Cel mai mare pericol pentru Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:17
7664 citiri
Cel mai mare pericol pentru Romania (Opinii)

Probabil ca multi m-au socotit alarmista si exagerata atunci cand, in mai multe randuri, am atras atentia ca ne paste o criza cu mult mai grava decat aceea economica, o criza a democratiei, iar Romania, o tara UE care nu asmilat pe deplin valorile europene, nu este pregatita si nu are anticorpi pentru ea.

Studiul SNSPA realizat in Bucuresti si publicat vineri de Evenimentul Zilei imi da, din pacate, dreptate.

27% dintre bucuresteni cred ca Parlamentul ar trebui desfiintat "pentru o perioada de timp, pana trece criza". Procentul s-a dublat fata de anul trecut. 22% dintre subiecti considera ca ar trebui desfiintata institutia presedintiei. Anul trecut credeau acest lucru doar 10% dintre bucuresteni. 28% se pronunta pentru dizolvarea partidelor. Procentul a crescut cu 10% din 2010.

Asadar, cam o treime dintre bucuresteni nu mai cred in institutiile fundamentale ale democratiei. Si vorbim despre un segment imens din, cel putin teoretic, cea mai educata si mai informata, din punct de vedere politic, populatie a Romaniei. Nu vreau sa ma gandesc ce procente am vedea la tara sau in orase mici de provincie, feude ale unor baroni locali care taie si spanzura acolo ca in evul mediu.

Ceea ce ar trebui sa ne sperie nu sunt doar procentele in sine, ci mai ales tendinta pe care o releva cercetarea - o crestere galopanta a neincrederii in institutiile democratice si, implicit, o tentatie totalitara tot mai mare. Caci dupa ce desfiintezi Parlamentul, Presedintia si partidele nu poti experimenta decat o dictatura. A treia cale inca nu s-a inventat.

De ce am ajuns aici ne spune tot studiul SNSPA: "Evolutia politica a ultimului an a determinat scaderea increderii populatiei in institutii cu rol fundamental in mentinerea democratiei si a determinat cresterea intolerantei si a reactiilor antidemocratice ce vizeaza desfiintarea acestor institutii. Consideram ca deficitul de democratie (...) este unul dintre cele mai importante prejudicii pe care clasa politica le-a adus societatii".

Ce vad romanii uitandu-se catre putere? Din barca puterii o lupta ucigasa intre baroni pentru o halca mai mare din buget, coruptie, clientelism, puscariabili aparati de colegi, incapacitate cronica de guvernare coerenta, minciuna, incoerenta, incompetenta si impotenta. Ce au vazut din partea Opozitiei? Oportunism si ipocrizie, dispret pentru justitie, lacomie, demagogie, chiul.

Iar intre timp FMI a tinut loc si de Guvern, si de Opozitie, prea ocupate cu lupta pentru robinetele puterii pentru a gandi solutii si strategii, proiecte viabile pentru tara. Si atunci la ce e buna politica, la ce e buna democratia?, se gandesc multi dintre cei care vad cum din banii lor sunt platiti gras si fura si mai gras oameni care actioneaza strict in interes personal. Cum sa-i contrazici?

Sigur, poti sa le explici ca ceea ce avem noi este o democratie caricaturala si o politica grav bolnava, ca pentru unele autentice si sanatoase ar trebui sa luptam in loc sa visam o dictatura. Ca aceasta schimonosire a democratiei este pana la urma tot consecinta perversa a unui sistem dictatorial, ca libertatea este valoarea suprema si nepretuita, o valoare pe care inca o avem, dar cu care nu prea stim ce sa face. Insa pana la discutiile teoretice, ne omoara practica fiecarei zile, incarcata de spectacolul scarbos dat si de Putere si de Opozitie.

Spuneam ca Romania traieste periculos, pe marginea unui hau. Iar haul este dictatura. Caci masa aceasta de dezamagiti, tot mai multi de la o zi la alta, in cautarea unui lider care sa faca ordine cu orice pret si prin orice mijloace, poate cadea extrem de usor in capcana oricarui extremist, ticalos sau sclerat carismatic.

Sa nu ne amagim cu argumentul ca intr-o tara UE nu se poate intampla asa ceva. Nu, nu se poate intampla fara voia populatiei. Dar cu voia unei populatii care nu mai crede in valorile democratiei se poate intampla. Caci orice putere aleasa prin vot popular este o putere legitima, iar in ultima instanta UE nu poate face altceva decat sa ne excluda si sa ne lase cu dictatura dupa care se pare ca tanjim din ce in ce mai mult.

Iar daca asa se va intampla, actuala clasa politca, de sus pana jos, de la Putere la Opozitie va fi in egala masura si impardonabil vinovata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#criza Romania, #sondaj SNSPA criza Romania, #sondaj Parlament desfiintat , #guvern
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
USL,CEL MAI MARE PERICOL PENTRU ROMANIA!
Poza Lynn Dick
Lynn Dick
rank 5
Romania a trait periculos,in perioada 1990-1996 si 2000-2004 pe marginea unui hau.