Filmul unei zile lungi la PSD, finalizata cu remanierea Guvernului si mazilirea Gabrielei Firea

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 19:25
57501 citiri
Filmul unei zile lungi la PSD, finalizata cu remanierea Guvernului si mazilirea Gabrielei Firea
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Social-democratii s-au reunit, luni, intr-o noua sedinta a Comitetului Executiv National al partidului, la finalul careia premierul Viorica Dancila a anuntat ca s-a votat remanierea Guvernului.

Astfel, opt ministere isi vor schimba titularii: Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Apararii.

Totodata, in urma sedintei CEx, Gabriela Firea a ramas fara nicio functie in PSD. Daca din functia de presedinte PSD Bucuresti si-a dat demisia luni dimineata inainte de sedinta, din fruntea organizatiei PSD Ilfov a fost demisa. Totodata, ea a pierdut si functia de vicepresedinte PSD.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea sedintei Comitetului National al PSD:

19:10 - Viorica Dancila este intrebata de ce a ramas Tudorel Toader la Ministerul Justitiei.

- In urma evaluarii, care a fost pozitiva, am considerat ca trebuie sa ramana in Executiv.

- Pentru mine este importanta activitatea fiecarui ministru si domnul Toader are o activitate buna.

19:05 - Jurnalistii il intreaba pe Liviu Dragnea despre fotografiile in care apare la o partida de vanatoare alaturi de sefii Tel Drum:

- Nu stiu despre ce fotografii vorbiti. Cred ca am fost la sute de partide de vanatoare, erau zeci de actionari la diverse companii. Si cu mana intoarsa la spate nu pot sa imi aduc aminte de toti.

- Nu stiu despre care fotografii vorbiti. Nu stiu la ce moment va referiti. Habar nu am la ce poze va referiti. A merge la o partida de vanatoare este o infractiune? Sunt oameni chemati la DNA sa fie intrebati de vanatori. Pana la urma cred ca trebuie chemati si mistreti, si fazani, si iepuri la DNA si sa fie si arestati.

- Sunt niste prostii. Nu am participat la nicio partida de vanatoare unde actionarii au discutat cu lideri politici despre contracte. Chiar nu am nicio legatura cu actionarii Tel Drum. Daca eu am fost la vanatoare cu o mie de oameni, inseamna ca am o legatura cu ei?

- Nu mai fiti asa curiosi sa aflati aceste lucruri pentru ca oricum aflati de la DNA. Eu va intreb: Cum au ajuns niste documente la Rise Project in conditiile in care inainte ajunsesera la DNA?

18:38 - Liviu Dragnea face declaratii

- Astazi am luat si niste decizii politice si administrative. L-am propus pe Mihai Fifor ca presedinte interimar al Consiliului National al PSD, avand speranta ca va organiza foarte rapid departamentele partidului. In oglinda cu fiecare minister va fi un departament care va furniza informatii si va face informari catre premier.

- L-am propus pe Codrin Stefanescu ca secretar general interimar.

- S-a discutat si despre situatia de la Ilfov. Acolo s-a intamplat ceva imposibil de acceptat, anume ca toti parlamentarii si-au dat demisia in bloc. A fost o actiune de neacceptat. Sigur, doamna Firea a spus ca nu stia. A fost o actiune de neacceptat pentru ca este poate cel mai grav lucru pe care il poate face un presedinte de organizatie, sa indemne sa isi dea demisia.

- Propunerea a fost de dizolvare a organizatiei, urmand ca Biroul Permanent sa voteze o conducere interimara care sa reorganizeze activitatea PSD Ilfov.

- S-a propus si retragerea politica pentru functia de vicepresedinte PSD pentru Gabriela Firea. Ulterior ea a anuntat ca isi da demisia.

- Dupa demisia Gabrielei Firea de la PSD Bucuresti a fost numit Gabriel Mutu interimar.

- Am discutat despre posibilitatea reala ca aceste dispute, majoritatea fara fundament real, sa inceteze. De cateva luni PSD e obligat sa discute despre aceste lucruri in conditiile in care principala menire e sa sprijine guvernul.

- Nu a dorit nimeni ca doamna Firea sa fie exclusa. Eu am explicat in CEx, am incercat sa o conving ca ceea ce a spus nu era adevarat, nu m-am intalnit cu primarii de sectoare pentru a desfiinta Bucurestiul, asa ceva nu se poate.

