Daianu: Romania este o tara in care structurile statului sunt foarte corupte

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 20:13
2808 citiri
Daianu: Romania este o tara in care structurile statului sunt foarte corupte
Foto: Realitatea TV

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu afirma ca Romania este o tara in care structurile statului sunt corupte pana in profunzime si ca "legatura ombilicala intre politic si mediul de afaceri" risca sa ne mentina intr-o stare de subdezvoltare pentru multi ani de aici incolo.

"Sa ne reamintim ca tarile din America Latina sunt in tranzitie de 150 de ani(...)Suntem o tara in care structurile statului sunt foarte corupte", a mai spus Daniel Daianu intr-o emisiune la Realitatea TV, adaugand ca ruperea legaturii nocive dintre politica si afaceri ar putea fi incercata dar numai de "un guvern foarte dedicat si cu o larga sustinere politica".

"La noi, justitia trebuie sa isi faca datoria fata de aceste structuri corupte, in care o mana spala pe alta (...) La noi complicitatea e extinsa", a mai remarcat fostul ministru, apreciind insa ca "sunt momente cand te trezesti si iti dai semana ca altfel nu se poate" si ca trebuie incercat macar ca aceasta coruptie sa fie starpita.

In opinia sa, masurile de austeritate fara precedent anuntate de Guvern sunt inevitabile, iar "Romania nu poate evita o perioada de durere".

In privinta acordului cu FMI, Daianu a subliniat ca "trebuie sa castigam o batalie in acest an, trebuie sa adoptam masurile de consolidare fiscala, de diminuare a deficitului bugetar conform acordului, pentru ca altfel ne striveste viitorul(...) Tarile care ne pot furniza ajutor nu ne vor ajuta daca nu ne ajutam si singuri(...)Trebuie sa revenim rapid pe pietele financiare, altminteri, mai tarziu, ajustarile vor fi mult mai dureroase".

Daniel Daianu a mai subliniat ca transa a cincea de la FMI nu se va duce la finantarea deficitului bugetar, ci in visteria BNR, care va trebui sa faca fata unor atacuri speculative, si, totodata, ca de acesti bani vor depinde si sumele pe care Romania le-ar mai putea atrage de pe piata la dobanzi rezonabile.

In aceste conditii, Romania nu poate risca, prin neadoptarea masurilor la care s-a angajat fata de FMI, BM si UE, sa para o tara "care nu se poate guverna, cu structuri slabe si politicieni care preocupati doar cum sa isi imparta cascavalul".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Daniel Daianu criza, #Daianu masuri criza , #guvern