Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine plateste? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:59
7091 citiri
Cine plateste? (Opinii)

Accidentul in lant produs pe autostrada Sibiu Orastie, de-abia data in folosinta cu numai cateva zile in urma, cuprinde in el intreaga aberatie romaneasca, desertul din spatele fanfaronadei taierii unor panglici si ruleta ruseasca pe care guvernantii acestei tari ne obliga sa o jucam zilnic cu vietile noastre.

Cu siguranta, ceata a jucat un rol important in producerea accidentului. Cu siguranta ca soferii, sau macar o parte dintre ei, s-au comportat iresponsabil. Insa la fel de sigur este, din relatarile tuturor martorilor si chiar din declaratiile politistilor, ca soseaua era acoperita cu polei.

Drumul a fost inaugurat sa se vada frumos la televizor, cu artificii sa ia ochii poporului, insa este evident ca inainte sa fie deschisa circulatia nu a fost asigurata si intretinerea, mai ales pentru conditii pe timp de iarna. A fost polei, putea sa fie un viscol, ca doar suntem in decembrie. Probabil ca in loc de imensul carambol am fi avut zeci de masini inzapezite, asa cum am avut in urma cu doi ani pe centura Bucurestiului.

Cate autostrazi avem in tara aceasta de nu suntem capabili sa le asiguram macar lor o intretinere corespunzatoare indiferent de anotimp? Autostrada ar trebui sa fie cel mai sigur drum pe sofer, acela pe care este convins ca va avea parte de cele mai bune conditii cu putinta.

La inceputul iernii, jumatate din drumurile nationale nu aveau asigurata deszapezirea. Intre ele si autostrazile. La prima si singura zapada mai serioasa cazuta, s-au blocat urgent cateva drumuri nationale. Smecheria nu e noua. Nu facem licitatii pentru ca sa nu respectam regulile de transparenta, iar in situatie de urgenta atribuim contractul direct, pe sume cu mult peste ceea ce ar fi normal, clientului politic. Asa ajungem sa avem cea mai scumpa si cea mai proasta deszapezire din Europa.

In plus, pe primul plan nu e niciodata interesul public, siguranta cetateanului. Pe primul loc este interesul electoral. Mai inauguram o bucatica de drum, ne mandrim cu marea reusita, o bifam electoral, chiar daca drumul acela nu este pregatit, chiar daca el reprezinta, dupa cum s-a vazut acum, un adevarat pericol public.

Bilantul accicentului este aproape un miracol in comparatie cu ceea ce s-ar fi putut intampla - 4 raniti si 31 de masini avariate. Dar la cum au stat lucrurile, putea fi cum mult mai grav.

Cine raspunde? Sunt gata sa pun pariu ca nimeni important. Sectia Drumuri Nationale Deva a CNADNR a fost amendata de politie cu 8.000 de lei pentru interventia tardiva cu utilaje de imprastiere a materialului antiderapant, Compania a inceput o ancheta disciplinara, a fost suspendat pe durata ei seful Centrului Centrului de Intretinere si Coordonare Pianu (judetul Alba). Si la sfarsitul anchetei va fi executat ritualic un acar Paun.

Dar problemele de pe noua autostrada sunt mai multe. Inaugurata in pripa, desi trebuia sa fie gata din primavara, nu are nici benzinarii, nici toalete publice, iar punctele SOS nu functioneaza. Asa arata o investitie de 400 de milioane de euro.

Tocmai de aceea, exista si o imensa raspundere politica, neasumata desigur, a celui cocotat peste ministerul cu nume nord-coreean, adica al Marilor Proiecte. Dan Sova raspunde politic integral pentru inaugurarea in conditii total necorespunzatoare a marelui sau proiect. Dar cat timp este unul dintre locotenentii premierului, cu siguranta ca nimeni nu-i va cere socoteala.

Guvernare nu inseamna doar sa tai panglici ca sa iti incarci bilantul electoral. Guvernare inseamna raspundere integrala pentru esec. Dar de asa ceva Guvernul Ponta nu a auzit.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Dan Sova Marile Proiecte, #carambol A1, #inaugurare autostrada , #guvern