- A fost o solicitare din partea colegilor de la Bucuresti sa avem o discutie. Ne-am intalnit, au zis ca vor sa participe la elaborarea noului proiect pentru bugetele locale, le-am spus ca trebuie sa o astepte pe doamna Firea, care era plecata din tara.

- Nu mai sunt de acord sa se continue cu aceste aprecieri ca eu nu sustin sau blochez nu stiu ce proiecte. Nici nu am cum, nici nu fac lucrul acesta. Nu s-a pus problema ca primarul general sa fie exclus din PSD.

18:33 - Viorica Dancila prezinta remanierea guvernamentala:

Ministerul Transporturilor - Lia Olguta Vasilescu

Ministerul Muncii - Marius Budai

Ministerul Economiei - Niculae Badalau

Ministerul Comunicatiilor - Alexandru Petrescu

Ministerul Culturii - Daniel Breaz

Ministerul Tineretului - Bogdan Matei

Ministerul Dezvoltarii - Ilan Laufer

Ministerul Apararii - Gabriel Les

18:05 - Gabriela Firea face declaratii:

- Eu mi-am dat dimineata demisia de la PSD Bucuresti pentru ca de doi ani de zile sunt interimar iar proiectele Capitalei nu au fost asigurate.

- La PSD Ilfov mi s-a spus ca eu sunt vinovata ca 3 parlamentari din Ilfov si-au dat demisia. Nu aveam cum sa pun capat acestui demers al lor. Erau chemati mereu la sediul din Kiseleff si indrumati sa dea declaratii impotriva mea si sa ceara demisia mea. Au avut demnitate si au demisionat. Astfel s-a supus la vot dizolvarea PSD Ilfov.

- Este tot o razbunare. E clar ca domnul Dragnea a vrut sa scape de mine din BEx. Nu aveam cum sa imi pastrez aceasta functie. Am demonstrat si dimineata ca nu functia face pe om. Eu nu am cerut functii cand am intrat in PSD. Acum s-a pus capat. S-a inchis un capitol din viata mea. Sunt simplu membru, sunt mandra sa fiu simplu membru, nici nu se pune discutia sa imi dau demisia.

- Am pierdut toate functiile politice si nu ma leg cu lanturile de functii.

- Domnul Stanescu, domnul Ciolacu, domnul Tudose au votat impotriva sau s-au abtinut. Majoritatea covarsitoare a fost pentru ce era previzibil. Scenariul a fost foarte bine pregatit.

- Dl Paul Stanescu a ramas pe nedrept fara pozitia de vicepremier si ministrul al Dezvoltarii Regionale. Cred ca nu era cazul sa pierdem atatea ore. Se putea anunta dupa prima jumatate de ora.

18:00 - CEx-ul PSD s-a terminat.

17:55 - Gabriela Firea renunta la functia de vicepresedinte PSD, iar in locul ei va fi numita Rodica Nassar.

17:43 - Primarul Sectorului 6 din Bucuresti, Gabriel Mutu, a fost propus sa preia interimatul organizatiei social-democrate din Capitala dupa demisia Gabrielei Firea, au spus pentru Mediafax surse din partid.

17:37 - Comitetul Executiv National al PSD a decis dizolvarea Biroului Judetean al Organizatiei Ilfov, organizatie condusa pana acum de Gabriela Firea, transmit televiziunile de stiri.

17:01 - Propunerile premierului Viorica Dancila pentru numirea unor ministri, in urma remanierii stabilita in sedinta CEx al PSD, vor fi transmise Palatul Cotroceni in cursul acestei zile, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

16:37 - Noul secretar general al PSD, Codrin Stefanescu, a propus in cadrul CEx sa se voteze aplicarea unor sanctiuni politice pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea, au spus pentru Mediafax surse din partid.

16:30 - Au trecut 5 ore de cand a inceput sedinta Comitetului Executiv National al PSD, iar discutiile continua. Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, in acest moment se discuta soarta Gabrielei Firea in partid. Conducerea PSD ii solicita sa renunte la toate functiile pe care le detine in PSD. Gabriela Firea si-a anuntat deja, inainte de CEx, demisia din fruntea PSD Bucuresti. Insa ea mai detine si functiile de vicepresedinte al PSD si presedinte al organizatiei PSD Ilfov.

15:25 - Deputatul Marius Budai a confirmat pentru Ziare.com ca CEx PSD a votat pentru numirea sa in functia de ministru al Muncii.

