Complicitatea perversa a FMI cu Guvernul Boc

Luni, 02 August 2010, ora 18:12
2670 citiri
Complicitatea perversa a FMI cu Guvernul Boc
Foto: www.stareapresei.ro

Atitudinea FMI fata de activitatea Guvernului Boc pare, la prima vedere, extrem de indulgenta si plina de compromisuri. Sa fie o complicitate perversa intre organismul financiar si guvernarea fara orizont a Guvernului Boc? Multi oameni politici dar si de afaceri spun ca da.

Liderul social-democrat Victor Ponta si-a exprimat punctul de vedere, intr-o emisiune televizata, sustinand ca FMI trebuie sa plece, pentru ca relatia Romaniei cu acest oragnism este "profund nociva". Si Dinu Patriciu sustinea, dupa intalnirea avuta cu FMI, din postura de afacerist roman, ca Guvernul trebuie sa plece acasa. "Nu stiu nimic despre economia romaneasca", declara Dinu Patriciu.

De la demararea acordului cu Fondul, la inceputul anului 2009, in Romania vin foarte multi bani, dar continuam sa ne zbatem in incertitudine si lipsa de perspective economice. Altfel, cum sa intelegem ambiguitatea din declaratiile liderilor romani cat si a celor de la FMI, cu privire la destinatia banilor.

In prima faza, se anunta pompos ca banii vor merge in investitii, destinatia unor asemenea fonduri nefiind pentru plata de pensii si salarii. Apoi, treptat, treptat, fondurile sunt indreptate catre acoperirea deficitului bugetului asigurarilor sociale. Si FMI nu a zis nimic, tacand in mod surprinzator.

Fiind creditor, ne este greu sa credem ca Fondul nu a urmarit multiplicarea banilor prin investiti directe. Daca banii se duc in asemenea deficite bugetare, cum spera FMI sa-si recupereze banii de la statul roman. Jurnalistul Dan Suciu, in "Money Express", spune un lucru fundamental. "Statul vorbeste prea mult de pensii, dar deloc despre munca". Somajul real s-a adancit, iar banii de la Fond nu stim unde s-au dus.

Diferenta de opinii dintre liderii de la Bucuresti si liderul FMI, Strauss-Kahn, ridica iarasi semne de intrebare. Au dat-o, pe urma, unii, ca el e socialist si ca are ceva cu guvernul de dreapta de la Bucuresti. Insa, cel mai surprinzator lucru este ca rubicondul domn Franks spune despre taierea salariilor si marirea TVA, ca sunt "masuri".

Daca dansul crede ca acestea sunt masuri economice, atunci tind sa le dau dreptate lui Ponta si lui Patriciu. A-ti da seama, peste noapte, ca ai chelutieli mai mari decat venituri, iar apoi, ca singura solutie ai la indemana reducerea procentuala a salariilor, nu sunt dovezi ca ele au fost masuri gandite. Au fost decizii luate cu "cutitul pe masa" si cu "pistolul la tampla".

Acum, la intalnirea din aceste zile, Guvernul, prin vocea lui Vladescu, anunta ca a fost atinsa tinta de deficit bugetar. Adica, am cheltuit atat cat a zis Fondul. Iar veniturile au ramas la fel. Atinsa la potou, ca la atletism, cu cateva zecimi de secunda.

Guvernul Boc a trecut linia de sosire dar cu ce sacrificii? In cursa sa cu obstacolele, a lasat pe drum banci intrate in panica, din cauza debitorilor bugetari, pensionari si oamenii speriati de cresterea tva, un cod fiscal schimbat la jumatatea drumului, impozite pe poezie si dans exotic. Iar, cel mai mare obstacol a fost plata acelor arierate catre firmele private.

Datoriile statului catre firmele din privat nu l-au trecut de linia de sosire si pe domn' Vladescu. Mai cere o pasuire. Pai, asta e tinta atinsa domnilor? Ati facut adevarate scheme de K1, cu economia tarii si cu oamenii, si de-abia mai rasuflati, iar domnul Jeffrey Franks zambeste senin si zice ca ati luat "masuri".

Fie e prea vesel, fie nu cunoaste Romania. Aveti dreptate domnilor Ponta si Patriciu. Acesti domni trebuie sa vina in fata oamnilor si sa spuna adevarul despre rapa adanca din finantele tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#complice FMI, #Patriciu Ponta Fond, #Boc deficit bugetar, #pensii locuri munca , #guvern