Cotrocenii, de la flacara violet la datul in bobi (Opinii)

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 22:51
1958 citiri
Cotrocenii, de la flacara violet la datul in bobi (Opinii)
Foto: bzi.ro

De ceva vreme se vorbeste de schimbarea regimului Basescu, ba chiar unii analisti cu gusturi metaforice ii canta prohodul. Dar nimeni nu are curajul sa spuna deschis cu cine sau cu ce se schimba acest regim.

Ca vechi carcotasi de serviciu, aflati mereu in "contracurent", o schimbare tot am observat: Cotrocenii nu mai sunt cam de mult sub protectia flacarii violet, iar de efectele ei benefice nu mai aminteste nimeni.

In schimb, isi face loc un nou-vechi descantec de atras bunele auspicii. Ne descanta profetesele norocului, ursitoarele, astroloagele si zodiecaresele cu datul lor in bobi.

Pisica e neagra de tot

Daca intoarcem cateva file ale trecutului, traditia ne dezvaluie ca dupa Indreiul Lupilor (Sf. Andrei), stramosii nostri mergeau la vracii si solomonarii satelor, isi coborau din pod sau de sub costoroaba vechi gromovnice, incercand sa afle cu un ceas mai devreme ce li se va intampla la anul care vine. Dar gandul lor ascuns era altul: cum sa-si imbuneze ursita, cum sa iasa de sub vraja si farmecele sortii ca sa scape de nenorociri.

Dupa explozia mediilor audio-vizuale, genul acesta de fapte creeaza rating, iar noutatea e ca, unde-s multi gura-casca, nu se poate sa nu se insinueze si politicianul nostru versat: in fond, stelele si bobii cum n-ajuta, asa nu strica. Dar previziunile pot sa ne coloreze existenta cu un zambet fugar, sau pot da un alt "sens" realitatii in curs, unul care sa influenteze cursul evenimentelor.

Ghiocul zice de bine si de rau

Suspicios din fire, le-am urmarit predictiile, evident, nu pe toate, fiindca in aceste zile programele TV debordeaza de nepoatele mamei Omida, iar bietul domn Manole, Mesterul zagazuitor al energiilor negative si stapanul flacarilor violet se va mai fi hodinind si el pe undeva.

Ia sa le auzim si sa ne minunam: cica domnul Basescu va avea multe rascruci si hopuri, dar le va birui pe toate ca si pana acum, va fi ca argintul viu, mai ales ca are de partea sa cele mai importante insemne ceresti si o oaste straina de prieteni. In schimb, domnul Victor Ponta, proaspat uns prim ministru, o va tine intr-o continua tevatura pana va da de bucluc, niciun nod ceresc nefiindu-i favorabil. Cine i-o va coace pana la urma? Cineva din casa, sarpele din san.

Nici challengerul prezidential, Crin Antonescu, nu o va duce intr-o veselie, avand de infruntat un an greu, in care ar putea sa piarda tot ce a castigat. Asa-i trebuie, ca prea se naravise asta vara! (Acum sa nu va inchipuiti Domniile Voastre cumva ca le-am putut reproduce cu acribie filologica pe toate, din contra, am incercat sa scot, dupa cat m-am priceput, doar ideile principale).

Ghicitori sau activisti de partid?

Tocmai cand eram noi prinsi de farmecele acestor vestale ale norocului, ne-a venit inima la loc: mai bune cunoscatoare ale temelor si evenimentelor politice din ultimul an ca zodiecaresele nu era nimeni. Atata doar ca stirile au fost transpuse in cheie manipulatorie: absolut toate previziunile coincid cu aria tematica a unei bune parti a mediilor favorabile dlui Basescu, in acelasi timp fiind o grea lovitura pentru opozantii sai. Si capata un sens numai bun de speculat.

Prinsi cu Sarbatorile si poate cu ceva zile de concediu, guvernantii proaspat investiti se vor fi lasat poate antrenati in astfel de spectacole mediatice demne de superstitiile lumii in care traim, uitand ca in primele zile de dupa Sf. Vasile vor da piept, nu cu ghicitori in bobi si stele, ci cu prapastiile si pustiile bugetului, iar apoi cu delegatia FMI. Or nici dl Gherghina, nici Erik de Vrijer nu sunt deloc impresionati de elucubratiile urmaselor mamei Omida.

Porcul mov si vinul ghiurghiuliu

Privind insa la preocuparile de vacanta ale liderilor occidentali, mai ca-ti vine sa lasi balta politica: dl Barak Obama si-a intrerupt de urgenta concediul de Sarbatori spre a se intoarce la Casa Alba unde il astepta un raport groaznic al trezoreriei, in timp ce liderii englezi, italieni si francezi nu si-au permis niciun ragaz...

In Romania Sarbatorile continua cu ciorba de potroace de a doua zi, rezultatele taierii porcului si ale calitatii vinurilor romanesti sunt mai binefacatoare ca oricand, iar Revelionul, in vechea traditie rosie romaneasca mai tine si el vreo trei zile. Apoi vine Boboteaza cu tot cu Sf. Ioan. Asadar, cavaleri ai Mesei Rotunde, hai sa bem!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#guvern Traian Basescu, #guvern Victor Ponta, #ministru Guvern Victor Ponta , #guvern