Falimentul clasei politice

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 08 Mai 2010, ora 12:38
6987 citiri
Falimentul clasei politice

Dincolo de fibrilatiile pe care le-au starnit, masurile de austeritate anuntate joi de presedintele Traian Basescu mai au un obstacol foarte important de trecut pentru a deveni realitate. Ele nu pot deveni fapt implinit fara votul Parlamentului. Nu stiu cat de solida se va dovedi majoritatea cand vine vorba despre masuri atat de impopulare, cu cost electoral urias.

Deputatul sau senatorul care va vota pentru ele trebuie sa se intoarca apoi in colegiul sau pentru a cere votul oamenilor la a caror sacrificare a consimtit. Va fi foarte greu sa-i convinga ca alta cale nu exista. Cum sa le explici oamenilor ca sunt nevoiti sa plateasca falimentul unor guvernari succesive?

Pentru ca, de fapt, despre asta este vorba. Asistam la falimentul intregii clase politice, care a pus caramida dupa caramida la ceea ce se intampla acum.

Nu este nicidecum o scuza pentru actuala putere. PD-L a umplut paharul incompetentei si al iresponsabilitatii. In lunile de cand guverneaza, pactic, singur, nu a luat nicio masura de reforma, nu a schitat macar o restructurare a aparatului de stat sau a sistemului ajutoarelor de stat prin care ar fi putut evita masurile de acum.

Dar statul social imens n-a crescut intr-o zi. Din 2004 incoace el se tot umfla, iar cea mai mare expansiune a cunoscut-o, culmea, sub guvernarea liberala, despre care aflam acum, din gura guvernatorului BNR, ca a facut prognoze mincinoase in privinta veniturilor bugetare. PSD se face ca uita acum cele 9 luni in care s-a aflat, anul trecut, la guvernare, timp in care s-a opus vehement oricaror masuri de restructurare cu potential cost electoral. In asteptarea alegerilor prezidentiale, social democratii s-au comportat absolut iresposabil si sunt partasi, la fel ca liberalii, la dezastrul de acum.

Cand in toamna anului trecut premierul desemnat Lucian Croitoru le explica partidelor din coalitia anti-Basescu cat de dramatica este situatia si spre ce ne indreptam era luat peste picior si umilit in Parlament. Cei care astazi pretind guvern de tehnocrati au respins un premier tehnocrat apt sa ia masurile necesare macar in ceasul al 12-lea. Daca restructurarea statului ar fi inceput macar in toamna anului trecut, poate ca masurile de austeritate de acum puteau fi evitate.

Dar mai e un adevar. Multi dintre bugetarii expusi disponibilizarii au parte de contracte care prevad un numar record de salarii compensatorii, a caror plata ar fi anulat practic orice economie la buget. Cum a fost posibil ca statul sa incheie astfel de contracte monstruoase? Este o alta intrebare al carei raspuns trebuie cautat din 2004 incoace, nu doar in ultimele 4 luni de guvernare. Subventionarea mai mult sau mai putin mascata a unor societati de stat falimentare nu e o gaselnita a ultimelor patru luni. Nici clientelismul politic, nici politizarea, nici cocolosirea evaziunii fiscale. Toate bolile cronice ale economiei romanesti se razbuna acum.

Asa ca, dincolo de strigatele de lupta, istericalele si despletirile liderilor opozitiei, vinovatia pentru acest faliment nu este doar a guvernului Boc. Ea este a intregii clase politice, inclusiv a presedintelui Traian Basescu care a girat si continua sa gireze incompetenta. Din pacate insa, costul lui este suportat de populatie, iar masurile anuntate ii lovesc, in primul rand, pe cei mai vulnerabili dintre romani.

Pensionarii cu pensii pana in 1.500 de lei sunt victimele colaterale cele mai afectate. Tunderea veniturilor imorale ale pensionarilor de lux este chiar salutara, pentru ca ele dreneaza bugetul, insa a lua de la oameni care primesc strict in limita contributiei lor la fondul de pensii mi se pare tot imoral. Ei nu comsuma bani de la buget decat in masura incompentei guvernului de a asigura o buna colectare a asigurarilor sociale.

Dupa cum imorala este lezarea unor categorii de bugetari si asa mult prea prost platit pentru importanta muncii lor si suprasolicitati in cauza lipsei de personal. Pentru ca nu a fost data afara functionarimea care taie frunza la caini, pentru ca nu au fost inchise societatile nerentabile, taiem din salariile, si asa mici, ale medicilor, dar asteptam o asistenta medicala de calitate.

Cat despre profesori, dupa ce acum un an politicienii le legiferau salarii cu 50% mai mari, se trezesc cu salarii mai mici cu un sfert. Cum poti cere performanta profesionala dupa o astfel de umilinta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu FMI, #Basescu FMI salarii, #salarii pensii reducere, #faliment clasa politica , #guvern