu aveau calitatea de detinatori legali ai terenurilor agricole.

In 2009, terenurile arendate in conditii nelegale au fost cumparate de societatea BERFIGE S.R.L., reprezentata de Berlota Fioravante, pentru suma de 3.437.647,92 lei. Nici unul dintre cei trei reprezentanti ai societatii respective nu figureaza cu domiciliul pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, Corpul de Control al Guvernului a constatat ca, in perioada 2009 - 30.06.2013, societatea BERFIGE S.R.L. nu a inregistrat venituri din activitatea principala, asa ca in 24.08.2012 ANAF a declarat societatea inactiva, informeaza sursa citata.

La data 09.09.2013, societatea BERFIGE S.R.L. a vandut terenul catre o persoana fizica pentru suma de 5.844.864,26 lei.

Corpul de Control al primului-ministru va sesiza ANI si organele de urmarire penala.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Antena3, ca "aproape 80% din terenurile de la Nana sunt returnate ilegal".

"Veti vedea ca practic tot ce e la Nana, de cand s-au dat unor asa zisi proprietari, pana cand au ajuns la acei italieni, totul este un lung sir de retrocedari ilegale, beneficiarul final fiind Traian Basescu", a mai afirmat premierul.

Ponta despre cazul Nana: Ce au gasit acolo e ingrozitor din punct de vedere legal

Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui, a cumparat, in septembrie 2013, 350 de hectare de teren arabil, in localitatea Nana din judetul Calarasi.

Fosta majoritate parlamentara, USL, a decis constituirea a doua comisii de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor de catre Ioana Basescu, de profesie notar.

Parlamentarii au inceput studierea documentelor cerute de la diverse institutii si au incercat sa audieze mai multi martori, inclusiv pe Adrian Radulescu, fostul consilier prezidential care a consiliat familia presedintelui Basescu cu privire la aceasta achizitie de terenuri, care a refuzat sa se prezinte la audieri.

Presedintele nu a negat niciodata ca si-a dorit sa se faca "fermier" dupa ce isi termina mandatul, dar a precizat in repetate randuri ca fiica sa nu a comis nicio ilegalitate.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Corp Control Guvern Nana, #raport Control terenuri Nana , #guvern
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
89% dintre PSD-isi sunt HOTI ! Toate stirile interne din ziare sunt