15:02 - CExN a mai votat si pentru numirea urmatorilor ministri:

  • Munca: deputatul Marius Budai in locul Liei Olguta Vasilescu,
  • Economie: senatorul Niculae Badalau in locul lui Danut Andrusca,
  • Transporturi: deputatul Lia Olguta Vasilescu in locul lui Lucian Sova,
  • Aparare: senatorul Gabriel Les, fost ministru al Apararii in Guvernul Grindeanu, in locul demisionarului Mihai Fifor,
  • Cultura: senatorul Daniel Breaz in locul lui George Ivascu.

14:55 - Social-democratii au votat pentru numirea in functia de ministru al Dezvoltarii Regionale a lui Ilan Laufer, fost membru in Cabinetul Mihai Tudose, au declarat, pentru Mediafax, surse din partid.

14:20 - Comitetul Executiv National al PSD a votat remanierea Guvernului.

14:10 - Paul Stanescu pleaca din Guvern, anunta Antena3.

13:35 - Paul Stanescu nu vrea sa plece de la Ministerul Dezvoltarii, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

13:16 - La Ministerul Comunicatiilor ar urma sa vina Alexandru Petrescu, care a mai fost membru in Guvern.

13:03 - Ministrul Tudorel Toader a declarat ca nu stie inca daca va fi remaniat sau nu. "Voi vedea daca s-a terminat CEx-ul, voi vedea care e solutia, pana cand apare in Monitorul Oficial alt ministru imi strang bagajele, il astept si ii predau", a spus Toader.

12:47 - In sedinta CEx au avut loc discutii aprinse intre vicepresedintele Marian Oprisan si vicepremierul Paul Stanescu, informeaza surse citate de Antena3.

12:30 - Codrin Stefanescu a fost ales secretar general al PSD, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate. El va ocupa, astfel, locul lasat vacant dupa excluderea din partid a fostului secretar general, Marian Neacsu.

12:03 - Digi24 informeaza, pe surse, ca Ministerul Transporturilor ar urma sa fie preluat de Lia Olguta Vasilescu, actualul ministru al Muncii. In locul sau, Ministerul Muncii ar putea fi condus de deputatul Marius Budai, presedintele Comisiei Finante-Banci.

11:44 - Mircea Draghici refuza sa preia Ministerul Transporturilor, anunta Realitatea TV.

11:40 - Intrebata daca lista cu ministrii care vor fi remaniati este facuta, premierul Viorica Dancila a spus: "Trebuie aprobarea CEx".

11:30 - Sedinta Comitetului Executiv National al PSD a inceput cu o intarziere de 30 de minute.

11:27 - Fostul premier Mihai Tudose a declarat ca va vota impotriva sanctionarii Gabrielei Firea. "Eu sunt impotriva oricaror excluderi. Eu cred ca trebuie adusi colegi, nu sa fie dati afara", a spus Tudose.

11:20 - Gabriela Firea a anuntat ca a demisionat din fruntea PSD Bucuresti. Firea a declarat ca a luat aceasta decizie pentru a protesta fata de blocarea alegerilor la aceasta organizatie timp de doi ani.

11:14 - Mihai Fifor, ministrul Apararii, si-a dat demisia, anunta televiziunile de stiri, informatie confirmata imediat in persoana de Fifor.

"Am facut o analiza serioasa si am vazut ce s-a intamplat in ultimele luni, asa ca am luat decizia de a merge cu echipa la partid. Cred ca este nevoie sa intarim echipa si sa putem sa ne pregatim proiectele importante. Am rugat-o pe doamna prim-ministru si pe presedintele partidului, Liviu Dragnea, sa-mi depun mandatul. O sa merg la partid si o sa ma implic serios in activitatea politica", a explicat vag Fifor decizia luata.

Surse din PSD sustin ca urma oricum sa fie schimbat din functie ca urmare a sedintei de azi.

11:03 - Paul Stanescu discuta in acest moment cu Robert Negoita, Adrian Tutuianu si Marian Neacsu.

10:40 - Realitatea TV anunta, pe surse, ce ministri vor fi remaniati si cine ii va inlocui. Astfel, Nicolae Badalau ar urma sa fie numit la Ministerul Economiei, in locul lui Danut Andrusca.

Ilan Laufer ar putea sa revina in Guvern, de data aceasta la Ministerul Dezvoltarii Regionale, detinut de vicepremierul Paul Stanescu. Deputatul de Arges Mircea Draghici ar urma sa preia Transporturile, aflate sub conducerea lui Lucian Sova.

