Ce a facut Guvernul Ciolos (II) - de la Fonduri si Sanatate la Munca si Mediu

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 11:02
7776 citiri

Intr-un material anterior vorbeam despre o parte dintre realizarile Guvernului Ciolos, urmand sa am continuari cu cele din alte domenii si, cu alta ocazie, cu nerealizarile sale.

Aceasta este partea a doua, in care analizez cele mai vizibile realizari in celelalte zone, cu aceeasi mentiune, ca analiza este imperfecta, fiind prea multe domenii pentru ca o singura persoana sa le sintetizeze pe toate.

De asemenea, probabil ca ii favorizeaza pe acei ministri care au stiut realmente sa comunice lucrurile pe care le fac in detrimentul celor care nu au stiut sa-si livreze realizarile dincolo de comunicate de pe site-urile ministerelor, pe care nu le citeste aproape nimeni. Cred totusi ca va fi un instrument util pentru a-ti putea face o idee despre cum a lucrat acest guvern.

Fonduri europene

Domeniul fondurilor europene a fost "in arena", mai ales de cand Cristian Ghinea a devenit ministru si a inceput sa trimita sesizari la DNA avand legatura cu "mogulul" Sebastian Ghita. A fost imediat zugravit din zona PSD drept "ministrul zero". Doar ca realitatea e putin diferita. Daca Ghinea e "ministrul zero" la capitolul absorbtie pe exercitiul 2014-2020, cum poate fi considerat guvernul PSD care a prins 2 ani din acest exercitiu?

Dincolo de atacurile politice, s-au schimbat lucruri si la capitolul asta. In primul rand a crescut rata de absorbtie pe vechiul exercitiu (2007-2013), de la 56% cand a preluat Guvernul Ciolos la circa 78%. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor intra astfel in tara fonduri de 3,3 miliarde euro.

Pe langa asta, o serie de programe au fost deblocate, DNA a fost sesizata pe o serie de contracte dubioase, avem publicate toate (sau aproape toate) contractele pe fonduri europene din ultimul exercitiu financiar (inca nu ne dam seama cat de important e asta), procedura de acreditare pentru unele Autoritati de Management a fost simplificata, este in constructie o structura de managementul riscului si anticoruptie in interiorul ministerului, platile vor fi tichetizate pentru a elimina aleatoriul, vom avea peste 200 de milioane de fonduri SEE si norvegiene in plus pentru perioada 2014-2021.

In plus, fondurile europene au fost orientate si spre alte zone: finantari de pana la 40.000 de euro pentru romanii din Diaspora care vor sa-si deschida o afacere, finantari pentru stagii practice in licee industriale si agricole, in burse speciale pentru tinerii absolventi care merg sa predea in zonele defavorizate, in Programul Scoala pentru Toti, in programe pentru integrarea in munca a somerilor. Cred ca e un bilant cel putin decent.

Sanatate

Enumerarea lucrurilor pozitive petrecute la Ministerul Sanatatii este fara indoiala incompleta si nu exclude lipsurile, dar putem incerca:

  • Scoaterea la iveala a problemelor sistemului in locul acoperirii lor,
  • Program de monitorizare si prioritizare a investitiilor,
  • Salarii mai mari pentru medici si remuneratia pentru garzi crescuta cu pana la 90%,
  • Demararea construirii sau renovarii unor spitale (inclusiv printr-un memorandum semnat cu BERD pentru parteneriat public-privat),
  • Reglementarea problemei cu dezinfectantii din spitale care vor fi supusi unor teste de eficacitate in laboratoare acreditate,
  • Standardizarea achizitiei de biocide,
  • Norme privind curatarea si dezinsectia din spitale,
  • Crearea unui program de diagnosticare a tumorilor maligne solide,
  • Crearea unui mecanism prin care pacientii pot reclama lipsa curateniei si alte probleme din spitale, lucru de care va depinde soarta managerilor,
  • Crearea unui program de monitorizare a lipsei medicamentelor,
  • Un acord pentru medicamente ieftine cu mai multe tari,
  • 21 de noi medicamente introduse pe lista de compensate,
  • Ieftinirea in trepte a medicamentelor iesite de sub patent,
  • Gratuitatea vaccinului pneumococci pentru copii.

Un punct care trebuie tratat separat e proiectul de hotarare de guvern prin care spitalele sunt obligate sa faca publice informatiile despre achizitiile facute si sponsorizarile primite de la medici de producatorii si distribuitorii de medicamente si echipamente medicale si alte entitati legate de ele.

