Opinii: Guvernul care omoara si speranta

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 18:57
3672 citiri
Opinii: Guvernul care omoara si speranta
Foto: Arhiva

Insecuritatea, lipsa sperantei, haosul legislativ - sunt doar cateva dintre trasaturile care definesc Guvernul Boc. Fie ca vorbim despre Boc I, II, III sau V, un lucru ramane cert - premierul nu mai reuseste sa fie credibil.

A inceput in forta cu eliminarea salariilor si pensiilor nesimtite, insa tocmai ce Justitia "a facut" dreptate si a suspendat recalcularea pensiilor pentru parlamentari, aviatori, diplomati si personalul auxiliar din justitie. Dupa doi ani de intentii, niciun rezultat!

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat Hotararea de Guvern 737 din 2010, care privea recalcularea pensiilor speciale, printr-o decizie care poate fi atacata cu recurs, insa este executorie din momentul pronuntarii.

Desigur, nu este "meritul" Guvernului in aceasta decizie, dar premierul Emil Boc risca sa ramana in istorie cu eticheta de profesorul "de drept neconstitutional", pentru numarul mare de Legi si Hotarari de Guvern care s-au dovedit, intr-un final, a fi neconstitutionale.

Daca reforma adiministrativa si a sectorului bugetar este dorita, dar nu stie nimeni cum sa o puna in aplicare, daca tot ceea ce anima acest Executiv este o dorinta uriasa de a taia drepturi si castiguri legale, fara a judeca, otova si ilegal, atunci consecintele actului de guvernare nu pot fi decat acestea - un si mai mare haos legislativ, o enorma harababura in sectorul bugetar, cu mii si zeci de mii de procese pe rol.

Daca Emil Boc ar fi invitat sa numeasca o singura Lege initiata si dusa la bun sfarsit in mandatele sale succesive din ultimii doi ani, cred ca premierului i-ar fi imposibil sa puna mana repede pe ceva. Legea salarizarii unice, printre primele initiative ale Guvernului Boc, s-a transformat in Legea salarizarii unitare si deja nimeni nu mai stie cum stau lucrurile. Nicio categorie profesionala nu este multumita, nimeni nu stie exact cat va incasa, de cand si, mai ales, daca va incasa vreodata venitul prevazut in Lege.

Exemplele pot continua cu Legea educatiei, cu Legea pensiilor si aproape tot ce a iesit din mainile Guvernului Boc. Un singur lucru a fost capabil sa faca - sa taie salariile bugetare, cele mai mici din intreaga Uniune Europeana, cu un sfert. Nici mai mult, nici mai putin. Pensiile nu a reusit sa le taie, caci Justitia si-a spus din nou cuvantul.

Aceste "performante" sunt, de altfel, si singurele succese in domeniul luptei cu criza. Caci ce alta masura a mai luat Executivul pentru iesirea din criza?

Este amuzant, daca nu ar fi tragic. Singura viziune reformatoare si de modernizare a statului inchipuita si executata de catre Guvernul numit de doua ori consecutiv de Traian Basescu a fost sa taie. Salarii, pensii, suventii, alocatii, ajutoare sociale - intr-un cuvant tot. Pai daca aceasta este reforma si in asta consta modernizarea Romaniei, haideti sa o reformam total si sa o modernizam complet - sa taiem tot pana la ultimul leu.

Daca tot suntem in deficit, daca presedintele si premierul se plang incontinuu ca nu sunt bani, daca salariile si pensiile din Romania erau cele mai "nesimtite" din Europa, desi sunt cele mai mici, sa nu mai stea pe ganduri si sa le elimine pe toate. Criteriul lor de judecare a competentei nu poate fi nici macar capacitatea de a taia veniturile romanilor, caci nici macar la asta nu se pricep cum trebuie.

Salariile nesimtite au ramas tot nesimtite, caci ele sunt ale sinecuristilor lor, pensiile cu adevarat nesimtite vor ramane, dupa cum am vazut, la fel de neobrazate. Dincolo de haosul Executivului, avem insa declaratiile politice ale premierului care isi inchipuie si se gandeste insa doar la victoria PD-L din 2012. Cum ar putea fi calificata o astfel de viziune politica? In plina criza, in pragul unei ierni care se anunta ucigatoare la propriu, tu - partid aflat la putere - nu te gandesti decat la victoria finala!?

Traian Basescu nu il va schimba pe Emil Boc decat atunci cand va fi deja prea tarziu pentru noi, dar inca nu fara folos pentru domnia sa. Nu poate risca sa isi pericliteze al doilea mandat, mai ales ca, oricum ar fi, din 2012 il asteapta inca doi ani de convietuit cu o majoritate cel mai probabil ostila. Daca Emil Boc va rezista pana in 2012, iar unica politica a Guvernului sau va ramane "taierea", trebuie sa renuntam si la speranta. Nu ne va mai ramane decat sa supravietuim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Boc masuri anticriza, #Boc taie salarii pensii, #Boc 2012 , #guvern
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
Da, guvernul omoara spernta OPOZITIEI....
Poza jelu
jelu
rank 4
Deci,guvernul Boc a inceput sa va taie orice speranta.......o sa scapam de fosta securitate!?