Ce uita sa ne spuna Guvernul Ciolos

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 08:25
7505 citiri

Daca ne aducem aminte cum a venit la putere Guvernul Ciolos, ne putem aduce aminte si ca una dintre cerinte era asta: recastigarea increderii in Guvern de catre populatie. Sondajele ne arata ca nu prea este cazul.

De fapt, foarte multi oameni nu au habar ce face Guvernul Ciolos. E bun? E rau?

Cum ai putea defini intr-o singura fraza ceea ce incearca sa faca Guvernul Ciolos? N-ai putea.

Comunicarea Guvernului pare ca se adreseaza mai curand unui grup de profesionisti din domeniul financiar decat intregii tari, asa cum ar trebui.

Pentru mine, Guvernul Ponta s-a descurcat mai bine sa livreze o naratiune simpla despre ce face. Nu discut despre corectitudinea sau incorectitudinea Guvernului, eficienta sa ori alte asemenea lucruri. Discut despre capacitatea sa de a livra o poveste simpla, usor de retinut. Foarte simpla.

In prima faza a fost "Reparam nedreptatile regimului Basescu, dam banii inapoi".

Dupa pierderea prezidentialelor de catre Ponta, a fost "dam mai multa prosperitate pentru mai multi".

Simplu. Usor de retinut. Usor de aparat.

Chiar si Guvernul Boc a avut o naratiune simpla, desi impopulara: "Salvam tara de la prabusire (deci austeritate) ".

Nu e ca si cum Guvernul Ciolos n-ar avea lucruri pozitive.

A facut pasi pentru "curatarea" companiilor de stat, eliminand cativa directori extrem de controversati, care au adus mamuti industriali in pragul falimentului, dar si pentru instalarea de manageri privati care sa mai opreasca jefuirea acestor companii, a fost mult mai transparent decat mai toate guvernele anterioare, a inceput sa reduca birocratia, pregateste o reforma interesanta a administratiei, a lansat un pachet anti-saracie care ar putea reprezenta ceva important pentru acea parte uitata a Romaniei, a adus destui oameni cu expertiza (desi in unele cazuri a mai "dat-o in bara"), a propus pentru un nou mandat cel mai performant procuror-sef din Romania, pe Laura Codruta Kovesi.

Si mai sunt multe lucruri bune de amintit. Evident, sunt si multe lucruri rele, dar ar merita subliniat macar faptul ca scandalurile de coruptie in randurile ministrilor si noilor secretari de stat practic au lipsit, un lucru cu care niciunul dintre guvernele recente nu se poate lauda, chiar si in aceasta perioada scurta.

Dar a reusit sa transmita asta si populatiei? Nu.

Din pacate pentru Guvernul Ciolos, nu exista o naratiune simpla pe care sa o transmita populatiei. Si nu e vina oamenilor de comunicare, altfel de calitate. De fapt, se pare ca ii lipseste chiar si planul pentru asa ceva.

Asta nu e un moft, un lucru ce tine de preferinte. E unul dintre rolurile fundamentale ale oricarui guvern: de a crea incredere intre cetateni si politicieni. De a informa cetatenii despre ce face, in mod adecvat, asa cum este normal intr-o democratie.

Dincolo de asta, abilitatea Guvernului de a opera politic, de a obtine rezultate, chiar de a bloca initiativele populiste venite din Parlament tine si de sustinerea pe care o are in randul publicului. Sustinere pe care nu o poate obtine atat de mult cat ar trebui daca nu comunica eficient si simplu.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#guvern Ciolos , #guvern