Reteta politica a dezastrului

Duminica, 16 Mai 2010, ora 12:05
6219 citiri
Reteta politica a dezastrului

Presedintele Traian Basescu nu este de acord cu demisia guvernului Boc, pe motiv ca in acest moment doar o criza politica ii mai lipseste Romaniei. De partea cealalta, opozitia, sindicatele si o mare parte din populatie socotesc ca guvernul Boc nu este capabil sa scoata Romania din groapa.

Cu alte cuvinte, dilema ar fi: ce e de preferat, o conducere stabila, dar complet decredibilizata sau o conducere noua, cu pretul trecerii prin perioada critica a schimbarii de guvern? Probabil ca adevarul trebuie cautat undeva la mijloc.

Argumentatia lui Traian Basescu este corecta doar pana la un punct. In acest moment, in Parlament exista o majoritate destul de solida pentru ca demisia guvernului sa nu provoace o criza politica. Teoretic, cu o astfel de majoritate, schimbarea poate fi facuta foarte repede. Sigur, UNPR ar pretinde o parte cu mult mai mare, dar nu cred ca PD-L ar fi foarte trist sa renunte la minsterul Muncii, de exemplu, pe care il vizeaza Marian Sarbu.

Asta nu insemana ca o criza nu ar exista. Criza s-ar declansa in PD-L, iar Traian Basescu pe aceasta vrea sa o evite. Este evident ca in principalul partid de guvernamant spiritele sunt incinse. Cei lasati multa vreme in linia a doua au inceput sa-i sara in gat lui Emil Boc, unii maraie chiar impotriva deciziilor lui Traian Basescu.

Parlamentarii si liderii din teritoriu sunt ingroziti sa mai dea ochii cu electoratul, iar clientela politica numai de austeritate si sacrificii nu vrea sa auda dupa investitiile masive din campania prezidentiala.

In aceste conditii, desemnarea unui premier care sa-i fie fidel lui Traian Basescu, dar sa fie si agreat de partid, s-ar putea dovedi o misiune extrem de dificila. PD-L nu vrea austeritatea care sa-i amputeze sansele electorale si nici nu accepta sa piarda clientela, dar un premier care sa lase robinetele deschise ar conduce tara spre dezastrul final.

Traian Basescu s-ar putea teme de un profesionist autentic si intransigent, caci el poate deveni oricand o problema chiar pentru presedintele jucator (este motivul pentru care, personal, nu cred in varianta Mihai Tanasescu).

Pana la capat cu Guvernul Boc

Asadar, chiar daca nu va fi in jurul PD-L, ci in interiorul sau, schimbarea guvernului ar fi in jurul PD-L coalitiei, ci fix in interiorul sau, mai precis in interiorul PD-L. Asa ca, intr-adevar, in acest moment, guvernul Boc trebuie lasat sa-si urce Golgota pana la capat, adica sa elaboreze, sa puna in practica rapid masurile de austeritate cerute de FMI si sa dea apoi piept cu valul furiei primilor fluturasi cu salariul amputat.

In logica politica este corect ca acest guvern, si asa compromis, sa capitalizeze pana la capat socul si furia. Ghininonul PD-L este ca acest partid este condus de tocmai seful partidului. Mai rau nu se poate si o ulterioara relansare nu este posibila fara schimbarea lui Emil Boc si din fruntea PD-L.

Dar dupa previzibila explozie sociala din luna iulie, mentinerea guvernului Boc devine reteta sigura a nenorocirii. Pentru ca, dupa cum spune chiar presedintele, aceste masuri de austeritate nu vor rezolva problema daca nu vor fi insotite de un plan de relansare economica, a carui elaborare si aplicare presupune profesionalism si viziune. Cat e el de onest, Emil Boc nu are nici una, nici alta. Si nu are nici macar forta sa faca ordine in partid si in guvern.

Pur si simplu, nu-l vad pe premier blocand actiunile clientelare ale unui Adriean Videanu sau Radu Berceanu. Singura sansa a Romaniei de a nu ajunge la incapacitatea de plata este ca acesti oameni sa plece din guvern, de mana cu Elena Udrea, iar in pozitiile cheie, economice si/sau cu accces mare la fonduri, sa fie pusi tehnocrati.

Altfel, masurile de austeritate nu vor fi digerate, iar tensiunile sociale se vor agrava, pentru ca romanii vor ramane cu sentimentul ca ei trebuie sa sufere pentru imbogatirea clientelei si ca acest sacrificiu nici macar nu este necesar, fiind exclusiv consecinta incompetentei unui guvern in care nimeni nu mai are incredere.

Culmea, PD-L ar trebui sa inteleaga ca un guvern credibil este si ultima sa sansa politica, caci rezultatele previzibile ale actualei formule ii vor arunca pe democrat liberal la cel mult o treime din procentele de acum.

Cat despre Traian Basescu, presedintele isi joaca locul in cartea de istorie. Iar impreuna cu Emil Boc poate prinde doar o pagina foarte neagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#solutie iesire criza economica, #criza economica Romania, #schimbare guvern Boc , #guvern