Greaua mostenire si vinovatii de serviciu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Iulie 2013, ora 19:10
3282 citiri
Greaua mostenire si vinovatii de serviciu (Opinii)

DNA si, eventual, daca va fi cazul, instanta de judecata vor stabili daca fostul sef al CNAS, Lucian Duta, este vinovat de ceea ce scrie in raportul Corpului de Control al Guvernului, ajuns pe masa procurorilor.

Adica pentru ca ar fi intarziat emiterea cardurilor de sanatate si ar fi prejudiciat Imprimeria Nationala prin faptul ca in timpul mandatului nu a incheiat contractul cu aceasta institutie pentru tiparirea cardurilor. Dar in mod cert aceasta sesizare are in ea ceva ciudat.

Cardul de sanatate este proiectul lui Lucian Duta, aprobat de Guvern in 2010, al carui principal scop era reducerea fraudelor din sistemul sanitar prin introducerea unei evidente precise. Fiecare asigurat urma sa aiba cardul pe care sa fie inscrise toate tratamentele primite, toate analizele facute, sumele virate catre CNAS, adica toate informatiile care acum trebuie adunate din diverse surse.

Nu stiu daca analizele si retetele compensate fictive vor deveni imposibile, dar in orice caz vor fi mai greu de realizat. Nu stiu daca de serviciile medicale vor beneficia numai asiguratii, dar in mod cert spitalele vor sti de la inceput daca au de-a face cu un asigurat cu platile la zi sau nu.

Si tocmai pentru ca aparitia cardului de sanatate face ordine in sistem, intrarea in vigoare a fost mereu amanata. Distribuirea catre pacienti ar fi trebuit sa inceapa in ianuarie 2011 si nici pana in ziua de astazi ele nu sunt active si nici macar tiparite.

Cum spuneam, poate ca dl. Duta are o vina pentru aceasta intarziere si procurorii vor stabili acest lucru. Dar Lucian Duta nu mai este seful Casei Nationale de Sanatate de mai bine de un an de zile. A demisionat imediat dupa investirea Guvernului Ponta 1, adica in mai 2012.

De atunci pana in urma cu cateva saptamani functia a fost ocupata de medicul de familie al lui Victor Ponta, Doru Badescu, inlocuit de liberalul Cristian Busoi.

Domnii Badescu si Busoi au semnat contractul cu Imprimeria Nationala? Din cate stiu eu acolo zac milioane de cipuri care asteapta doar inceperea tiparirii, conditionata, la randul ei, de o semnatura care nu apare.

Neimplementarea cardului de sanatate a avut drept consecinta "privarea sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania (administrat si gestionat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) de un instrument important de control al operatiunilor privind raportari si decontari din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate ale serviciilor medicale prestate, cu rol de prevenire, descoperire si combatere a fraudelor in sistem", scrie in sesizarea Corpului de Control.

Asa e. Dar amanarea din mai anul trecut pana acum nu a avut aceleasi efecte, cumva? Il dam pe mana DNA pe un fost manager care nu mai e in functie de un an si ceva, foarte bine. Dar ce facem cu cei care i-au urmat in functie? Ei sunt exonerati de raspundere? Eu as vrea sa vad toti vinovatii, nu numai pe cei de serviciu. As vrea sa aud si alte explicatii, in afara de "greaua mostenire".

Toata aceasta poveste pare mai mult menita sa scuze o intaziere generata de interesele murdare care impaneaza politica. Niciun guvern nu a vrut sa introduca acest card si si-a cautat scuze pentru amanare pentru ca fraudele din sistem, cele care ar fi fost lovite de aparitia cardului, servesc unor sponsori politici de baza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Lucian Duta CNAS DNA, #card de sanatate Victor Ponta , #guvern
Comentarii