Ziare.com

Nevoia de austeritate si viziune

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:35

   

Nevoia de austeritate si viziune
Dupa o luna de balbailei si bajbaieli, in sfarsit guvernul isi asuma raspunderea pe masurile autoimpuse prin scrisoarea de intentie catre FMI. Nu sunt masuri anticriza, dupa cum avertiza insusi guvernatorul BNR. Sunt doar masuri menite sa corecteze derapajele bugetare grave la care s-au dedat toate partidele si cam toate guvernele dupa 1990.

Faptul ca atunci cand casa arde arunci apa nu reprezinta doar o masura disperata, de urgenta pentru ca sandramaua sa nu se prabuseasca. Masuri anticriza ar fi insemnat masuri de relansare economica, adica ce facem cu peretii innegriti si camerele pustiite de foc, masuri care sa insoteasca acest pachet de austeritate. Ele lipsesc insa aproape cu desavarsire.

Practic, in ceea ce a anuntat guvernul, exista doar una: majorarea fondului de garantare pentru IMM-uri astfel incat acestea sa aiba confinantarea pentru accesarea fondurilor europene. E bine, dar mult, mult prea putin. Lipsa de viziune a Guvernului este inspaimantatoare pentru ca ea prevesteste vremuri din ce in ce mai grele.

Emil Boc anunta sanse de revenire a pensiilor si salariilor la nivelul anterior amputarii, de la 1 ianuarie anul viitor. Acesta este termenul prevazut in pachetul de austeritate si invocarea capatului de tunel este o obligatie politica a premierului. Dar asta nu iseamna ca acest capat de tunel se si afla peste sase luni, pentru simplul motiv ca nu exista niciun motiv obiectiv pentru care economia sa creasca pana in decembrie atat de mult incat sa acopere diferenta dintre ce este acum pe hartie si ce se poate plati in realitate.

O solutie partiala ar fi restructurarea sectorului bugetar, esentiala, dar care, pe veniturile de acum, nu ar putea acoperi deficitul bugetului de pesnii. Ar mai fi si redimensionarea achizitiilor publice prin inchiderea robinetului printre clientela, dar aceasta masura presupune, la fel ca restructurarea de altfel, o vointa politica din care PD-L nu arata nici macar o farama.

Legea pensiilor ar putea aduce si ea un balon de oxigen prin recalcularea pensiilor speciale, insa n-as miza foarte mult pe acest lucru, cat timp constitutionalitatea acestei masuri este discutabila, iar sansele ca judecatorii CCR sa-i dea lumina verde, desi loveste in plin tagma magistratilor, sunt foarte mici.

De fapt, singura sansa nu numai sa iesim din tunel, dar si sa evitam o crestere de fiscalitate ucigatoare pentru sectorul privat si pentru puterea de cumparare a romanilor ar fi cresterea veniturilor bugetare. De unde, cat timp nu exista tocmai acele masuri de relansare care sa reporneasca economia si care sa aduca bani la buget. Combaterea eficienta a evaziunii ar fi si ea o solutie de crestere a veniturilor, insa la increngatura de interse din zonele cu probleme, ma indoiesc sincer ca niste inspectori ce incaseaza salarii cu 25% mai mici vor face minuni.

Asta nu inseamna ca aceste masuri de austeritate nu trebuie luate. Casa arde, e nevoie de apa. Ar fi un dezastru ca a cincea transa a imprumutului de la FMI sa nu vina, blocand astfel si banii de la CE, si cei de la BM, dar si sansele de finantare de pe piata de capital la dobanzi cat de cat suportabile. Asa ceva n-ar folosi la nimic, nici macar Opozitiei care, in eventualitatea ajungerii la putere ar trebui sa faca acelasi lucru, daca nu chiar ceva mai drastic, nici eventualililor opozanti din PD-L care ar intra in opozitie fara sansa de a mai demonstra ceva pe viitor.

Pentru Romania ar fi esential ca aceste masuri de austeritate, sa fie, totusi, adoptate, iar dupa aceea un guvern cu reala viziune economica sa inceapa sa reconstruiasca peste ruinele lasate de incendiul ultimilor ani. Schimbarea aceasta ar fi si in interesul lui Traian Basesu si in cel al PD-L pentru ca, pana ca pana in 2012, nu vor conta atat masurile de austeritate de acum, cat relansarea economica sau dimpotriva, ratarea ei, cu toate consecintele dramatice asupra Romaniei si a romanilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4104 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
53 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Draga Ioana Ene

"Asta nu inseamna ca aceste masuri de austeritate nu trebuie luate". Ba inseamna. Aceste masuri de austeritate sunt un genocid. Se putea rechizitiona jumatate din ce depaseste 1500 RON de la TOATA lumea, nu numai de la bugetari cu acelasi efect, dar fara sa se umble la cartea de munca si cu speranta ca odata si odata banii se vor da inapoi. Oricum, nici asta nu se poate face cu acest guvern portocaliu, hot, mincinos si criminal. In fine, putem ff bine sa renuntam la FMI sui sa ne indreptam spre China. Statele BRIC au excedente.

 

Boc nu are nici o vina doar poporu nerecunscator

ci asteapta para malaiata in gura lu pedeleatza. Sa faca bine altii sa iesim din criza ! Sa se restrnaga puturosii din popor ca sa traiasca la Antibes Videnii ! De vina sunt liberalii ca nu le-au lasat pedeleilor destul de cheltuit. De vina este Prostanku ca a sabotat planu genial al matrozului ( da cine era la economie, cine era la finate ? Mister .... ). Ma rog ca daca nu era PSD se apuca Ghilotina si facea marfa de export si ptr Rusia si tenesi ptr China .
Ca Boc isi scimba declaratiile ceva mia iute decat camasile, ca Boc este neavenit nu are i,portanta. Nu este vina lui ,este vina noastra ca nu muncim destul . ma rog profu sta de dept constitutional da cele mai multe ordonante neconstitutionale este doar o dovada a rautatii liberale nu a incapacitatii sale funciare ( sa fi rams la coasa ...). Ca Boc este premier numa ca asa vut-au muschii prezidelului ( si Boc a uitat ce scria mia inainte cand era la Cluj ) este doar vina lu Geaona, Ilici, Nastase..
De fapt suntem toti de vina ca nu ne ridicam la nivelul de sacrifitz cerut si nu suntem recunoscatori ca suntem condusi de asa genii care ne-0au mai si daruit cu Berta Satanase, cu Noutzy Gaina lu Cocos , Ancuta Grasuta si mai ales acel giuvaer al intelctualitatii noastre europene, EBA !!!
Da am o nelamurire : care e mai genial ? basescu ? Boc? Sau totusi Ceausescu ?!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor