Cum se vor reforma Dragnea, Blaga si Gorghiu? Aceasta e intrebarea!

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:52
3850 citiri
Cum se vor reforma Dragnea, Blaga si Gorghiu? Aceasta e intrebarea!

Dupa aproape 4 ani, PSD pierde puterea.

Liviu Dragnea, noul presedinte social-democrat, se vede nevoit sa intre in Opozitie la mai putin de-o luna de la alegerea sa in pozitia de lider printr-un simulacru de scrutin intern.

Tragedia din clubul Colectiv a lovit puternic partidele aflate la guvernare. Numirea lui Dacian Ciolos in functia de premier si sustinerea promisa in Parlament de catre detestatul Gabriel Oprea pentru un guvern de tehnocrati par sa ii ofere lui Klaus Iohannis intreaga putere de care avea nevoie pentru a-si impune programul politic promovat in alegerile de anul trecut. Dar va reusi?

In opinia mea, mai mult sau mai putin. In comparatie cu ceilalti politicieni, presedintele e marele castigator al acestei crize, dar este un invingator sifonat. Anul in care a coabitat cu Victor Ponta i-a provocat multe daune de imagine, iar problemele de comunicare cu opinia publica i-au adus multe critici.

O alta intrebare e ce se va intampla cu PSD. Cred ca partidul condus de Liviu Dragnea va intra intr-o criza profunda. Campaniile negative si strategia de dezbinare a societatii romanesti s-au intors impotriva formatiunii de stanga.

In aceasta tragedie a pierdut tot ce se putea pierde din sustinerea clasei de mijloc si din cea a mediului urban. Diaspora a fost pierduta demult. Anul trecut doar au vrut s-o anihileze. Si, astfel, PSD imi pare ca are o problema demografica majora, mediul rural fiind insuficient pentru a-i duce pe social-democrati la guvernare in viitor.

Vor avea nevoie mereu de-o alianta, de-o constructie artificiala prin care sa se uneasca cu o formatiune de centru-dreapta pentru a atrage votanti si din alte medii. Asa a fost si cu crearea USL, dar sa ne amintim ca atunci ponderea, cel putin pe hartie, a fost egala cu a PNL, de aici inainte compromisurile vor fi mai mari.

Impactul tragediei a fost devastator pentru PSD. In acest moment, nu cred ca trece de 30 de procente in optiunile electoratului. Iar pentru anul viitor dupa parerea mea se anunta vremuri grele. Dar, cu toate acestea, social-democratii vor juca un rol important in viata politica a Romaniei.

Sa stiti ca nu intamplator Traian Basescu a declarat ca "Victor Ponta a plecat demn" de la putere. O alianta cu un PSD reformat poate fi o solutie pentru Miscarea Populara a fostului presedinte. Dar sa nu ne aventuram. O sa fie multe schimbari pe scena politica romaneasca in viitorul apropiat. Si se va incepe cu numele partidelor. E cea mai usoara reforma.

Dacian Ciolos va conduce Executivul si are conexiuni bune in centrele europene de putere. In opinia mea, va dori sa-si pastreze portofoliul si dupa alegerile de anul viitor, mai ales, daca obtine rezultate la guvernare.

PNL e un alt partid care va fi nevoit sa se reformeze adanc. Cred ca actuala struto-camila Blaga-Gorghiu e pe cale sa se transforme intr-un personaj de comedie. Revolta publica a fost atat de puternica, incat multi lideri politici vor trece in linia a doua de voie sau de nevoie. Sub aceasta presiune publica, PNL ar putea sa explodeze si sa se intoarca la starea de dinaintea fuziunii.

In acest moment, singurul element de coeziune din interiorul partidului e speranta ca vor ajunge in 2016 la guvernare, castigand majoritatea locurilor din viitorul Parlament. Dar un guvern de tehnocrati complica lucrurile si doar o victorie extrem de clara a PNL poate impune un cabinet pur politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#PSD opozitie, #PSD guvern, #PNL guvern, #reforma partide politice, #guvern tehnocrat , #guvern