Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Romania, o tara neguvernabila? Da, priviti in jur!

Vineri, 31 Mai 2013, ora 07:31
4133 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Romania, o tara neguvernabila? Da, priviti in jur!

Are cineva impresia ca tara e guvernabila? Nu trebuia sa vina comisarul european pe Energie ca sa ne spuna acest lucru, e suficient sa ne uitam in jur.

Degeaba sare ministrul de Externe la orice critica venita dinspre Bruxelles, nu face decat sa para ridicol.

Incet, incet, ne indreptam spre atmosfera din Guvernul Nastase. Multi au uitat, dar deja se simte subtil presiunea si incercarile disperate de a muta atentia opiniei publice de la problemele importante ale societatii.

Reactiile violente ale oficialitatilor la critici venite din interior sau venite din afara este o astfel de incercare.

Cum dovedeste domnul Corlatean sau domnul Victor Ponta ca Romania e o tara guvernabila? Pai, sa ne amintim doar ce s-a intamplat anul trecut cand vreme de mai bine de o luna tara a fost paralizata de atacul fara precedent al USL asupra institutiilor statului.

S-a schimbat ceva de atunci? Da, USL a venit la guvernare si multi dintre noi au senzatia ca incearca prin toate mijloacele nu sa guverneze, ci sa puna "batista pe tambal", cum se spune in limbaj popular. Adica, "sa fie liniste" ca sa-l citam pe un clasic in viata.

Avem un compromis politic la nivelul Justitiei despre care nu stim inca daca a fost facut in interesul publicului ca sa ne scape de coruptie sau, ca de cele mai multe ori, in interesul politicienilor.

Cum poate spune domnul Corlatean ca traim intr-o tara guvernabila cand nivelul de predictibilitate economica si sociala tinde catre zero. De un an de cand guverneaza USL, in afara de discursuri populiste, nu a reusit nimic in plan economic - privatizarea Oltchim a fost ratata, la fel, CFR Marfa si Posta Romana.

Toata societatea sta pe o bomba sociala amorsata din cauza haosului din sistemul energetic. Trecerea companiilor publice in administrarea managerilor privati e un esec rasunator, interesele politice distrugand procesul.

Mai vreti? Hai sa vedem ce s-a intamplat in Educatie si in Sanatate. In primul domeniu, reforma a stagnat, lucru observat si de Comisia Europeana, in al doilea, e jale. Fiecare contribuabil se intreaba cum mai rezista sistemul.

In plus, relatia statului cu platitorii de taxe e tensionata. Foarte multi mici contribuabili sunt efectiv abuzati de catre functionarii Fiscului, bombardati cu somatii si amenintari, pur si simplu pentru ca birocratii nu reusesc sa-si faca treaba, iar marii evazionisti traiesc bine mersi pe banii statului, iar in declaratiile de avere au milioane de euro imprumutati la diversi, bani despre care nimeni nu stie daca exista, daca au fost taxati sau sunt doar o fictiune.

Daca tara e guvernabila, de ce Doamne iarta-ma avem nevoie de o noua Constitutie plina cu aberatii propuse de tot felul de ciudati de prin Parlament, iar in subsidiar ne batem joc de cetateni, punandu-i sa mearga la vot si sa aleaga in fruntea tarii o marioneta - pentru ca, in urma unor propuneri facute in cadrul Forumului Constitutional, viitorul presedinte va fi un sac de paie, lipsit de orice atributie.

Alo, domnul profesor Parvulescu si domnul Antonescu, Traian Basescu nu mai candideaza! Iar noua lege a referendumului e o meschinarie politica, facuta doar pentru a trece noua Constitutie.

Pentru a nu stiu cata oara, e clar ca sistemul politic din Romania, daca nu am fi devenit membri ai Uniunii Europene, nu e in stare sa ofere propriilor cetateni decat un stat la nivelul celui condus si creat de Ion Iliescu la inceputul anilor '90, unul corupt, cu o elita politica aflata deasupra legii, cu oameni tinuti in saracie, lipsiti de educatie si de perspective.

E ciudat ca, dupa aproape un sfert de secol de la caderea comunismului, drepturile si libertatile cetatenilor romani sa fie garantate si aparate nu de propriul stat, ci de Uniunea Europeana.

Si, atunci, de ce ne suparam cand cineva spune adevarul?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Romania tara guvernabila, #comisar energie Romania neguvernabila , #guvern