La Ministerul Apararii, Mihai Fifor ar urma sa fie schimbat cu Dorel Caprar, presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor. Totodata, Constantin Bogdan Matei, senator de Valcea, ar urma sa preia Ministerul Tineretului si Sporturilor de la Ioana Bran.

In schimb, Tudorel Toader, sustinut de ALDE, ar urma sa ramana la sefia Ministerului Justitiei.

10:25 - In biroul lui Liviu Dragnea a ajuns si premierul Viorica Dancila, informeaza televiziunile de stiri.

10:14 - Surse din PSD au declarat pentru Pro TV ca se va propune retragerea sprijinului politic pentru Gabriela Firea, care va pierde toate functiile din PSD: vicepresedinte PSD, presedinte PSD Ilfov si presedinte interimar al PSD Bucuresti. Gabriela Firea va ramane un simplu membru de partid.

09:55 - Vicepremierul Paul Stanescu a sosit in biroul din Parlament al presedintelui PSD, Liviu Dragnea, insotit de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, si de liderul PSD Constanta, Felix Stroe, informeaza Mediafax. Liviu Dragnea a venit insotit de liderul PSD Online, Mircea Draghici. In birou la Dragnea au mai sosit si liderii judeteni PSD Maricel Popa (Iasi) si Ioan Dirzu (Alba).

******************

Duminica seara, Viorica Dancila si Liviu Dragnea au avut o intalnire informala cu mai multi lideri PSD din tara, inaintea sedintei de luni a CEx. Vezi aici ce s-a discutat.

Sedinta CEx pentru remanierea actualului Cabinet Dancila, vehiculata de liderul PSD Liviu Dragnea inca din vara, ar fi trebuit sa aiba loc saptamana trecuta.

PSD s-a reunit saptamana trecuta, insa, doar in Biroul Politic National unde a votat noile propuneri de ministri pentru Educatie si Afaceri Europene.

Trei ministri au plecat singuri din Guvern

Intre timp, insa, au existat mai multe demisii. Cel care a dat startul a fost ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Burnete.

"Ministrul Cercetarii si Inovarii, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca in aceasta dimineata mi-am depus demisia la Cabinetul premierului.

Demisia mea este irevocabila si cel putin la acest moment, nu va face subiectul unei conferinte de presa", a transmis, in 31 august, printr-o scrisoare, Nicolae Burnete.

In locul sau a fost numit Nicolae Hurduc.

A urmat demisia ministrului Educatiei, Valentin Popa, dupa ce Kelemen Hunor ceruse remanierea sa, afirmand ca a luat doua decizii cu care UDMR nu a fost de acord.

Marti, PSD a propus-o in locul sau pe Ecaterina Andronescu si, vineri, fix in ziua in care expira interimatul asigurat de Rovana Plumb, presedintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea social-democratilor si a semnat decretul.

Al treilea ministru care a ales sa plece din Guvernul Dancila este Victor Negrescu, detinatorul portofoliului Afacerilor Europene. Nu este insa clar nici pana in acest moment daca i s-a cerut sa faca acest pas sau decizia a fost a lui, dar plecarea sa a survenit in urma unei discutii cu Viorica Dancila.

"A fost o sedinta de guvern la capitolul confidential si nu pot sa vorbesc despre toate aceste aspecte", a fost explicatia lui Negrescu.

PSD l-a propus marti pe George Ciamba pentru a prelua postul lasat vacant de Negrescu, iar marti seara Iohannis a semnat decretul.

Firea isi asteapta sentinta

De asemenea, primarul Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca in sedinta de luni a Comitetului Executiv i se vor retrage functiile politice.

"Mi-astept sentinta, astept sa fim convocati la Comitetul Executiv, prea mari surprize nu vor fi. Am inteles ca situatia mea este deja decisa, dar voi merge", a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Intrebata la ce sentinta se asteapta, Firea a precizat ca a inteles ca urmeaza sa i se retraga functiile politice, respectiv presedinte al PSD Bucuresti si al PSD Ilfov.

"Asta este, se traieste si fara functii politice. Eu am venit in PSD ca simplu membru", a mai spus Firea. Ea a precizat insa ca nu i se pare normal ca cele doua functii sa fie "scoase la mezat", atata timp cat ea nu a fost indepartata din ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#CEX PSD remaniere Guvern, #Gabriela Firea sanctiuni PSD , #guvern