Cum schimba Grecia viitorul Europei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 06:41
8213 citiri
Cum schimba Grecia viitorul Europei (Opinii)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Uniunea Europeana traieste astazi drama greceasca. Indiferent care va fi rezolvarea crizei Greciei, viitorul a fost deja modelat de referendumul care a avut loc duminica.

Fie ca vom asista la o iesire a Greciei din zona euro, fie ca vom asista la un nou acord intre Guvernul Tsipras si liderii UE, lucrurile nu vor mai fi la fel de acum nici pentru greci, nici pentru restul europenilor.

Exista si posibilitatea, nu stiu si cat de probabila, evident, ca nimic sa nu se schimbe nici dupa acest moment, iar lucrurile sa continue in mare in aceiasi termeni in care au decurs si pana acum - cu FMI, BCE si UE reluand finantarea Atenei, desi e greu de spus ceva despre masurile pe care grecii vor fi dispusi sa le accepte la negocierile care vor fi in zilele ce urmeaza.

Rezultatul referendumului obliga si Guvernul Tsipras sa respinga masuri care vor pastra ideea austeritatii, cu atat mai mult cu cat votul de duminica a fost in primul rand impotriva acestei idei. Liderii europeni au facut un mic pas in spate si au spus ca asteapta grecii sa vina cu propuneri. SUA au incurajat marile puteri ale UE sa tina Grecia in zona euro. Indemnul lui Obama a amutit si asa neimplicata Mare Britanie si a dat curaj Frantei in a insista pe ramanerea grecilor in uniunea monetara.

Ramane de vazut cat curaj va avea si care vor fi propunerile Guvernului de la Atena si mai ales cum va raspunde Germania ofertei grecesti intarita de sprijinul noilor aliati. Chiar si daca Grecia si UE continua pe acelasi drum, nu cred ca stie nimeni cum se va rescrie filosofia Uniunii.

E posibil ca din criza greceasca sa rezulte o Europa mai unita decat a fost pana acum, desi datele si reactiile din prezent anunta mai degraba un altfel de viitor.

Si anume unul in care statele din sud se vor desprinde treptat total de cele din nord si mult visata uniune monetara se va face tandari in doar cativa ani. Frica de un asemenea scenariu este cred motivul care aduna inca majoritatea fortelor politice si economice din UE si din SUA de partea grecilor.

Oricat de vehiculata ar fi ideea unui Grexit, o atare perspectiva s-ar putea traduce economic intr-o pierdere mult mai mare pentru principalele puteri decat achitarea costului urias pe care grecii l-au pasat eternilor lor creditori.

Grecii au riscat la urne duminica mult mai mult decat au facut-o Tsipras si Syriza in momentul in care au pariat pe organizarea votului popular. Ei s-au abandonat la propriu in mainile necunoscutului, cu riscul chiar de a se afunda de bunavoie intr-o saracie cu adevarat de nesuportat.

O astfel de disperare, oricat de jucata social si politic ar fi, ar trebui sa fie respectata de liderii Eurogrupului. Ei ar putea sa se intrebe in primul rand ce a facut posibil ca o majoritate covarsitoare dintre greci sa cante, sa danseze si sa petreaca pe strazi langa bancomatele goale si bancile inchise pe termen nelimitat.

Cu imaginea apocalipsei fluturand in fundal, grecii au dat de pamant cu iluzia bunastarii care vine la pachet cu costuri imposibil de achitat.

Din acest unghi, iesirea din zona euro are cel putin avantajul ca nu a afisat costul inca la care se va produce. Or, aceasta oferta este extrem de atragatoare pentru cei care nu mai au ce pierde. Din pacate, in acest ritm si cu astfel de solutii, intreaga constructie a Uniunii Europene se prabuseste. Pana la punctul in care tot mai multi membri vor ajunge la concluzia ca au mai mult de pierdut decat de castigat din sustinerea unui proiect in care doar unora le merge bine.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Grecia referendum negocieri ajutor financiar, #Grecia masuri austeritate ajutor UE , #Grecia