Reuters: Guvernul roman asteapta obstacolele cu un rar optimism

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 18:12
2136 citiri
Reuters: Guvernul roman asteapta obstacolele cu un rar optimism

Premierul roman Emil Boc si-a consolidat coalitia fragila cu care guverneaza, chiar daca masurile de austeritate ii erodeaza popularitatea, astfel incat poate privi cu un rar optimism voturile cruciale asteptate in Parlament, noteaza Reuters, intr-o analiza difuzata miercuri.

Guvernul actual a supravietuit deja la doua motiuni de cenzura in acest an, iar marja mai mare de voturi de care a beneficiat a doua oara sugereaza ca poate ramane la putere si trece legile necesare pentru a mentine derularea acordului de imprumut cu FMI si Uniunea Europeana.

Boc are misiunea dificila de a-si reface popularitatea in randul alegatorilor

Dupa taierea salariilor in sectorul public si majorarea TVA, care vor provoca o noua contractie economica in acest an dupa declinul de 7% din 2009, Boc mai are insa misiunea dificila de a-si reface reputatia si popularitatea in randul alegatorilor.

"Daca economia incepe sa creasca, ei vor striga "victorie" si vor spune ca aceasta era ceea ce trebuia facut", explica Daniel Hewitt, de la banca de investitii Barclays Capital din Londra. "Aceasta este speranta lor - ca poate vor avea un an 2011 bun si economia va incepe sa-si revina. Pur si simplu, nu exista o alta sansa pentru acest guvern", considera acelasi analist.

Romania trebuie sa adopte bugetul pe anul viitor si noua lege a salarizarii pana la sfarsitul lui 2010 pentru a indeplini cerintele FMI. Opozitia afirma ca va depune o motiune de cenzura impotriva legii salarizarii, posibil saptamana viitoare.

Daca cele doua proiecte de lege vor trece insa, Guvernul nu doar va mentine fluxul de bani de la FMI din actualul imprumut - necesar pentru a pastra increderea investitorilor -, dar va si creste sansele unui nou acord cu FMI.

Pe termen lung, democrat-liberalii lui Boc - care au o alianta subreda cu formatiunea etnicilor maghiari, UDMR, si cu UNPR - au nevoie sa inverseze tendinta accentuata de scadere din sondaje pentru a avea o sansa in alegerile de la sfarsitul lui 2012.

Ca prim-ministru, Boc a introdus masuri de austeritate pentru a scadea deficitul bugetar la 4,4% din PIB in 2011, de la 6,8% in acest an si 7,2% in 2009. Masurile au afectat insa negativ economia, care, potrivit prognozelor, se va contracta cu circa doua procente in 2010, inainte de a cunoaste o crestere de aproximativ 1,5% in 2011, ceea ce ar putea imbunatati popularitatea de 10% a lui Emil Boc.

Ramane Boc premier pana in 2012?

"Sansele ca Boc sa se afle in scaunul de prim-ministru la viitoarele alegeri legislative din toamna lui 2012 continua sa fie destul de bune", estimeaza Guy Burrow, partener in cadrul firmei de consultanta Candole de la Bucuresti.

Pietele au reactionat pozitiv la supravietuirea Guvernului dupa a doua motiune de cenzura, insa ramane o mica sansa ca urmatoarea sa treaca, fapt care, spun analistii si brokerii, ar trimite leul pe o panta de devalorizare.

Aceasta ar putea, de asemenea, sa loveasca piata de capital si sa majoreze costurile datoriei suverane a Romaniei, ridicand intrebari serioase cu privire la capacitatea de mentinere a acordului cu FMI. Romania, care a primit pana acum circa 16 miliarde de euro din acest credit, are inca nevoie de acord pentru a se imprumuta la rate acceptabile ale dobanzilor.

Parlamentul divizat si cererile partenerilor de coalitie - precum cea a UDMR privind invatamantul in limba maghiara, o masura careia i se opun vehement multi romani - fac oricand posibila o "deraiere" a legilor-cheie.

Guvernul actual poate supravietui pe termen scurt, dar pe masura ce austeritatea va lovi tot mai puternic, sansele unor alegeri anticipate spre sfarsitul lui 2011 sunt "reale", considera analistul Nomura International, Peter Attard Montalto, citat in analiza agentiei Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Reuters analiza Guvernul Romaniei, #masuri austeritate Guvernul Boc , #guvern