Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Recalcularea pensiilor - o lege fara mari sanse

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 12:28
11373 citiri
Recalcularea pensiilor - o lege fara mari sanse

Nu exista lege perfecta, iar proiectul privind reglementarea pensiilor, adoptat de Guvern, nu face exceptie. Dar daca ea va intra in vigoare, ceea ce e insa putin probabil, va avea marele merit de a face ordine intr-o jungla si de a pune capat unor abuzuri de proportii pe bani publici.

Pentru ca, numai anul trecut, bugetul asigurarilor sociale a luat de la bugetul statului peste un miliard de euro.

In primul rand, potrivit viitoarei legi, ar trebui sa dispara pensiile speciale, calculate dupa criterii speciale, prin raportare la venitul din ultima sau ultimele luni. La presiunea presei si a societatii civile, Guvernul a eliminat exceptiile de la recalcularea unor astfel de pensii deja aflate in plata.

Sigur, putem discuta daca recalcularea, prin raportarea la contributii teoretice, care n-au existat, in fapt, niciodata, este cea mai buna solutie. Dar nu cred ca ai cum sa rezolvi o problema atat de veche altfel decat printr-un compromis.

O alta controversa priveste eliminarea din zona speciala a pensiilor militare. E drept, in tot spatiul NATO militarii au un statut aparte. Si viitoarea lege asigura un astfel de statut, dar in baza unei contributii mai mari. Pentru miliari, angajatorul plateste o contributie cu 10% mai mare, ceea ce va aduce, in final, o pensie mai mare.

In ceea ce priveste pensiile in plata, premierul Boc a anuntat ca nu vor fi afectate de recalculare decat pensiile mai mari de 3.000 de lei. Sunt destul de putini militarii in rezerva care au pensii mai mari. Un general, de exemplu, are o pensie de 4.000 de lei. Ba chiar este foarte posibil ca Emil Boc sa aiba dreptate si prin recalcularea contributiilor teoretice (cat ar fi platit CAS conform legii, in fiecare luna de activitate) multi militari sa capete pensii mai mari.

De exemplu, un medic primar, colonel in rezerva, iesit la pensie in 1995, primea pensie cam 2.000 de lei, raportata la ultima solda. Un medic militar cu aceeasi pregatire, aceeasi vechime in armata si acelasi grad, dar iesit la pensie in 2005 are o pensie cu mult mai mare, raportata tot la solda. Este o inechitate pe care actuala lege ar trebui sa o repare.

Pe de alta parte, pensiile militare in forma actuala ascundeau una dintre cele mai mari mizerii din societatea romaneasca. In 1990, fostii securisti au fost asimilati in Armata de unde au iesit cu aceste pensii speciale. Asa s-a ajuns ca alde Plesita sa incaseze 6.500 de lei pe luna. Fara o astfel de recalculare nu putem scapa nici de pensiile exorbitante ale fostilor securisti.

Magistratii vor pierde, intr-adevar, masiv, dar niciun ban din cei platiti ca CAS. Vor pierde acel bonus de serviciu care venea lunar de la bugetul de stat si pe care statul roman nu si-l mai permite. Dar avand in vedere salariile mari ale magistratilor, chiar pensia potrivit contributiei nu va fi una mica. Merita calitatea actului de justitie din Romania acel bonus atat de impovarator pentru buget?

Cat despre pensionarile anticipate pe caz de boala, ele ajunsesera o adevarata industrie corupta. Revizuirea tuturor dosarelor va fi insa o munca de Sisif si, ma tem, destul de putin eficienta, pentru ca ea nu va face decat sa genereze un nou val de coruptie, in pofida cresterii pedepselor pentru ilegalitati. Riscul mai mare va aduce doar tarife mai mari.

Dar sa nu mergem prea departe, pentru ca legea are sanse minime sa intre in vigoare. Primul hop va fi chiar in Parlament. Ma intreb daca majoritatea fragila pe care se bazeaza actualul Guvern va rezista testului legiferarii pierderii propriilor privilegii.

Dar sa zicem ca parlamentarii isi vor sacrifica pensiile. Pentru a tranti legea, Curtea Constitutionala nu are decat sa aplice o decizie din 2007 potrivit careia, in caz de recalculare, va ramane in plata pensia mai mare, indiferent daca e vechea sau noua reglementare.

Dar sa zicem ca si CCR da lumina verde reglementarii. Toti pensionarii de lux pot da Guvernul in judecata. Ce hotarari credeti ca vor da judecatorii vizati direct de aceasta lege?

Asa ca, in cel mai bun caz, legea pensiilor va opera exclusiv pentru cei care se vor pensiona dupa intrarea ei in vigoare, iar problema pensiilor speciale va fi rezolvata de legile... biologiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#legea pensiilor, #pensii lux, #recalculare pensii speciale , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Am vazut pe la diverse posturi de televiziune , judecatori , militari , securisti ... suparati fleashca ca nu vor mai putea sa huzureasca