Nu mai avem alegeri in 2017, dar se anunta un an cu turbulente pe scena politica

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 13:00
13483 citiri
Nu mai avem alegeri in 2017, dar se anunta un an cu turbulente pe scena politica
Foto: Ziare.com

Am avut un an 2016 plin de evenimente pe scena politica, atat in tara, cat si in lumea occidentala. Am avut alegeri locale, care au pregatit terenul pentru cele parlamentare, iar presedintele Klaus Iohannis a desemnat in cele din urma un premier. Insa nici 2017 nu se anunta un an linistit.

Astfel, desi nu mai sunt programate alegeri in Romania, pentru inca cel putin doi ani, vor fi multe dezbateri privind noul Guvern, partidele de dreapta vor incerca sa formeze o opozitie solida in Parlament, iar PNL sa-si regaseasca identitatea si liderii.

Romania incepe astfel anul 2017 cu o tranzitie a Guvernului, cu o majoritate clara in Parlament si cu o lupta intre PSD-ALDE, pe de o parte, si Klaus Iohannis si PNL, pe de alta.

Pe plan extern, vom avea alegeri prezidentiale in Franta si alegeri federale in Germania.

Formarea noului Guvern

Acest lucru se va intampla in primele zile ale anului. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat deja calendarul formarii Guvernului, al carui premier va fi Sorin Grindeanu.

Astfel, Dragnea sustine ca noul Executiv poate depune juramantul miercuri la ora 19:00, in a patra zi a anului. Liderul PSD este cel care a programat deja si prima sedinta de Guvern, in aceeasi zi, dar la ora 21:00.

Si in ce priveste numele de ministri sunt discutii si negocieri intense - pe 30 decembrie sursele dadeau o lista, iar o zi mai tarziu, in ajunul Anului Nou, o alta lista. Cel mai probabil, insa, vom avea ministri ce provin doar din PSD si ALDE.

Alegeri in PNL

Fostul lider liberal Crin Antonescu spunea recent ca PNL are o problema de identitate, dupa rezultatele foarte slabe la alegerile parlamentare si dupa ce Alina Gorghiu si-a dat demisia din functia de presedinte.

In locul acesteia presedinte interimar pana la Conventia Nationala a fost numita Raluca Turcan, care conduce filiala din Sibiu, cu cel mai bun scor la parlamentare.

Cele mai probabil, Turcan nu va candida pentru functia de presedinte al liberalilor, in primavara, printre cei care si-au anuntat aceasta intentie numarandu-se Catalin Predoiu si Ludovic Orban, care insa are probleme in justitie. Gorghiu considera ca Antonescu ar fi o solutie buna pentru PNL, in actuala situatie.

De altfel, si alte posturi importante vor fi innoite, dupa ce si-au dat demisia si secretarul general Ilie Bolojan, presedintele PNL Bucuresti Cristian Busoi si purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu.

Opozitia de dreapta din Parlament

Nu este un eveniment politic in sine, dar multi ochi vor fi atintiti catre modul in care PNL, USR si PMP vor reusi sa faca opozitie aliantei PSD-ALDE, sustinuta de UDMR, care a anuntat deja acest lucru, prin vocea lui Kelemen Hunor, acesta excluzand insa o intrare la guvernare.

Cele trei partide de dreapta au 51 de mandate la Senat, din 136, si 117 la Camera Deputatilor, din 329, cu mult sub jumatate din total. Este greu de crezut ca opozitia va fi insa una puternica, din moment ce mai multi parlamentari ai opozitiei chiar au votat pentru Dragnea si Tariceanu la sefia Camerelor.

Si asa, insa, Traian Basescu, presedintele PMP si actual senator, Traian Basescu, a facut un apel catre celelalte doua partide sa se uneasca impotriva PSD.

Evenimentele politice din lume, in 2017

Dupa ce in 2016 am avut alegeri prezidentiale in SUA si referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE, cele mai importante evenimente politice din lume sunt in 2017 alegerile prezidentiale din Franta, unde vom avea un nou presedinte, dupa ce Francois Hollande a anuntat ca nu va candida, si alegerile din Germania.

Favorit in acest moment este candidatul republicanilor, fostul premier Francois Fillon, urmat de controversata Marine Le Pen, de la Frontul National. In cursa va intra insa cel mai probabil si un alt fost premier, Manuel Valls, din partea socialistilor, el demisionand recent tocmai pentru a putea candida. Primul tur are loc pe 23 aprilie, iar al doilea pe 7 mai. De asemenea, vor avea loc alegeri parlamentare pe 11 si 18 iunie.

In Germania, formatiunea Angelei Merkel, CDU, este inca favorita in sondaje pentru alegerile din toamna, desi increderea populatiei a fost puternic erodata, mai ales dupa adoptarea politicii portilor deschise pentru imigranti. Totusi, Angela Merkel nu este exclus sa obtina un al patrulea mandat consecutiv de cancelar, asemenea predecesorului sau Hermut Kohl. Principalii contracandidati sunt, ca de obicei, socialistii, care il propun pe Sigmar Gabriel, actualul vicecancelar. De asemenea, pe 12 februrarie au loc alegeri prezidentiale in Germania.

Citeste si o analiza a evenimentelor politice din 2016 si ce ne asteapta in 2017

Tot in acest an vor avea loc alegeri parlamentare in Olanda, Cehia si Norvegia, prezidentiale in Serbia si locale in Marea Britanie. Alegeri pentru cateva posturi de congresmeni si de guvernatori vor avea loc in Statele Unite, unde se organizeaza si alegeri locale, inclusiv in New York, Los Angeles si Miami. Data alegerilor este 7 noiembrie.

Notabile sunt si alegerile prezidentiale ce vor avea loc in Iran si in Coreea de Sud.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cele mai importante evenimente politice 2017, #evenimente politice Romania 2017, #politica Romania 2017, #alegeri Franta Germania 2017, #ministri guvern Sorin Grindeanu, #alegeri presedinte PNL , #guvern