Cum isi bate joc statul de noi

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 16 August 2009, ora 18:34
6467 citiri
Cum isi bate joc statul de noi
Foto: Cotidianul

Cand il auzi pe Boc cum iti spune ca la sfarsitul acestui an se va stopa descresterea economica chiar iti vine sa iei televizorul si sa il arunci pe geam, asa cum doar in timpul campionatelor mondiale de fotbal se mai practica, atunci cand un jucator sau o echipa il scoate din sarite pe cate un microbist inrait.

Dar noi nici macar nu mai suntem inraiti, desi prestatia lor, a guvernantilor, este mai jalnica si mai haotica decat cea a unui jucator de fotbal turmentat. Suntem pur si simplu plictisiti, scarbiti si satui de minciunile si amatorismul declaratiilor iresponsabile ale celor care ar trebui sa fie cei mai responsabili in aceste vremuri.

Dupa ce tot anul Emil Boc ne-a dat asigurari ca vom depasi criza usor, fara mari dificultati, fara sacrificii, dupa ce fiecare prezicere economica a Guvernului a fost demolata de realitatea economica, doar in sens negativ, dupa ce guvernantii nu au luat nicio masura concreta si eficienta anticriza, premierul are puterea sa apara, candid si inocent, si sa declare ca in ultimul trimestru din 2009 Romania isi va stopa descresterea economica.

Si ca tupeul lui Emil Boc sa fie nesfarsit, declaratia sa vine exact in momentul in care INS a anuntat ca Romania inregistreaza o scadere economica de 8,8% in trimestrul doi, a patra din Uniunea Europeana.

Inainte de orice reactie fata de declaratia halucinanta a premierului, ce argument, ce calcule, ce idei, bazate pe realitati economice si nu calcule politice, l-au facut pe Emil Boc sa declare aceasta fantasmagorie? Cat de rupt de realitate trebuie sa fii ca sa apari cu aceasta aroganta pe piata? Cata neobrazare ar trebui sa ai pentru a veni sa torni asemenea profetii, chiar daca stii ca nimic din ce spui nu e adevarat, dar trebuie sa faci aceasta declaratie din interes si calcule politice?

Decizii pe banii nostri fara explicatii

Daca premierul isi permite astfel de nesabuinte, atunci nu ar trebui sa ne mai mire nimic, dar absolut nimic. Nu ar trebui sa ne mai mire nici aroganta statului, respectiv a ministerului Transportului, de a pune taxa de pod de la Cernavoda-Fetesti, fara a avea nicio justificare si fara a furniza nici macar de ochii lumii vreun argument oarecare.

S-a spus ca in fiecare zi taxa de pod de la Cernavoda aduce la bugetul statului 80.000 de euro. Inmultit cu 365 rezulta o suma frumusica pentru orice buget intr-o perioada de criza, aproximativ vreo 30 de milioane de euro pe an.

In exemplul taxei de pod de la Cernavoda cel mai grav si evident lucru este lipsa oricarei justificari a introducerii acestei masuri. El demonstreaza doar ca statul roman isi aroga dreptul si puterea de a lua orice decizie trece la un moment dat prin capul unui functionar aflat vremelnic la putere.

In Franta si in Italia si in alte cateva state europene circulatia pe autostrazi se plateste. Insa acolo justificarea existentei unor astfel de taxe se bazeaza pe faptul ca autostrazile au fost construite prin concesionare, ceea ce explica decent banii pe care ii incaseaza.

In Romania s-au furat de cateva ori banii alocati initial construirii de autostrazi. Rezultat - in 20 de ani nu am reusit sa construim decat 120 de kilometri de autostrada (si aia prost executati). Noi am fost furati in tot acest timp de cateva ori pentru fiecare kilometru de autostrada construit, iar acum suntem jefuiti oficial de stat din nou.

Las la o parte haosul creat in weekend-uri in preajma barierelor de la Cernavoda, las la o puarte conditiile primitive de incasare a taxei care fac ca perioada de stationare in zona sa se intinda si pana la cateva ore, lasam toate aceste fleacuri deoparte si mai adresam o singura intrebare.

Unde se va opri libertatea statului de a ne impune taxe, hotarari, decizii si legi care ne modifica viata, ne batjocoresc demnitatea si ne insulta minima inteligenta? Pana unde poate poate merge tupeul celor care se afla la guvernare si se folosesc din plin de puterea momentului? Bineinteles, raspunsul este, ca de obicei, foarte simplu: pana acolo unde noi le vom permite.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#taxa pod Cernavoda, #Guvern taxe bani, #Guvern Boc, #scadere economica , #guvern