Opinii: PNL si PD-L impreuna pentru Alianta DA - Dezvoltare si Avant

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 07:14
3470 citiri
Opinii: PNL si PD-L impreuna pentru Alianta DA - Dezvoltare si Avant
Foto: Gov.ro

Desi se discuta cu aprindere zilele acestea despre o posibila reluare a colaborarii dintre PNL si PD-L, aceasta ar putea evolua impreuna pentru Romania, dar pentru o altfel de Alianta DA, "Dezvoltare si Avant", este nevoie de iesirea din criza, relansare si cresterea economica de durata.

Cat timp se are in vizor modelul vechii aliante Dreptate si Adevar, acesta este sortit esecului, nefiind dorit de populatia satula de morisca disfunctionalitatii acestuia vazuta prin rezultatele nefericite anterioare.

Strategia economica de dreapta, orientata spre dezvoltarea mediului privat, investitii si noi locuri de munca, export, sustenabile printr-o proiectie bugetara adecvata inca din 2011, cu atragereea sporita de fonduri europene si investitori straini, trebuie sa apropie PNL de PD-L intr-o guvernare mult mai coerenta si eficienta atat la nivel central cat si mai ales pana pe rafturile localitatilor.

Mentionez inclusiv necesitatea relansarii intreprinzatorilor si IMM-urilor chiar dupa cheia franceza in domeniu, atragerea unor investitori straini de reala valoare, transformati in parteneri de durata ai Romaniei.

Depozitare ale resurselor politice de dreapta in abordarea dezvoltarii statului si mai binele cetatenilor, mult mai eficace in perioadele de criza decat politicile de stanga consumiste, PD-L si PNL ar trebui sa arunce balastul politicianist si sa se aseze la dialog consistent de durata si gasire de solutii viabile. Ar trebui folositi specialistii de reala valoare pe care-i au in randul doi si trei, insa fara prim planurile media corozive si deformatoare.

Crin Antonescu nu aduce PNL puncte, prin incercarea de a prelua rolul de lider al Opozitiei si de viitor prezidentabil cu sanse reale, daca nu vine cu setul de valori liberale exprimate prin masuri care sa produca crestere economica. Si aici nu e suficienta numai mentinerea cotei unice.

Daca liderul PNL continua cu experiente in a face politica liberala dupa ceea ce spune pe ecran cum ii bate uneori vantul si gandul, nu va convinge electoratul ca e mai bun decat altii. Resursele proprii si de partid si culoarul destul de liber dau sanse acestui lider politic in a ocupa scaunul de la Cotroceni in viitorul nu prea indepartat. Desigur, are o conditie de indeplinit, sa vada poporul ca stie incotro si cum sa conduca maestru corabia. Deci, fapte in primul rand.

Dar PNL nu poate de unul singur prin ponderea pe care o are sa produca aceste rezultate asteptate. Prin cantonarea alaturi de PSD condus de Ponta isi pierde pe zi ce trece identitatea, devenind doar un atas de vremea rea. Incercarea de a evolua mai aproape de un PD-L iesit din umbra unor cercuri de interese de menghine va putea induce in Romania politicile necesare iesirii din criza.

Prin o combinare a masurilor de austeritate cerute de UE si FMI, prea dominante pana acum insa, cu cele de stimulare a consumului si a cresterii economice reusite in alte state, PD-L si PNL impreuna ar putea scoate in viitorul apropiat tara din pozitia de ultima economie a Europei.

PD-L, in coalitia actuala, se dilueaza, nu are directie, nu calculeaza cu precizie, sovaie, intarzie. Chiar daca masura e buna, ea nu mai are efectul scontat fiind limitat sau distorsionat.

Chestiunea arzatoare acum pentru PD-L este trecerea prin asumare a legii Salarizarii unitare, a Legii Pensiilor, a Legii Educatiei, Legea bugetului pe 2011. Pentru populatie, trendul european si global ar fi cerut atingerea obiectivelor pentru iesirea din criza si reluarea cresterii economice consolidate a tarii. De unde si nemultumirea ca Romania este inca tara cea mai saraca din Uniunea Europeana.

A facut PD-L insa acei pasi necesari spre o redefinire de substanta a orientarii guveranii sale spre acele prioritati care sa permita mult dorita relansare si obtinere a cresterii economice care fac din China, India, Brazilia, Turcia, alte tari, vedete de necontestat ale politicilor ca se poate altundeva in lume?

Emil Boc, in calitate de lider PD-L, dar Prim Ministru in exercitiu, nu mai are timp de sa vada solutiile optime care au produs minuni altundeva. El insa trebuie sa deschida PD-L si Guvernul spre incadrarea Romaniei in fluxul puternic al cresterii economice existente in lume asa cum actioneaza cu succes Franta, SUA, Germania, China.

Ar putea un viitor Executiv PD-L-PNL sa gireze un Guvern Crestere economica, Guvernul Locuri de munca, Guvernul Merita sa traiesti in Romania?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alianta PDl PNL, #guvern PDL PNL, #reforma politica Romania , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Eu unul nu sunt obligat sa inghit broasca asta raioasa . Plus ca nu am deloc incredere in PNL .
Poza opus9
opus9
rank 5
Ma tem ca in cazul asta Antonescu trebue sa il tradeze pe Dinu Patriciu !