Dan Sova - avocatul RMGC

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 07:14
7768 citiri
Dan Sova - avocatul RMGC

Absolut halucinanta prestatia lui Dan Sova in fata comisiei speciale referitoare la Rosia Montana. Nici sa-si fi trimis acolo avocatul platit cu bani grei, nu cred ca RMGC ar fi avut parte de o aparare mai hotarata. Sau poate ca exact asta ar trebui sa intelegem? Ca la comisie a fost exact avocatul RMGC?

Ministrul Marilor Proiecte (de fiecare data cand scriu sau pronunt aceasta titulatura, rezonanta ei nord coreeana ma crispeaza) s-a straduit cu mare sarg sa le demonstreze parlamentarilor de ce alta cale decat aprobarea legii intocmite sub patronajul sau este singura, dar absolut singura cale de a iesi bine din dilema Rosia Montana.

Dupa ce acum cateva saptamani, dl Sova si premierul se jucau cu despagubrile pe care ar putea sa le plateasca Romania asa cum se joaca niste copii cu margelutele, acum ministrul Marilor Proiecte a schimbat foaia si a gasit o amenintare mai mare decat aceea cu despagubirile.

"Nu este obligatoriu ca Rosia Montana sau Gabriel Resources sa ceara despagubiri statului roman. Se poate intampla ca investitorul caruia i se refuza eliberarea acordului de mediu sa se adreseze unor instante arbitrare, care pot fi Curtea de la Viena sau Curtea de la Washington si sa ceara obligarea statului roman la eliberarea avizului care lipseste pentru inceperea exploatarii.

Daca, Doamne fereste!, s-ar intampla asa ceva, si sunt obligat sa trag acest semnal de alarma, ne-am trezi in situatia in care Rosia Montana ar putea incepe exploatarea in conditiile de astazi, adica foarte favorabile lor si foarte nefavorabile noua. (...) Daca nu incalca licenta sau nu gresesc din punct de vedere al mediului nu exista posibilitatea de a anula licenta", a declarat Dan Sova.

Sigur, spune domnia sa, nu e musai ca ei sa castige, nu e musai ca noi sa pierdem, dar trebuie sa fim constienti de riscuri. Asta stiti cum e? Ca si cum iti inarmezi adversarul cu toate armele tale, il inveti sa le foloseasca si apoi te duci cu mainile goale sa te lupti cu el. Oare ce se va intampla? Oare riscurile se vor adeveri sau vor fi depasite, ce ziceti?

Practic, Dan Sova le-a servit avocatilor RMGC linia perfecta de atac impotriva statului roman si mai ales probe. Pentru ca in instanta orice avocat poate aduce ca proba declaratiile unui ministru roman care admite ca RMGC detine absolut toate parghiile ca sa porneasca exploatarea in conditiile cele mai favorabile lui.

Sau poate ca, dimpotriva, dl. Sova a venit cu poezia invatata de la avocatii RMGC cu toate argumentele juridice necesare pentru a pune presiune pe comisia speciala si, mai ales, pentru a convinge opinia publica de faptul ca proiectul Ponta e raul cel mic.

Si mi-e greu sa nu ma gandesc la aceasta ipoteza in conditiile in care, pana in luna decembrie a anului trecut, firma de avocati din care face parte d-na Ana Diculescu Sova, mama vitrega a lui Dan Sova, a reprezentat RMGC in toate litigiile. Exista zvonuri, neconfirmate, insistente si sigur neintemeiate, ca relatiile dintre NNDKP si RMGC nu sunt cu totul intrerupte. Poate sunt simple minciuni, simple speculatii, simple rautati. Poate ca aceia care spun si cred ca Dan Sova lucreaza dupa dictare sunt doar niste rauvoitori. La fel cum au fost cei care sesizau ca d-na Sova a fost si avocatul Bechtel, un proiect tot din ograda lui Dan Sova.

Dar aceasta rea vointa, aceste speculatii, aceste suspiciuni nu ar fi existat daca Dan Sova nu ar fi avut de-a face cu acest mare proiect tocmai pentru ca pana la intrarea sa in mandat propria mama vitrega a reprezentat RMGC. E simplu, e moral, e decent.

Dar cand stii toate acestea si il mai si vezi pe Dan Sova cum apara cu disperare Rosia Montana la comisie si furnizeaza o munitie importanta pentru partea adversa in caz de litigiu, trebuie sa fii nebun sa nu ai imense semne de intrebare. Exact cele de care societatea romaneasca, in general, si acest proiect, in special, chiar nu au nevoie pentru ca si asa prisosesc.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dan Sova Rosia Montana, #Dan Sova Ana Sova , #guvern