Opinii Alegeri anticipate?

Duminica, 09 Mai 2010, ora 22:06
2868 citiri
Opinii Alegeri anticipate?

Romanii ar accepta si aceasta "curba de sacrificiu" daca ar vedea si un pic de onestitate si "cenusa in cap" din partea guvernantilor de azi! Inclusiv a presedintelui!

Guvernul nu numai ca lucreaza prost dar ministrii nici macar nu-s obisnuiti cu munca, ci doar cu strangerea de dividende de la propriile firme. Ce-ar trebui sa facem?

In primul rand ca, pus in fata unor probleme intr-adevar grave (nu ca cea a reducerii populist-electorale a numarului de parlamentari) presedintele refuza sa consulte, in mod direct poporul asa cum ar trebui. Ocolirea Parlamentului, dar si a propriului guvern denota fie o autosuficienta dobandita in cei 5 ani de mandat, fie o grava necunoastere a mentalului colectiv romanesc. Mental colectiv care refuza sa se mai aseze pe sablonul liderului atotstiutor si infailibil. Si, oricum, romanul nu-i fraier; el stie ca atunci cand seful preia fraiele carutei inseamna ca vehicolul numit Romania are un carutas, Emil Boc, depasit de situatie si nu se mai bucura de increderea "sefului".

In al doilea rand, transpare in mod evident, o lipsa de curaj in asumarea greselilor si erorilor sistematice facute in ultimele 18 luni de guvernare pur pedelista. Imi place ideea: "daca o sa trebuiasca sa plec nu este fiindca am gresit, ci deoarece a trebuit sa iau masuri nepopulare!" Curata fatarnicie!

Da, ar fi fost ideal pentru PD-L sa se fi instalat si sa continue guvernarea din "mers" si sa beneficieze de toate avantajele conducerii unice. Insa n-a fost sa fie asa. Intr-un articol de zilele trecute, profesorul Vlaston, de la federatia EduCer, clama principiul "la situatii exceptionale trebuie masuri exceptionale". Corect. Dar nu complet. Caci situatiile exceptionale cer si inteligente si caractere exceptionale.

Opinii: Ce ar trebui sa faca Guvernul Boc. Sau sa plece

In plus, acestea cer idei si masuri "outside the box". Ceea ce, sa fim cinstiti nu este cazul in situatia guvernamentala data. Marii lideri se fac cunoscuti pe timp de criza nu in timpuri normale, in care lucrurile merg de la sine.

Si, oricum, inclusiv in PD-L e deranj mare in ultima perioada. Ca, uite, nici nu s-au dezmeticit astia din teritoriu cu regulile jocului de-a puterea si meciul a ajuns deja la pauza. Si-atat le-a dat timp presedintele-jucator si arbitru-varf de atac: o singura repriza de zbenguiala si acumulare de capital. Apoi, din repriza a doua: la treaba copii; ca observatorul federal Jeffrey Frank ... ne da cartonase rosii !

Aflat practic la jumatatea mandatului, PD-L-ului nu-i iese mai nimic din actul de guvernare. Nici guvernarea centrala nici cea din teritoriu.

Deranjul din teritoriu

Toata tara urla, injura si protesteaza ca nu-s bani pe la ministere, pe la bugete si pe la pensionari. In plus, decizia unilaterala a lui Traian Basescu de a taia din salariile bugetarilor si din pensii i-a naucit inclusiv pe oamenii lui cei mai apropiati care nici nu fusesera avertizati. Macar sa-si sune soacrele, sa nu moara de inima.

Insa buba mare a fost si ramane la deconcentratele din teritoriu. Ca, au fost de acord cu totii, inclusiv PD+PLD-ul de-atunci, mai acum cativa ani, sa le depolitizeze. Si cand s-au dus acuma, in 2010 si ei, cu sponsorii din campanie, sa ii "multumeasca", dupa contributiile pentru partid si pentru prezidentiale, ce sa vezi? Locurile erau ocupate de "depolitizatii" de la PSD si PNL.

Jale mare in teritoriu. Daca prin judetele mai apropiate de capitala lucrurile-s mai clare, in schimb, pe la periferie, gaina-i sus pe par! Aici, pe la Targoviste, Ploiesti, Slobozia, Buftea mai merg lucrurile cum mai merg, dar sa vezi draga electoratule cum merg lucrurile pe la Zalau, pe la Suceava, Piatra Neamt si pe la Resita.

