Saptamana politica: "Lectia Hoara" si protestele

Luni, 24 Mai 2010, ora 08:48
3021 citiri
Saptamana politica: "Lectia Hoara" si protestele

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti, la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

17 mai - 23 mai 2010

O saptamana fierbinte din punct de vedere social a pus pe jar coalitia guvernamentala. Am asistat la sfortari ale guvernului in a tine in frau multimea actorilor nemultumita de masurile de austeritate. Declaratii prezidentiale intarite de un interviu luat lui Sebastian Lazaroiu, asigurarile sincere, empatice si responsabile ale lui Emil Boc, cum ca masurile pe care Guvernul le ia sunt cele mai bune, negocierile de forma ale lui Vladescu cu sindicatele si patronatele in desuetul CES, toate aceste actiuni au incercat sa apere stabilitatea, credibilitatea si pozitia politica a puterii.

Cupoane de prin toate institutiile publice ca dovezi ale saraciei institutionale, injuraturi, plansete, lesinuri, slogane, mesaje si discursuri "anti-putere", declaratiile sforaitoare ale liderilor de sindicat au intregit tabloul grotesc al unei lumi care parca sta sa se prabuseasca. Si intr-un final, pierduta printre grijile parlamentarilor, Legea Lustratiei a fost dupa mai mult de 20 de ani adoptata. Din pacate.

Ecuatia Basescu-Boc-PD-L

Exista un echilibru al puterii in aceasta combinatie? Raspunsul la aceasta intrebare dezvaluie modul in care curge fluxul de putere in interiorul acestei ecuatii, modul cum se manifesta puterea. Realitatea politica a aratat ca in trecut nu a existat un echilibru de putere, iar fluxul s-a manifestat in mod constant de sus in jos si mai putin in sens invers.

Traian Basescu, liderul necontestat al PD-L, a fost sprijinit tot timpul si in toate actiunile de catre liderii locali si centrali ai PD-L. Succesul PD-L a fost asigurat de inexistenta unui echilibru de putere intre Traian Basescu, Emil Boc si liderii PD-L.

Actiunea politica centralizata si axata pe lider, cu timide tentative, independente de personalitatea liderului, de consolidare a structurii a asigurat coerenta politica in detrimentul unei manifestari interne democratice.

In acest moment, vocile contestatare, fara a ignora tacerea unor importanti lideri PD-L, efectul masurilor anuntate de Traian Basescu care ataca si credibilitatea electorala a liderilor locali si a parlamentarilor liberal-democrati, arata ca raportul dintre cele trei elemente este intr-o continua schimbare. Miscarea vine exclusiv din interiorul PD-L, caci Emil Boc este si va fi o piesa de decor in circuitul politic, in curand, cel mai probabil, expusa intr-un muzeu al esecului.

Semnalele date de Sebastian Lazaroiu au avut ca destinatie speciala dizidenta, incertitudinea, incoerenta, curajul sau lasitatea unor lideri locali si centrali. Lazaroiu, in postura de mesager personal al lui Train Basescu, a luat initiativa de a incerca sa corecteze anumite anomalii. Evident, anomaliile care se manifesta in PD-L, il afecteaza in mod direct pe Traian Basescu.

Asa cum sugera si consilierul presedintelui, seful statului va fi judecat de istorie. Cu tot cinismul si pragmatismul acestuia, nu cred ca ii va conveni sa se sacrifice si imaginea sa-i fie ciobita de interesele personale ale unor membri PD-L. Este constient ca imaginea lui este legata ombilical de PD-L. Asa ca, dupa ce a satisfacut cererile UNPR, Traian Basescu i-a inhamat la jug punandu-le pixul in mana. Evident pentru a asigura majoritatea.

Orice eroare in comportamentul politic al PD-L il poate afecta iremediabil. De aceea greselile trebuie evitate din timp. Iar Lazaroiu se pare ca are grija sa transmita cele mai negre cosmaruri ale presedintelui.

"Lectia Hoara" si masivul protest anti-Basescu, anti-Boc, anti-PD-L, anti-masuri de austeritate

Un om ce avea scris pe frunte "Ma sinucid" in culoarea sangelui ramane o imagine emblematica pentru starea de spirit a celor ce urmeaza a fi sacrificati. Nici o campanie de marketing nu putea reda mai bine sentimentul disperarii. Mesajele anti-putere afisate sub diverse forme au dominat vizual.

