Ziare.com

Romania, tara neguvernabila? Cancelaria germana si CE se delimiteaza de comisarul Oettinger

Joi, 30 Mai 2013, ora 18:07

   

Romania, tara neguvernabila? Cancelaria germana si CE se delimiteaza de comisarul Oettinger
Cancelaria germana s-a delimitat de declaratiile comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, care a spus despre Romania si Bulgaria ca sunt tari "neguvernabile".

"In legatura cu invocata incapacitate a Romaniei de a fi guvernata precizam ca asa ceva nu ati auzit vreodata de la Guvernul german despre Romania. Cancelaria federala nu gandeste nicidecum in acesti termeni despre Romania", a declarat purtatorul de cuvant al Cancelariei federale, Steffen Seibert, pentru Digi 24.

"Nu veti auzi niciodata aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", declarase Seibert, anterior, si referitor la Italia, fiind citat de ziarul Il Sole 24.

La randul sau, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a spus ca Gunther Oettinger a vorbit in nume personal: "Domnul Oettinger a vorbit in calitate de politician, care are opinii personale, opinii la care are tot dreptul".

Comisar european: Bulgaria si Romania, neguvernabile

Gunther Oettinger si-a exprimat preocuparea ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt "neguvernabile", guvernul german negand ulterior ca ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fara insa a retracta in privinta Romaniei si Bulgariei.

"Ma ingrijoreaza ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat comisarul european pentru Energie, conform publicatiei Bild.

Ponta, replica pentru comisarul Oettinger: Mie mi se pare ca suntem guvernabili

In replica, premierul Victor Ponta a precizat ca Romania este o tara guvernabila: "Nu stiu daca suntem chiar neguvernabili, cum considera unii".

"Mie mi se pare ca suntem guvernabili si gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla presedintii tuturor institutiilor financiare internationale: Fondul Monetar International, Banca Mondiala, BERD, BEI", a spus Ponta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1426 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cred ca suntem

PREA guvernabili,de oricine si oricand!!!

 

 

Herr Oettinger !

Cand isi plateste Germania datoria de cca. 25 mld. euro pentru livrarile de petrol,cherestea,cereale si minereu de fier din timpul WW2 facute de Romania ? Dar cand le plateste Germania cca. 15 mld. euro Greciei,tot pentru diferite livrari in WW2 ? De ce Germania a platit datoriile de razboi catre toate tarile in care a fost implicat statul german in afara de Romania si Grecia ? Mai scoate ceva din gura doar dupa ce va platiti datoriile,nemtilor smecheri !!!!!

 

 

Ponta a spus...cine vine la noi anul acesta...

Toti vin sä "mulgä" nu de dragul sau
pläcere de guvernare a lui Ponta.

 

 

nu va bucurati,

Oettinger are dreptate cind spune ca Ro.este neguvernabila iar Cancelaria Germana gindeste la fel dar,trebuie sa fie diplomatica in raspuns asa ca...Oettinger stie ce spune.

 

 

Cancelaria germana a dat ministrului de externe roman o lectie despr

cum trebui abordat un subiect delicat, in ce termeni si in ce interval. Ar trebui sa invete lectia si sa devina "diplomat".
Surprinzator, Ponta a gasit cuvintele juste pentru a se arata neplacut surprins, dar demn in raspunsul sau. Un punct bun pentru el. Este rar :-)

 

 

(sorry schmit) @Herr janvaljean

http://www.historia.ro/node/3349
Hitler - dependent de petrolul romanesc Autor: prof. univ. dr. Gh. Buzatu
"1. Nu se exporta nimic in Germania decat dupa ce se rezerva cantitatile necesare consumului intern si dupa ce se rezerva si cantitatile de export necesare pentru acoperirea importurilor trebuitoare tarii, pe care aceasta nu si le poate procura din Germania;
2. Schimburile se fac in mod echilibrat, la preturi fixe; fiecare spor de pret dintr-o parte trebuie compensat de un spor corespunzator de cealalta. Se admit depasiri momentane, intr-un sens sau altul, dar ele trebuie sa fie compensate in cursul anului contractual;
3. In acoperirea exporturilor, se primesc marfuri necesare pietei si investitiunilor statului; unelte agricole, masini, piese de schimb, dar si rente, averi mobiliare si rascumparari de datorii externe;
4. Petrolul, materialul necesar razboiului, se exporta pe armament;
5. Efortul net de finantare, facut in interior pentru aceste schimburi, se acopera cu aur si devize libere".
Romania si-a dublat stocul B.N.R, cu 11 vagoane aur
Relativ la "stoarcerea" economiei romanesti, de catre Germania (grane, petrol etc.), Mircea Vulcanescu a dezvaluit cu totul alte realitati decat cele vehiculate de autoritatile comuniste de la Bucuresti, la finele anilor 40: "... Romania a izbutit sa-si rascumpere creante din strainatate si sa-si procure in acelasi timp din strainatate aur si devize liber convertibile in aur de circa 11 vagoane (din care 8 si jumatate din Germania), dublandu-si, astfel, stocul B. N. R., de la 13 si jumatate la 24 si jumatate vagoane aur. Este o situatie unica, nemaiintalnita in nici o alta tara, chiar victorioasa, cum e cazul Angliei, care nu a putut sa-si acopere nevoile decat cedand din aurul si portofoliile straine, pe care le poseda in alte tari, ramanand si indatorat. Astfel, Romania nu numai ca n-a fost secatuita [de Germania], dar ea a putut sa constituie, prin rezervele acumulate pe teritoriul ei, o baza importanta de aprovizionare a Aliatilor in razboiul dus in Vest, dupa 23 august 1944".
Bucurestiul a obtinut din partea Berlinului plata in aur a livrarilor
Exactitatea situatiei expuse de Mircea Vulcanescu a fost rediscutata in materialele aparute recent, cu prilejul discutiilor antamate in jurul problemei aurului nazist. In baza unor surse provenind de la Banca Nationala a Romaniei si a unor documente inedite, s-a reconfirmat ca, potrivit acordurilor economice si comerciale romano-germane, din 1940-1944, in afara tehnologiei si tehnicii militare primite in schimbul (in principal) al exporturilor de grane si petrol, Bucurestii au conditionat si obtinut din partea Berlinului plata in aur a livrarilor executate. In consecinta, in anii razboiului Germania a livrat Romaniei: 3,4 tone aur - in 1940; 14,3 tone aur - in 1942; 29,9 tone aur - in 1943 si 10,3 tone aur - in 1944; in total, deci, 58,1 tone aur fin (sub forma de lingouri sau monede)

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor