Clasa politica in punctul mort (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 09:10
3544 citiri
Clasa politica in punctul mort (Opinii)

Soferii stiu bine ce inseamna punctul mort al cutiei de viteze. Cat timp maneta se afla acolo, masina, chiar cu motorul pornit, nu poate inainta si nu poate merge inapoi in mod controlat, dar este la cheremul denivelarilor.

In plus, daca e lasata la vale, masina scoasa din viteza este si mai greu de controlat, mai susceptibila la derapaj si mai greu de franat. Ei bine, din pacate Romania este in acest moment ca o masina a carei cutie de viteze, clasa politica adica, e in punctul mort.

Daca face un pas inapoi din nebunia cotidiana extrem de colorata, vom vedea ca politicienii romani si-au epizat, in imensa majoritate, potentialul de a misca Romania din loc.

Puterea guverneaza absolut tembel. PD-L a fost cu mult mai eficient in Opozitie, decat este la Putere unde n-a facut decat sa inchida un cerc vicios al coruptiei, clientelismului si incompetentei deschis de puterile anterioare. Traian Basescu si-a incalcat principiile in numele carora a fost ales si a pierdut de sub control propriul partid, dupa ce l-a expandat cu mult peste potentialul electoral real. Sunt multe zone, in frunte cu economia, pentru care PD-L nu are nicio competenta reala si nicio solutie viabila

Opozitia este la fel de trista. Liberalii au sucombat in fata mirajului paritatii pe liste cu PSD si al accederii lui Crin Antonescu in functia suprema in stat. Sunt gata acum sa vanda cota unica, plang pe umerii sindicalistilor, sustin statul asistential paternalist, adica fac tot ceea ce un partid de dreapta nu ar avea voie sa faca cu niciun chip.

PSD a ramas la statutul de partid de stanga primtiv, feudal, dominat de baroni a caror principala arma electorala este mita pentru popor si al caror singur scop este sporirea propriei averi. Social democratii nu reusesc sa faca pasul decisiv reformator, catre un partid de stanga modern care nu le da oamenilor peste pe degeaba, cat sa supravietuiasca, ci le pune la dispozitie undite si ii invata sa pescuiasca.

Toate partidele sunt in criza de lideri autentici, vigurosi, care sa sa se bucure de o cota mare de incredere. Crin Antonescu se zburleste de fericire cand se vede pe primul loc al topului, fara sa tina cont cat de mica este minoritatea care s-a pronuntat si cat de mare numarul indecisilor si al dezamagitilor.

Niciun partid nu are viziune, program realist si politiceni cu proiecte viabile. Niciunul nu respecta o minima orientare politica, o minima doctrina. Totul e permis, daca aduce bani si voturi. Capatuiala proprie si a clientelei reprezinta singura politica reala a fiecarui partid si singurul obiectiv pentru preluarea puterii. Cum poate o astfel de clasa politica sa impinga inainte societatea romaneasca, mai ales din fundatura in care a ajuns?

Dar cine sa bage din nou masina in viteza, macar in viteza intai? Nevoia de o noua forta politica este tot mai stringenta pe masura ce si Puterea si Opozitia se scufunda de mana in stupiditate si derizoriu. E nevoie de acea Alba ca Zapada despre care vorbea Sebastian Lazaroiu. Dar nu o Alba ca Zapada cu rochia patata, adica o fata cu lifting pentru aceleasi practici consacrate transpartinic.

Din pacate, asa ceva este o iluzie cel putin cat modul de finantare a partidelor politice nu se va schimba radical. Costurile de sustinere a unui partid au devenit imense, costurile campaniilor electorale sunt halucinante. Cine sa-si permita asa ceva? Puterea politica este a celor cu mare putere economica, apti sa sustina costurile mari ale unui partid. Iar un partid cu patron si consiliu de administratie nu poate fi nimic altceva decat o societate comerciala menita sa aduca profit investititorilor. Profitul in politica este intotdeauna din bani publici.

Cert este ca atata timp cat clasa politica va ramane in acest punct mort, singura noastra posibilitate de miscare este vreo panta, adica in jos, sau tractati de FMI sau UE, dar cu pretul de rigoare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#clasa politica Romania, #guvern Romania clasa politica , #guvern
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
In conditiile in care opozitia ticaloasa s-a unit intr-un efort antinational care are drept scop impingerea tarii in prapastie...