Ironia Guvernului Ponta 3 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Martie 2014, ora 17:41
4056 citiri
Ironia Guvernului Ponta 3 (Opinii)

Guvernul Ponta 3 este, dincolo de orice alte critici, de o savuroasa ironie.

Nu este vorba atat de revenirea UDMR la guvernare. Asta a devenit o constanta a politicii romanesti si n-are dreptul sa ridice piatra decat cel care n-a fost in patul puterii cu maghiarii. Dar nu prea vad cine pentru ca au beneficiat de serviciile UDMR atat PSD, in timpul guvernarii Nastase, cat si PNL in guvernarea Tariceanu, si PDL in guvernarea Boc.

Diferenta vine din faptul ca, in afara de PSD, niciun alt partid nu s-a infratit cu UDMR acceptand conditii care facusera parte din motiunea de cenzura care il adusese la putere.

Acordul semnat intre USD si UDMR semnat luni prevede: "Solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu-Mures".

Infiintarea unei facultati de medicina in limba maghiara a fost unul dintre punctele motiunii impotriva Guvernului Ungureanu. Ce-i drept, acum, termenii sunt un pic diferiti, dar esenta cred ca e aceeasi.

Si tot acordul USD-UDMR prevede acordul maghiarilor pentru modificarea Constitutiei, dar si "promovarea unei initiative parlamentare, in baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora pe institutiile proprii, alaturi de steagul Uniunii Europene si al Romaniei, steaguri ale unitatilor administrativ teritoriale pe care le reprezinta."

Este vorba despre acele staguri pentru a caror arborare prefectii, adica reprezentatii Guvernului Ponta in teritoriu, au dat in judecata primarii maghiari, procese care, intelegem, vor fi stinse.

Niciun alt partid nu a fost nevoit la o asemenea ruptura de discurs, la o asemenea inconsecventa pe teme indelung exploatate emotional, cum este PSD.

Ramane de vazut daca pentru electoratul USD primeaza nationalismul, alimentat prin motiunea USL si acum, cel mai probabil ranit, sau credinta ca PSD si Victor Ponta au facut un sacrificiu in interes national dupa ce PNL a rupt caruta.

Sigur, exista in acord si prevederi cu valoare simbolica mai mica si substanta mai multa, de exemplu "partile vor depune toate demersurile in cadrul Parlamentului Romaniei, in conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, pentru a sustine asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale in vederea functionarii eficiente a administratiei publice locale."

Eu traduc asta prin faptul ca Guvernul se angajeaza sa inceapa sa pompeze bani in zonele maghiare, recunoscute drept cele mai sarace din Romania.

Probabil ca si UDMR o fi inteles ca, dupa 24 de ani de politica, electoratul maghiar a ajuns sa vrea si altceva decat gesturi simbolice. Steagurile nu umfla burta si nici nu aduc o infrastructura mai buna.

Asadar, UDMR s-a instalat confortabil la guvernare, deocamdata cel putin indispendabil unei majoritati stabile.

Dar Victor Ponta pare ca a vrut mai mult decat o majoritate stabila. A vrut una confortabila. Nici nu pare sa fi trebuit sa-si dea cine stie ce silinta. PP-DD s-a oferit "voluntar", chiar fara sa ceara nimic in schimb.

Situatia, daca n-ar fi tragica pentru politica "mare" romaneasca, ar fi de un comic nebun. PP-DD este partidul fondat de omul care a pus Guvernul Ponta, pe premier personal, intr-una dintre cele mai penibile situatii cu putinta, in plan intern si extern, la privatizarea Oltchim. Este un partid fara ideologie, fara doctrina, o bizarerie care a adus in Parlament multi dintre refuzatii altor partide, precum Monica Ridzi.

De ce se gudura acum PP-DD pe langa PSD e usor de dedus. Nu e un pact de sustinere a Guvernului, e un pact de neagresiune. Daca nu decideau aceasta sustinere de buna voie si fara costuri, UNPR putea sa ii ia om cu om, ca pana acum, pana la disparitie. Nu ma astept ca achizitionarea de traseisti sa inceteze, dar probabil ca va slabi putin ritmul.

De ce a acceptat PSD, cand intr-un timp mai lung sau mai scurt ii putea aspira pe toti? Pentru ca avea nevoie la instalarea noului guvern de o mica demonstratie de forta, adica de confirmarea unei majoritati cat mai apropiata de aceea pierduta.

Si primii vizati de aceasta miscare sunt liberalii, cei carora Crin Antonescu le promitea ca maine-poimaine se intorc la guvernare. Poti sa speri asta cand ai in fata o majoritate fragila, dar e greu sa o faci cand te lupti cu o majoritate apropiata de aceea din care ai plecat trantind usa.

Si cand speranta se reduce, e foarte posibil ca ofertele facute individual fostilor aliati sa fie cu mult mai tentante, nu-i asa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Ponta 3, #Guvern PSD UDMR, #facultate limba maghiara PSD, #steag secuiesc PSD , #guvern