Ciuma lui Caragea si seceta lui Dragnea

Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:30
7643 citiri
Ciuma lui Caragea si seceta lui Dragnea

Meteorologii ne anunta o canicula cum n-a mai fost, ne averizeaza ca seceta este inevitabila, ca pamantul a si inceput sa crape, pomii s-au vestejit, iarba s-a uscat si ca nu e departe ziua cand vom face chiar si import de fan pentru vaci.

De altfel, nu trebuie sa te anunte cineva, ca sa stii ca vara vin caldurile si nici nu e cazul sa-ti inchipui ca te vei plimba cu saniuta in iulie si august. Datoria meteorologilor este sa ne anunte schimbarea vremii, dar datoria noastra este sa ne pregatim cu saptamani inainte, cu luni sau chiar cu ani.

Nu retin sa ne fi informat prea multe presa despre masurie anti-seceta pe care le-ar fi luat guvernele anterioare, majoritatea ale PSD. Logica imi spune ca ori nu s-au lasat speriate de spectrul secetei, ori avem planuri marete, dar nu se pot pune in aplicare din cauza licitatiilor, atunci cand sunt lasate balta, pentru ca n-a castigat cine trebuie.

Imi aduc aminte din vremuri interbelice ca Baraganul era brazdat atunci de tevi si dispersoare, apa din rauri era supta cu pompele, in lipsa raurilor pompele sugeau din puturi si am vazut chiar spectacolul grotesc cand apa era adusa cu cisternele in curtea gospodarilor, ca sa-si stropeasca gradinile.

Romania era granarul Europei, iar pregatirile anti-seceta, anti-inundatii si anti-orice erau gata pana la sfarisitul lui mai. Desigur, povara cheltuielilor le revenea in mare masura proprietarilor de terenuri agricole, dar cred ca nu degeaba Ministerul Agriculturii detinea una din cele mai de vaza cladiri din capitala, care exista si astazi intre Universitate si Piata Rosetti.

Ministerul de atunci n-ar fi primit in dotare asemenea palat, daca institutia n-ar fi dovedit ca stie sa-i ajute pe oameni ca sa-si atenueze - printe altele - si lipsa de apa, irigand pamantul cu tot ce avea mai bun tehnica vremii asa incat sa nu ramana de izbeliste. Granarful Europei nu importa cereale, legume si fructe.

Am ajuns astazi sa importam cu gramada fructe si legume pentru ca ale noastre sunt necompetitive. Singura mea explicatie este ca, inainte de razboi, palatul dintre Universitate si piata Rosetti era plin numai cu oameni competitivi, iar acuma s-a umplut cu ceilalti, care in caz de seceta cauta solutii si nu le gasesc.

Stiu ca nu-i usor, dar am citit in presa ca un colectiv de entuziasti americani tocmai experimenteaza un sistem indraznet de a provoca ploaia pe cale artificiala. Nu stiu inca rezultatele, dar presa a informat ca, in colectivul lor, sunt si doi romani care au plecat sa lupte acolo contra secetei, probabil penru ca aiici n-au ce le trebuie.

Pentru ca observa cat de putin loc ocupa seceta in toate programele de guvernare ale tutror partidelor, preocupate sa se laude mai mult cu cresterea salariilor si a pensiilor care aduc voturi, decat cu seceta si inundatiile care produc pagube.

Chiar si mult discutatul program de guvernare Dragnea, pe care l-am descarcat de pe internet sambata pe la pranz, nu prevede nimic ca sa ne ferim, daca nu de seceta, macar de efectele ei.

Pentru combatrea inundatiilor, programul are ceva prevederi, dar despre seceta nici nu pomeneste. Cu totul tangential si foarte vag, aminteste pe la paginile 89 si 90:

"Prevenirea si limitarea efectelor negative ale schimbarilor climatice, implementarea masurilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera". Adica bla-bla-bla si bla-bla-bla.

Nicio vorba despre irigatii, niciuna despre captari de apa, despre canale sau amenajari funciare. Conform programului Dragnea, acea litera de evanghelie cu care liderul partidului promitea fericire poporului in numai patru ani, ori a scapat din vedere secetele din Romania - si au fost nu putine - ori nu-i pasa de noi, si infrunta singur seceta cu aerul conditionat si cu piscina de pe langa casa omului.

Ghicesc totusi foarte vag, printre randuri, masura generala si acoperirtoare, care se potriveste cam la orice: "Prevenirea riscului si diminuarea efectelor calamitatilor naturale pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor".

Seamana intrucatva cu fraza carageleasca: scopul societatii este ca in Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere.

Cum spuneam, fraza din program e facuta cu schepsis, parca anume ca sa cuprinda calamitatile care au scapat in alta parte: cutremurele, alunecarile de teren, seceta, epidemiile, pandemiile, lacustele, cainii fara stapan, gandacii comunitari si desigur guzganii de companie.

Cu asemenea program, am senzatia ca seceta ne gaseste nepregatiti, asa cum ne gasesc inundatiile, avalansele, accidentele de pe sosele si - Doamne fereste - cutremurele.

Citesc programul si, nu stiu de ce, imi vine sa compar ciuma lui Caragea cu seceta lui Dragnea, punand intre ele foametea lui Ceausescu, deja cunoscuta pe plan european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Programul de guvernare, #granarul Europei, #Romania granarul Europei, #seceta combatere, #canicula combatere, #Ministerul Agriculturii , #guvern