Nevoia de austeritate si viziune

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:35
4629 citiri
Nevoia de austeritate si viziune
Foto: Tiberiu Crisan

Dupa o luna de balbailei si bajbaieli, in sfarsit guvernul isi asuma raspunderea pe masurile autoimpuse prin scrisoarea de intentie catre FMI. Nu sunt masuri anticriza, dupa cum avertiza insusi guvernatorul BNR. Sunt doar masuri menite sa corecteze derapajele bugetare grave la care s-au dedat toate partidele si cam toate guvernele dupa 1990.

Faptul ca atunci cand casa arde arunci apa nu reprezinta doar o masura disperata, de urgenta pentru ca sandramaua sa nu se prabuseasca. Masuri anticriza ar fi insemnat masuri de relansare economica, adica ce facem cu peretii innegriti si camerele pustiite de foc, masuri care sa insoteasca acest pachet de austeritate. Ele lipsesc insa aproape cu desavarsire.

Practic, in ceea ce a anuntat guvernul, exista doar una: majorarea fondului de garantare pentru IMM-uri astfel incat acestea sa aiba confinantarea pentru accesarea fondurilor europene. E bine, dar mult, mult prea putin. Lipsa de viziune a Guvernului este inspaimantatoare pentru ca ea prevesteste vremuri din ce in ce mai grele.

Emil Boc anunta sanse de revenire a pensiilor si salariilor la nivelul anterior amputarii, de la 1 ianuarie anul viitor. Acesta este termenul prevazut in pachetul de austeritate si invocarea capatului de tunel este o obligatie politica a premierului. Dar asta nu iseamna ca acest capat de tunel se si afla peste sase luni, pentru simplul motiv ca nu exista niciun motiv obiectiv pentru care economia sa creasca pana in decembrie atat de mult incat sa acopere diferenta dintre ce este acum pe hartie si ce se poate plati in realitate.

O solutie partiala ar fi restructurarea sectorului bugetar, esentiala, dar care, pe veniturile de acum, nu ar putea acoperi deficitul bugetului de pesnii. Ar mai fi si redimensionarea achizitiilor publice prin inchiderea robinetului printre clientela, dar aceasta masura presupune, la fel ca restructurarea de altfel, o vointa politica din care PD-L nu arata nici macar o farama.

Legea pensiilor ar putea aduce si ea un balon de oxigen prin recalcularea pensiilor speciale, insa n-as miza foarte mult pe acest lucru, cat timp constitutionalitatea acestei masuri este discutabila, iar sansele ca judecatorii CCR sa-i dea lumina verde, desi loveste in plin tagma magistratilor, sunt foarte mici.

De fapt, singura sansa nu numai sa iesim din tunel, dar si sa evitam o crestere de fiscalitate ucigatoare pentru sectorul privat si pentru puterea de cumparare a romanilor ar fi cresterea veniturilor bugetare. De unde, cat timp nu exista tocmai acele masuri de relansare care sa reporneasca economia si care sa aduca bani la buget. Combaterea eficienta a evaziunii ar fi si ea o solutie de crestere a veniturilor, insa la increngatura de interse din zonele cu probleme, ma indoiesc sincer ca niste inspectori ce incaseaza salarii cu 25% mai mici vor face minuni.

Asta nu inseamna ca aceste masuri de austeritate nu trebuie luate. Casa arde, e nevoie de apa. Ar fi un dezastru ca a cincea transa a imprumutului de la FMI sa nu vina, blocand astfel si banii de la CE, si cei de la BM, dar si sansele de finantare de pe piata de capital la dobanzi cat de cat suportabile. Asa ceva n-ar folosi la nimic, nici macar Opozitiei care, in eventualitatea ajungerii la putere ar trebui sa faca acelasi lucru, daca nu chiar ceva mai drastic, nici eventualililor opozanti din PD-L care ar intra in opozitie fara sansa de a mai demonstra ceva pe viitor.

Pentru Romania ar fi esential ca aceste masuri de austeritate, sa fie, totusi, adoptate, iar dupa aceea un guvern cu reala viziune economica sa inceapa sa reconstruiasca peste ruinele lasate de incendiul ultimilor ani. Schimbarea aceasta ar fi si in interesul lui Traian Basesu si in cel al PD-L pentru ca, pana ca pana in 2012, nu vor conta atat masurile de austeritate de acum, cat relansarea economica sau dimpotriva, ratarea ei, cu toate consecintele dramatice asupra Romaniei si a romanilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#masuri austeritate Guvern Boc, #relansare economica Romania, #remaniere Guvern Boc austeritate , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Stimati datatori cu parerea sau manipulatori de opinie -aceleasi persoane sub alta prezentare !