Daca e pomana, vrem si noi!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 12:55
4094 citiri
Daca e pomana, vrem si noi!

Odata pornit la vale, bulgarele pomenilor electorale greu mai poate fi oprit si, pana la urma, ajunge sa-i striveasca exact pe cei care l-au urnit. Banii in plus dati pensionarilor de la bugetul de stat a adus in clocot oala revendicarilor salariale.

Primii care au ridicat securea razboiului sunt chiar profesorii si ei beneficiari ai unei majorari salariale. Doar 9%?, au intrebat dascalii. Si abia de la 1 noiembrie?, au ridicat ei tonul cu ochii pe cele 20 de procente ale pensionarilor care vor veni cu o luna in avans, de la 1 octombrie.

Fata in fata cu incruntarea lor, premierul a incercat o indulcire si, sub pretextul unei neintelegeri, a mutat majorarea salariala la 1 octombrie.

Degeaba, profesorii vor acum salarii mai mari cu 50%. Daca s-au gasit bani pentru milioane de pensionari, se vor gasi si pentru cateva sute de mii de profesori!

Intre timp si-au adus aminte si politistii ca au salarii prea mici asa ca se pregatesc de greva. La fel si studentii, care nu pot trai decent din bursa. Si cu siguranta isi vor aduce aminte si alti sindicalisti.

E firesc cat timp preturile au crescut destul de mult, mai ales la alimente, creditele sunt tot mai scumpe si mai greu de obtinut, iar pretentiile romanilor sunt tot mai mari pe masura ce au inceput sa iasa din tara, macar ca turisti, daca nu chiar la munca.

Salariatii se simt nedreptatiti si cred au fost lasati la coada nu pentru ca pensionarii ar fi cei mai saraci, ci pentru ca sunt foarte multi si se duc intotdeauna la vot. Asa sa fie?

Avand in vedere ca interesul autoritatilor pentru pensionari se manifesta ciclic, din alegeri in alegeri, asa pare.

Cert este ca efectele pomenilor electorale selective ale aliantei care guverneaza de facto Romania ar putea fi dintre cele mai perverse.

Pe marginea prapastiei

Din punct de vedere politic, manevra s-ar putea intoarce impotriva celor care au recurs la ea. Deja profesorii isi striga furia catre PSD pe care ameninta sa nu-l mai voteze cat timp i-a abandonat in favoarea pensionarilor.

PNL nu este nici el intr-o situatie mai buna. Salariatii sunt si ei votanti, iar insumati ar putea fi o masa electorala comparabila cu varstnicii.

Cu cat Guvernul si PSD se vor stradui sa multumeasca mai multa lume, cu atat vor risca efecte economice mai drastice. De-abia a reusit Mugur Isarescu sa calmeze cat de cat puseul inflationist de anul acesta, iar cursul de schimb dadea semne de stabilizare.

Pomenile electorale pot arunca usor in aer aceasta minima stabilitate si atunci toate cresterile de salarii si pensii vor fi inghitite rapid.

Deja derapajele de pana acum au impus strangerea surubului la credite si cresterea dobanzilor.

Si cand si-a gasit Calin Popescu Tariceanu sa dea drumul la vale bulgarelui revendicarilor? Exact cand economiile din intreaga lume resimt din plin socul pornit din SUA.

Bancile centrale nu mai stiu cum sa calmeze criza, bursele se prabusesc, lumea finantelor este ca o oala sub presiune. Doar in Romania e cantec, joc si voie buna.

Guvernul face cinste, sindicatele se bat cu pensionarii care sa apuce bucata cea mai mare, cursul de schimb a inceput s-o ia razna, scumpirea gazelor este iminenta, dar premierul ne spune relaxat ca Romania nu va avea de suferit de urma crizei mondiale. Serios?

Cu ochii in sondaje, el uita, de exemplu, cati bani intra in tara de la romanii care muncesc in strainatate si ce s-ar intampla daca acesti oameni si-ar pierde slujbele din cauza crizei propagate prin Italia si Spania. Acesta n-ar fi un efect restimtit de Romania?

Actualul Guvern face practic o imensa greseala pe care cabinetul Nastase a reusit sa o evite, chiar daca poate asta l-a costat procente bune la alegeri.

In 2004, PSD nu si-a permis pomeni electorale, dar nu pentru ca nu i-ar fi placut sa le faca, ci pentru ca pe vremea aceea tanajeam sa intram in UE si respectam cu strictete regulile de la Bruxelles.

Acum suntem mari, destepti si ne pemitem sa dam cu flit Comisiei Europene. Va veni insa si nota de plata.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#pomana, #guvern, #efecte negative , #guvern