Noul program de guvernare: PSD-ALDE promit ca vor continua sa aloce 2% din PIB pentru Armata

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 19:55
2159 citiri
Noul program de guvernare: PSD-ALDE promit ca vor continua sa aloce 2% din PIB pentru Armata
Foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Romania va continua sa aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sectorul Apararii si va consolida parteneriatele strategice, in special cu Statele Unite ale Americii, se arata in Programul de guvernare pentru perioada 2018-2020 propus de PSD - ALDE.

Potrivit documentului, Armata Romaniei trebuie sa devina, pe termen mediu, capabila sa mentina un nivel ridicat de reactie pentru apararea nationala, reactie adaptata provocarilor de tip clasic, hibrid sau asimetric si, totodata, "este necesar ca armata sa dezvolte capabilitatile necesare participarii la apararea colectiva a aliatilor in cadrul NATO si UE, sa contribuie la misiuni si operatii sub egida organizatiilor internationale, sa poata coopera eficient cu celelalte institutii din sfera securitatii nationale pentru gestionarea oricarui tip de criza de ordin securitar, precum si sa dezvolte si sa perfectioneze dimensiunea de sprijinire a autoritatilor publice in situatii de urgenta, pentru acordarea de asistenta populatiei Romaniei in caz de dezastre".

Iata si cateva dintre masurile economice si fiscale prevazute de noul program de guvernare

"Politica de aparare trebuie sa conduca la asigurarea conditiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026. Din perspectiva resurselor financiare alocate apararii, vom continua sustinerea asigurarii nivelului de 2% din PIB.

De asemenea, se va avea in vedere ca cel putin 75% din cheltuielile generate de acest tip de investitii sa se regaseasca, prin contractele de off-set, in investitii sau alte surse de venituri pe teritoriul Romaniei. Din perspectiva cooperarii internationale, consolidarea parteneriatelor strategice, in special cu SUA, reprezinta un obiectiv fundamental pentru perioada 2018 - 2020", se arata in Programul de guvernare.

Printre masurile prevazute la capitolul "Politica de aparare" se numara:

  • continuitatea strategica in cadrul NATO si UE,
  • consolidarea participarii Romaniei la procesele politice si de planificare a apararii de la nivelul NATO,
  • operationalizarea deplina, respectiv functionarea optima, pe teritoriul statului roman, a structurilor aliate de comanda-control aferente masurilor de asigurare RAP (Comandamentul Diviziei Multinationale pentru Sud-Estul Europei, Unitatea de integrare a fortelor NATO si Modulul NATO de comunicatii si informatica dislocabil),
  • continuarea demersurilor pentru constientizarea la nivelul structurilor decizionale ale NATO si UE a importantei stabilitatii regionale a Sud-Estului European,
  • continuarea participarii la exercitii si activitati de instruire in comun - participarea activa la Initiativa Fortelor Interoperabile si la exercitiile inscrise in Programul Militar de Instruire si Exercitii.

De asemenea, Romania are in vedere cresterea capacitatii operationale a fortelor armate prin modernizarea capabilitatilor operative ale Armatei si a infrastructurii militare.

Totodata, programul prevede "dezvoltarea capabilitatilor de aparare cibernetica ale Armatei Romaniei si integrarea acestora in sistemul national de aparare cibernetica".

Ca noutate, in politica de aparare a fost prevazuta necesitatea adoptarii de masuri necesare reluarii etapelor de productie specifica a vaccinurilor, cu includerea in portofoliu a antidoturilor, de catre Institutul Cantacuzino care a fost preluat de MApN in baza Hotararii Guvernului nr. 873 din 06.12.2017.

De asemenea, "pregatirea profesionala riguroasa si un standard corect al calitatii vietii personalului militar reprezinta premise fundamentale pentru eficienta unei armate moderne", potrivit documentului.

Programul de guvernare 2018- 2020 mai prevede cresterea calitatii vietii personalului Armatei Romaniei, in acord cu realitatile economice si sociale interne si cu statutul de stat membru NATO si UE, concomitent cu sporirea atractivitatii profesiei militare, modernizarea sistemului medical propriu al armatei, educatia si instruirea continua a personalului, atat prin crearea unui portofoliu de programe educationale (in tara si strainatate) adaptate nivelului carierei, cat si prin mentinerea unei prezente constante in teatrele de operatii, cu valente in pregatirea fortelor in conditii reale de conflict.

De asemenea, mai prevede si "modernizarea sistemului de invatamant militar in acord cu evolutiile fenomenului militar si cu dinamica mediului de securitate global".

Modernizarea cadrului legislativ in domeniul managementului crizelor, armonizarea proceselor si documentelor de planificare ale MApN cu cele ale altor institutii cu responsabilitati in domeniul securitatii, derularea unor demersuri de dezvoltare a gradului de pregatire a populatiei, teritoriului si economiei pentru aparare sunt obiective pentru perioada 2018- 2020.

Una dintre masurile propuse pentru atingerea acestui obiectiv o reprezinta "realizarea unui nivel ridicat al pregatirii pentru mobilizare a populatiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#nou program de guvernare, #armata bani guvern , #guvern