Romania crapa din toate incheieturile

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:06
6645 citiri
Romania crapa din toate incheieturile
Foto: Radio Transilvania

Exista un calendar destul de riguros al catastrofelor care iau pe nepregatite in fiecare an Romania.

Primavara, cand incep sa se dezghete raurile si Dunarea. Sunt primele inundatii care omoara cel putin cativa oameni si lasa in urma zeci si sute de gospodarii distruse. Cateva saptamani mai tarziu, epidemiile trimit la urgenta mii de copii. Vara, cand prima ploaie torentiala inunda Bucurestiul si transforma Constanta, Galatiul si Braila in lacuri de agrement pentru barcile cu patru roti.

Intre timp, pana sa vina toamna, canicula si seceta pot distruge toata productia agricola si odata cu ea si o buna parte din PIB-ul tarii, intrucat nu mai avem sistemele de irigatii care altadata faceau mandria clasei muncitoare.

Odata cu toamna vin problemele cele mai grave. Daca nu se rup digurile si barajele, in urma ploilor mai lungi, surpriza!, de toamna, atunci sigur nu scapam de accidente si incidente provocate de ameteala tulburelului. Despre iarna mai bine sa nu vorbim - prima ninsoare va fi suficienta pentru a blestema drumarii, producatorii de masini, edilii si lopata mereu lipsa. Inevitabil totul se blocheaza.

Intre toate surprizele ciclice ale vietii, intalnite altfel mai mult sau mai putin oriunde in lume, romanii isi condimenteaza existenta si cu unele diferente specifice. Ultimele luni sunt reprezentative.

Cainii fara stapan, al caror numar a scapat cu totul de sub control sub indolenta si complicitatea scump platita a primarilor, fac legea in cele mai multe orase si musca din tot ce misca in jurul lor. Tragedia copilului de patru ani mancat de viu de o haita de maidanezi in centrul Bucurestiului e inca fara cuvinte. Si nesolutionata.

O ploaie torentiala anuntata de autoritati dupa ce a inceput a luat, la Galati, viata a noua oameni si a distrus sute de case. In fata acestor tragedii, e de inteles pana la urma ura care se descatuseaza ici si colo.

Reactiile atat de violente in cazul cainilor fara stapan au fost punctul culminant al defularii unei populatii care are mai degraba senzatia ca locuieste intr-o jungla decat intr-un stat din Uniunea Europeana. Si doar furia oarba a celor care s-au simtit personal in pericol a determinat autoritatile sa intervina....

Daca ne gandim la numarul mortilor pe soselele din Romania, in cea mai mare parte din cauza conditiei proaste sau lipsei totale a drumurilor, aici rezolvarea problemei e infinit mai complicata. In acest caz si de-ar exista o reactie asemanatoare, mai cu seama ca tragedii pe sosele se petrec regulat, tot nu s-ar putea face nimic in plus decat ceea ce nu se face oricum. Iar nemultumirile cresc de la un anotimp la altul, de la an la an.

Si e cu atat mai frustrant cand constientizezi adevarul simplu ca politicienii si administratorii sunt rezultatul alegerilor noastre, a felului in care le cerem socoteala si modului in care le impunem sau nu sa isi respecte promisiunile. Atunci e momentul in care ori te impaci cu soarta si cu tine insuti, ori incepi sa cauti tot mai furios si alti vinovati in jur.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#inundatii Romania morti, #copil muscat caine , #guvern