Ca, cica, ce se da pe "post", despre PSD, cum ca ar avea datorii de 8 milioane pentru "prezidentiale" e o pasaruica mica. Aud, de la diversi "deconcentrati", ca la PD-L, deranjul cu prezidentialele lui Basescu e mai mare. Si n-ar fi fost o problema, daca timpurile ar fi fost "normale"! Adica daca n-ar fi fost criza!

FMI, bancile si sindicatele

In plus si FMI-ul asta care nu se comporta ca orice banca austriaca sau franceza. Adica sa-ti dea banii, pe motiv de "nevoi personale" ca, mai apoi, sa vezi tu cum sa-i dai inapoi. Si, oricat nu si-ar dori ghilotinele forumiste, astia vor sa vada si garantiile politice ca o sa reusesti sa-i dai inapoi. Adica ceva masuri de relansare economica. Reala! Nu pe baza de promisiuni electorale!

Ca n-are ce sa faca FMI-ul cu cladirea guvernului daca o pui gaj ca la bancile romanesti privatizate. Si nici marmura lui Videanu nu o sa fie acceptata ca garantie ca si aia e concesionata, tot de la statul roman.

Sindicatele nu mai intra la socoteala ca nici astia nu au fost multumiti cum trebuie dupa alegeri iar primarii se uita chioras ca nu primesc banii de cofinantare. Doar noul Scornicesti, adica Rachitele, mai reuseste sa mai ia cate un amarat de "bond" de 800.000 de lei ca sa-si repare Caminul Cultural. Ca si-asa spunea primarul de acolo, la televizor, in direct, ca n-au oamenii unde sa-si faca nuntile. Asa ca de ce sa nu-i ajute guvernul, nu-i asa? Oameni gospodari, ce sa mai vorbim. Cu atata sa se aleaga si ei, ca si asa-i injura o natie intreaga!

Ar mai avea o solutie PD-L: sacrificarea clientelei politice. Adica a contractelor cu statul si a sutelor de directori de concentrate si agentii nationale si judetene. Un vis si un cosmar! De unde mai iau ei bani pentru urmatoarea campanie?

Recunoasterea esecului

Nimic nu-i mai este prieten acuma PD-L-ului. Ehei, si ce unda de veselie era asta vara in campania prezidentiala, cand mai erau ceva arginti prin vistierie! Nu stiu cat de mult ar putea pansa orgoliul romanilor acest lucru, dar PD-L ar trebui sa-si recunoasca incapacitatea de a gestiona treburile tarii pe timp de criza. Ceea ce a si facut, indirect, prin abandonarea negocierilor cu FMI si aruncarea lor in poala presedintelui. Caci premierul Emil Boc se remarca, in ultima perioada, doar printr-o absenta asurzitoare. Ceea ce nu este normal pentru o tara democratica! Premierul trebuie sa fie cel care vorbeste despre administratie si nu altcineva!

Sunt alegerile anticipate o solutie? Greu de spus. Ce e simplu de spus este ca PD-L nu a indeplinit nimic din ce a promis. Ba, mai mult, comportamentul de la guvernare a dezamagit prin doua aspecte dure pentru popor. In primul rand preluarea identica a metodelor si metehnelor altor guvernari in a-si promova propriile clientele si interese private. In al doilea rand, pentru cine mai intereseaza, transferarea mesajului guvernamental din sfera ideologiei de dreapta (asa cum se tot laudau pe la Parlamentul European) catre sfera populist-stangista.

Au celelalte partide solutii? Pentru a le vota la eventualele alegeri anticipate? Greu de spus atata timp cat nu si-au identificat, inca, propriile probleme! Si, inca nu si-au facut "mea culpa", impreuna cu colegii de guvernare, pentru situatia delicata in care am ajuns!

Ce nu intelege presedintele Basescu

"In cazul Romaniei, modernizarea statului poate fi dusa la bun sfarsit cu aportul activ al fiecarui cetatean, de la cetateanul simplu pana la cei direct implicati in acest proces" spunea domnia sa in ultimele declaratii. Ii place sau nu ii place presedintelui, tocmai ca de la cetateanul simplu trebuie inceput, nu de la "cei implicati" in acel proces !

Ce este clar este ca romanii ar accepta si aceasta "curba de sacrificiu" daca ar vedea si un pic de onestitate si cenusa in cap din partea guvernantilor de azi ! Inclusiv a presedintelui!

Or fi bune niste alegeri anticipate?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri anticipate Basescu Boc, #guvern Boc Basescu, #FMI Basescu Boc , #guvern