Guvernul a adoptat "revolutia fiscala". Tudose: S-au inflamat niste multinationale. Bancile au dat liber angajatilor pentru a protesta

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 16:04
27516 citiri
Guvernul a adoptat "revolutia fiscala". Tudose: S-au inflamat niste multinationale. Bancile au dat liber angajatilor pentru a protesta
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat azi asa-zisa revolutie fiscala, in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in economie, Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.

La inceputul sedintei, premierul Mihai Tudose a spus ca a constatat "o inflamare excesiva" a opiniei publice, iar masurile privind externalizarea profitului "au inflamat niste multinationale". In plus, premierul l-a felicitat pe Ionut Misa pentru ca "bancile sunt nervoase" si si-au trimis angajatii la protest.

Apoi, ministrul de Finante a prezentat care sunt, dupa parerea sa, beneficiile masurilor fiscale, afirmand ca vor avea ca efect cresterea veniturilor.

La randul sau, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat ca hotararea de guvern privind cresterea salariului minim se amana, pentru ca mai este nevoie de avizul CES. Totodata, a afirmat aceasta, se pastreaza procentul contributiei la Pilonul II de pensii.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT masurile pe care le-a adoptat azi Guvernul

16:01 - Procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent, anunta Guvernul intr-un comunicat. "Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi, anul viitor, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, masura pe care guvernul o are in vedere in perioada imediat urmatoare", precizeaza comunicatul.

15:55 - Guvernul a anuntat ca, potrivit ordonantei de urgenta adoptata azi, incepand cu 1 iulie 2018, va creste pensia minima de la 520 de lei la 640 de lei, precum si punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

15:20 - Televiziunile de stiri au anuntat ca Guvernul a adoptat masurile fiscale.

14:28 - Ionel Danca, purtatorul de cuvant PNL, spune ca Guvernul nu are limite cand isi vede interesul - sa obtina linistea ca sa schimbe Legile Justitiei.

14:25 - Seful PNL, Ludovic Orban, anunta ca liberalii pregatesc motiunea de cenzura, pentru ca PSD pune in pericol nivelul de trai al romanilor.

In plus, "PNL va apela la toate formele de protest legale si constitutionale pentru a impiedica intrarea in vigoare a acestor aberatii fiscale", inclusiv marsuri si proteste, a mai spus Orban, intr-o conferinta de presa organizata in timp ce la Palatul Victoria are loc sedinta de guvern.

Citeste si Florin Citu: Tudose, nu ai sacrificat nebunul si acum te sacrifica el pe tine. Tic-Tac, Tic-Tac!

13:56 - Tudose a dat afara presa din sala pentru a incepe sedinta de guvern.

13:55 - Prim-ministrul Mihai Tudose l-a felicitat pe ministrul de Finante pentru cele spuse in deschiderea sedintei, afirmand ca a auzit ca multe banci au dat liber angajatilor azi pentru a protesta.

"Daca bancile sunt nervoase, eu va felicit. Poate platesc si impozite", a declarat Tudose.

13:54 - "Daca Revisalul e pregatit sa suporte modificarea contractelor individuale de munca de la 1 ianuarie - am facut toate verificarile, sistemul informatic e pregatit. Vom veni cu HG de prelungire cu 20 de zile in ianuarie a perioadei pentru inregistrarea contractelor de munca", a continuat ministrul Muncii.

13:53 - "Avem ordonanta de urgenta care se refera la majorarea punctului de pensie si a pensiei minim garantate, majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, pastrarea cuantumului contributiei la Pilonul 2 de pensie.

In ceea ce priveste salariul minim, in acest moment proiectul se afla in transparenta decizionala, mai avem de luat avizul CES, dar nu sunt modificari la aceasta hotarare", a precizat Olguta Vasilescu.

13:50 - Premierul Tudose i-a dat cuvantul ministrului Muncii, Olguta Vasilescu.

13:48 - "S-a vorbit foarte mult despre evaziuni, insa azi cand vrem sa trecem aceste masuri intr-o ordonanta vad ca se inflameaza multe companii", a mai precizat ministrul de Finante.

13:46 - Ministrul de Finante a continuat cu niste laude din vremea cand era director ANAF: "Sunt primul care a initiat controale in sistemul bancar, ca director general la mari contribuabili, sunt primul care a initiat controale la companii multinationale, sunt primul care a reusit cu o echipa de profesioniosti sa aduca sute de milioane de euro de la o singura companie, in urma unui control fiscal si care a reusit sa determine sistemul bancar din Romania".

13:43 - "O alta masura benefica, chiar daca in media nu toata lumea e de acord si putem intelege de ce nu, e transpunerea Directivei 1164 ATAD. Masura e contestata pentru ca ea doreste sa limiteze deductibilitatea dobanzilor realizate intre firme din acelasi grupuri. E o masura extrem de benefica mediului economic romanesc, bugetului de stat si cetatenilor, care vor beneficia de mai multe spitale, autostrazi, beneficii in favoarea lor", a subliniat Misa.

13:42 - "Masura privind transferul contributiilor aduce importante beneficii pentru cetateni si pentru firmele care activeaza in Romania. Se reduc contributiile sociale cu 2%. Masurile vor avea ca efect cresterea venitului net al angajatului si cresterea contributiei pentru pensie, asigurandui-se o pensie mai mare. O alta masura benefica este legata de majorarea salariului lunar", a declarat Misa.

13:40 - Premierul Mihai Tudose l-a pus pe ministrul Finantelor sa prezinte beneficiile masurilor fiscale.

13:35 - Sedinta de guvern a inceput, cu o intarziere de 35 de minute.

"Pe ordinea de zi sunt masurile de modificare a Codului Fiscal si, ca sa nu fiu secretos, va spun care este parerea mea si a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesiva a opiniei publice.

Este vorba despre trecerea contributiilor. Acolo si sindicate si patronate, care pana mai deunazi erau foarte in regula cu trecerea contributiilor, s-au inflamat, dupa ce Guvernul doreste sa introduca masuri foarte ferme in ceea ce priveste externalizarea profitului, nefacand practic altceva decat sa transpuna in legislatia noastra o directiva europeana, precum si alte masuri pe care noi consideram ca e bine sa le luam, ca sa nu mai fie deductibil tot profitul.

Adica sa avem si noi niste bani din care sa facem educatie, sanatate si infrastructura. In acest sens, s-au inflamat niste multinationale, dar din fericire inteleg ca au inteles ca nu e cazul, ca finalul va fi acelasi", a declarat Tudose.

13:26 - Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, masura privind reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii figureaza pe agenda sedintei Executivului.

13:18 - Sedinta de guvern era programata initial pentru ora 15:00, dar Mihai Tudose s-a grabit si a anuntat ca va avea loc la ora 13:00. Cu toate acestea, ea nu a inceput nici pana in acest moment.

13:07 - "Revolutia fiscala" urca euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Moneda europeana este cotata azi la 4,6198, in crestere cu 0,5% fata de ziua precedenta, fiind cel mai mare nivel din iulie 2012 pana in prezent.

12:30 - Sute de oameni protesteaza in fata Palatului Victoria, nemultumiti de masurile fiscale extrem de controversate pe care Guvernul urmeaza sa le adopte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#masuri fiscale guvern, #revolutie fiscala Guvern , #guvern