In ciuda incercarii de manipulare a lui Lazaroiu cu cateva zile inainte, sindicatele nu au cazut in capcana decredibilizarii. Nu au apelat la violente si nici nu au incercat sa concretizeze tensiunea si nemultumirea. Au dejucat planul puterii de anatgonizare a grupurilor sociale.

Protestele organizate de catre sindicate, ajutate pe alocuri si de partidele din opozitie, in special PSD, reprezinta inceputul amplelor miscari sociale. Cu siguranta vor mai exista mitinguri si proteste. Unele au fost deja anuntate pentru sfarsitul lunii mai. In consecinta, sindicatele au o misiune importanta pentru ca un esec ar diminua increderea in fata propriilor membri.

Ciudatenie postedecembrista. Ce a cautat pedelistul Hoara intr-o multime furioasa? Cu siguranta va ramane o enigma politica. Doar partidul lui le baga mana in buzunar celor care se aflau in strada. si atunci ce sa cauti acolo? Cred ca numai domnul Hoara ne poate elucida acest mister demn de serialele science fiction.

"Lectia Hoara" este semnalul clar ca niciun politician de la putere nu are ce cauta in mijlocul multimii dezlantuite. O platitudine. Insa, "lectia Hoara" mai arata ceva. Nu e de ajuns sa ai tupeu, sa vorbesti repede, sa incerci sa convingi cu vorbe repetate sau sa fii de dimineata pana seara la televizor. Mai trebuie sa te si duca capul. Ca altfel, dupa cum am vazut, este posibil sa te alegi cu el spart.

Asumarea raspunderii sau cum sa faci parada politica de exceptie

Nici Traian Basescu, nici Emil Boc si nici PD-L nu s-au mai confruntat cu proteste de o asemenea amploare. Drept este ca si masurile pe care incearca sa le impuna aparatului birocratic sunt dure si nemaiintalnite. Dar mai ales politice.

Optiunea pentru taierea salariilor, a pensiilor si a altor ajutoare de stat contrasteaza in mod direct cu alternativa cresterii taxelor si impozitelor. Masuri de stanga versus masuri de dreapta. Iar guvernantii au ales masurile de dreapta. Miscare inteligenta.

Altfel s-ar fi descalificat din punct de vedere ideologic si mai mult si ar fi intrat in conflict deschis cu PNL cu care isi disputa o parte a electoratului. Cel mai probabil ar fi pierdut in mod direct din bazinul electoral. In aceste conditii, troica Basescu-Boc-PD-L a actionat pragmatic minimizand costul electoral in aceasta perioada de criza. Intr-adevar au ales raul cel mai mic. Dar pentru ei.

Nu poate sa conteste nimeni ca parada politica pe care au facut-o nu a fost de exceptie. Ca la carte. Au chemat sindicatele la Cotroceni pentru consultari. Au infiintat o comisie pentru toti actorii politici, sindicate, patronate, Opozitie. L-au trimis pe Vladescu sa faca prezenta in Consiliul Economic si Social (CES).

Dialogul cu partenerii sociali a fost mediatizat ca fiind prioritar si important. Cand colo, intr-o zi de miercuri, Emil Boc a scos porumbelul pe gura: Guvernul isi asuma raspunderea pe un proiect de lege privind aplicarea masurilor de austeritate.

Cu alte cuvinte, discutam cu voi, dar tot ca noi facem. Pentru cine a studiat aceasta tactica, stie ca nu este nimic nou. Traian Basescu a aplicat-o de multe ori. Cate consultari cu partidele, sindicatele sau patronatele, pot fi numarate si in cate dintre acestea troica a preluat vreo masura alternativa?

Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicatul Național Sport și Tineret a anunțat luni, 22 aprilie, că va picheta marți Ministerul Muncii. Mitingul vine în contextul unui protest care durează deja de o lună, iar...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proteste Bucuresti, #proteste sindicate, #manifestari Piata Victoriei, #Lectia Hoara proteste, #Legea lustratiei , #guvern