Guvernul, ieftin la faina

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 13:20
6642 citiri
Guvernul, ieftin la faina
Foto: clujnapoca.mconet.biz

Guvernul Boc a pornit la drum sub deviza economisirii banului public. Perfect legitima si salutara intentia, mai ales intr-o tara in care bugetul a fost mereu pradat si cu atat mai mult intr-o perioada de criza. Si printre primele zone vizate s-a numarat salarizarea in domeniul bugetar.

Asa a iesit chiar din prima sedinta de Guvern reglementarea care plafoneaza salariile directorilor de agentii si companii din subordinea guvernului. In aceeasi linie, in chiar ziua preluarii mandatului la ministerul Transporturilor, Radu Berceanu si-a demis toti directorii pe motiv de salarii "nesimtite". Trecand peste populismul evident, daca nu chiar gretos, al acestor decizii sa vedem ce s-a ales din ele.

In prima faza, managerii cu salarii amputate au cam inceput sa se retraga lasand locul celor pentru care fusesera rezervate posturile. Unii au plecat in mediul privat, altii insa, au ramas in exact aceleasi institutii de stat, pe functii ceva mai mici, dar foarte bine remunerate, comparative chiar cu fostul salariu de manager, insa de aceasta data in baza unui contract de munca, nu de mandat.

S-a ajuns astfel ca noii mangeri sa aiba salarii mai mici decat subordonatii lor. 'Lasa ca vom umbla si la lefurile lor!', au promis atunci guvernanatii, oripilati de faptul ca un sofer intr-o agentie guvernamentala are un salariu de peste 3.000 de lei. Ba chiar asupra unor sefi de mari institutii publice au inceput presiuni pentru miscorarea salariilor angajatilor.

Aceasta intentie arata fie ca guvernul duce populismul dincolo de orice limite, fie ca nu intelege mare lucru din legislatia muncii. Un contract de munca in vigoare si legal nu poate fi modificat unilateral de catre angajator decat in situatii speciale, expres prevazute de Codul Muncii. Daca soferul cu 3.000 de lei leafa nu semneaza cu manuta lui ca accepta mai putini bani, nimeni nu-i poate reduce legal salariul obtinut conform contractului sau legal de munca. Sigur poate fi supus unor presiuni pana accepta, dar e totusi greu sa faci astfel de presiuni asupra a mii de oameni fara ca acest lucru sa se afle.

Si chiar daca ar reusi sa diminueze salariile, aceasta masura s-ar putea dovedi un adevarat bulgare de zapada pentru economie. Multi dintre cei vizati au contractat credite pe baza lefurilor din contractul de munca. Diminuarea lor, cu atat mai mult in conditii devalorizarii monedei nationale, i-ar putea pune in situatia sa nu isi mai poata plati ratele - un dublu necaz pentru sistemul bancar pentru ca asa ceva ar provoca si o noua prabusire a pietii imobiliare, deci o scadere a valorii garantiilor imobiliare.

Daca statul va reusi totusi, prin abuz, sa reduca salarile, oare patronii nu se vor simti incurajati sa procedeze la fel? Si daca precedentul va fi urmat, intreaga piata a muncii din Romania ar fi aruncata in instabilitate. Scaderea salariilor ar putea provoca si diminuarea consumului sub o limita care de-abia ca ar cala motorul si asa incetinit al economiei si, cu siguranta, va diminua veniturile bugetare.

Una peste alta, toate acestea ar provoca pagube cu mult mai mari decat economiile facute pe seama reducerii lefurilor. Este adevarat ca noul cabinet s-a ingrozit, probabil, de ceea ce a gasit prin visterie. N-ar fi de mirare ca realitatea sa depaseasca cele mai negre presimtiri, dar sursele de finantare nu trebuie sa lezeze si ceea ce inca functioneaza in economie.

Singura posibilitate de normalizare a ierarhiilor salariale este intrarea in vigoare a unei bine chibzuite legi a salarizarii bugetarilor. Asta insa dureaza, iar procesul de reasezare ca dura si el. Ori guvernul nu are nici timp, nici strategie. In absenta lor nu poate face insa decat mici smecherii o sau mari abuzuri care nu vor umple visteria, insa vor revarsa nemultumirea sociala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#Guvernul Boc, #masuri, #lefuri, #economie , #guvern