Ele mai sunt obligate si sa argumenteze serios studiile clinice derulate in cadrul lor, precum si o evaluare a vulnerabilitatilor la coruptie.

De asemenea, MTS vine cu proiectul Legii Vaccinarii, una dintre cele mai asteptate initiative, in conditiile pericolului unor epidemii precum cea de rujeola.

Munca si protectie sociala

S-au intamplat multe si la acest capitol, de cele mai multe ori rationalizand domeniul:

  • Avem un pachet anti-saracie cu o serie de masuri foarte interesante pentru acea "Romanie uitata", de la asistenta medicala pentru mamele sarace la sprijin pentru fermieri pana la locuinte sociale samd,
  • Avem schimbarea modului de acordare a alocatiei pentru familiile cu venituri reduse care au copii in intretinere si care nu vor mai fi conditionate de plata impozitelor si taxelor locale pentru bunurile pe care le detin in proprietate,
  • Avem cresteri de pensii si salarii,
  • Avem simplificarea procedurii de adoptie, masuri de debirocratizare in domeniul asigurarilor de somaj care vor ajuta oamenii saraci si care nu-si permit sa se plimbe la diverse institutii si in diverse locuri.

Trebuie discutat si despre proiectul de lege pentru crearea unui venit minim de incluziune care include ajutoarele de asistenta sociala si care le garanteaza oamenilor care merg la munca faptul ca nu pierd bani dar conditionat de cautarea unui loc de munca dar si celor fara venituri plata de catre stat a asigurarii medicale si asigurarea obligatorie pentru locuinta, ajutoare conditionate de copiii care merg la cursuri pentru a reduce abandonul si multe altele.

Despre stimulentele pentru angajarea somerilor am discutat deja in capitolul dedicat fondurilor europene, dar trebuie detaliat cu faptul ca se dau prime de relocare de pana la 12.500 de lei, se va deconta naveta, se vor acorda prime de instalare pentru somerii care se angajeaza, se acorda consiliere pentru persoanele cu cele mai mari dificultati de angajare, stimulente pentru angajarea diverselor categorii vulnerabile pe piata muncii: studenti, someri care sunt parinti monoparentali, persoane cu handicap.

Educatie

La capitolul Educatie trebuie inceput cu cele 2 masuri pe care eu le consider cele mai importante reforme ale ultimilor ani in aceasta zona: concursurile pentru directori de scoli pentru a elimina politizarea si inceperea evaluarii scolilor personale pentru a stopa "fabricile de doctori" care au facut de rusine invatamantul romanesc. Sunt masuri curajoase, de care aveam nevoie.

Sunt de pus pe lista: un CNATDCU (organismul care verifica titlurile doctorale) in cele din urma functional (cel putin pana cand vedem daca legea care il mutileaza e constitutional sau nu) sau decontarea integrala a costurilor navetei copiilor si fixarea unui pret maximal pe kilometru, masura menita sa reduca abandonul scolar, scutirea de impozit pentru cercetatori.

Mediu si despaduriri

O stire care nu a facut multa valva mi-a atras atentia saptamana trecuta: despaduririle au fost stopate sau mult incetinite in o serie de zone, iar padurile au avut timp sa se regenereze in mai multe parti ale Romaniei. Chiar si reprezentanti ai ONG-urilor de mediu apreciau ca s-au intamplat multe lucruri pozitive in ultimul timp.

Au contribuit la asta aplicatia Inspectorul Padurii, cu ajutorul careia oricine are un telefon poate sesiza taierile si transporturile ilegale de copaci, dar probabil si pachetul de masuri prin care s-au introdus noi sanctiuni in domeniul silvic, un regulament pentru valorificarea masei lemnoase pe criterii transparente, sustinere financiara pentru ca micii proprietari de paduri sa le asigure paza.

Suplimentar, sa amintim si faptul ca peste 200 de arii protejate au acum planuri de management sau ca s-a deblocat procedura pentru crearea de perdele forestiere.

Transport

Inca unul dintre domeniile "fierbinti" din Romania, unde am avut mereu intarzieri si unde s-au deblocat multe proiecte. S-au deblocat autostrazile Campia Turzii-Targu Mures, care la preluarea mandatului nu aveau nici avizele si expropierile facute, Lugoj-Deva, care nu avea acordul de mediu, iar pe Sebes-Turda existau lucrari facute fara autorizatie.

De asemenea, s-a deschis tronsonul Orastie-Sibiu, celebrul tronson "electoral" pentru care cei de la MT au refacut partea demolata, au instalat un sistem de drenare (realizat in termen, in regie proprie si dupa ce au luat decizia curajoasa de a rezilia contractul, s-a inceput studiul geotehnic pentru unul dintre tronsoanele "intarziatei" autostrazi Iasi-Targu Mures, e asteptata terminarea tronsonului de nord a Centurii Capitalei la sfarsitul anului, au reluat proiectul legaturii CFR cu Aeroportul Otopeni, un proiect care are avantaje fata de legatura concurenta prin metrou, au rezolvat o serie de probleme si blocaje contractuale pe M5.

Au fost facute reforme la CNADNR (CNAIR), unde s-au eliminat zeci de posturi de conducere si au fost create departamente de proiectare si control si s-a infiintat Compania Nationala de Investitii Rutiere si s-au simplificat procesele de avizare si eliberare a autorizatiilor de construire pentru proiectele de infrastructura prin OUG 7/2016.

La capitolul "CFR", avem o noua institutie, Autoritatea de Reforma Feroviara, care ar trebui sa eficientizeze transportul feroviar scotand din functiune unele sectoare pentru care nu se mai justifica mentinerea liniilor, sa schimbe sistemele de operare si administrare a retelei de transport feroviar si sa introduca programe pentru imbunatatirea serviciilor.

In fine, dupa multi ani, avem definitivat Master Planul de Transport al Romaniei.

Administratie si Dezvoltare Regionala

Nu am avut o reforma profunda a administratiei in acest an si probabil ca era si greu sa se intample asa ceva.

Au fost insa initiate unele schimbari:

  • S-a reinfiintat Institutul National pentru Administratie pentru cresterea calitatii functionarilor publici,
  • Avem o strategie de formare profesionala a functionarului, o reforma a Agentia Nationala a Functionarilor Publici,
  • Este programata pentru noiembrie lansarea unui sistem national electronic de evidenta a ocuparii pentru personalul angajat in functii publice, functii publice speciale si cei care beneficiaza de statute speciale,
  • Se lucreaza la un proiect care sa defineasca atributiile functionarului public astfel incat acesta sa nu se afle la cheremul sefului sau ci sa-si faca doar treaba.

Este de asemenea in lucru o reclasificare a localitatilor si s-au facut progrese la capitolul cadastrare, unde stim toti ca stam inca prost.

Continuitati, santiere si asa mai departe

In ultima categorie am bagat zone din care informatia despre masuri de impact au ajuns mai greu la populatie, au fost lineare (de cele mai multe ori continuand lucruri bune facute de-al lungul anilor), sunt inca "in santier", incepute dar nefinalizate sau pur si simplu au fost mai putine. In fine, e posibil sa fie domenii pe care cel care scrie acest articol sa nu fi reusit sa le analizeze foarte bine.

La categoriile acestea putem aminti Externele si Apararea, care au continuat drumul pozitiv pe directiile astea mentinut in linii mari de guvernele anterioare. O paranteza o merita ridicarea vizelor pentru Canada, caz in care Presedintia si Guvernul au jucat foarte ferm, amenintand chiar cu blocarea acordului economic UE-Canada. E adevarat, acordul e inca in suspensie, dar fara legatura cu Romania si nu inseamna deloc ca nu se vor mai ridica vizele.

Putem aminti si Agricultura, de la care mi-a ajuns in atentie scaderea la 9% a TVA-ului pentru produsele si serviciile din acest domeniu, reorganizarea ministerului, o serie de simplificari in acordarea de subventii, dar poate (nu doar datorita Guvernului, clar) si faptul ca Romania e cel mai mare exportator european de grau in 2016.

La MTS avem o noua Lege a Sportului si este aproape de finalizare o Lege a Tineretului si este in dezbatere o Strategie de Dezvoltare pana in 2032.

In fine, la Ministerul Culturii sunt inca in "santier" Codul Patrimoniului si Legea Cinematografiei, iar Rosia Montana a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, s-a introdus competitia transparenta pentru proiecte si s-a schimbat modul de alegere a managerilor de la institutiile culturale, printre altele.

Analiza masurilor luate de Guvernul Ciolos poate merge mult mai adanc, dar e un punct de pornire pentru a deslusi "nebuloasa" intrebarii: "Da' ce a facut bun Guvernul asta?" Urmeaza sa vedem si unde a esuat sau nu a facut destule. Pana atunci, sa ne amintim ca mai are totusi vreo 2 luni de viata si lucruri se mai pot schimba, in bine si in rau.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#realizari Guvern Ciolos, #nerealizari Guvern Ciolos , #guvern