De ce nu functioneaza RoboScanerele in vami pentru identificarea drogurilor, a contrabandei cu alcool sau cu tigari? Pentru ca nu vrea Guvernul!

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Sambata, 17 Martie 2018, ora 18:18
11368 citiri

Am fost ieri la punctul de frontiera al tarii cu Ucraina de la Halmeu, judetul Satu Mare, ca sa vad cu ochii mei cum sta nefolosit, de vreo doi ani, scanerul achizitionat de statul roman pentru lupta cu sanse reale impotriva contrabandei cu droguri, tigari, alcool si alte produse.

Il vedeti si dumneavoastra in poza cum se odihneste parcat cel mai performant instrument anti-contrabanda, fara sa mai fie nevoie sa descarci pentru verificare tiruri intregi la o suspiciune.

De ce? Doar pentru ca NU ESTE VOINTA in Guvern pentru asigurarea mentenantei acestuia. Halucinant! Punem viata consumatorilor in pericol, viata personalului vamal, a celor de la politia de frontiera si de la politia economica in pericol...deunazi, peste doi dintre acestia au aruncat contrabandistii cu benzina...riscul unei nenorociri a fost iminent.

Costul repunerii in functiune a scanner-ului este estimat la sub 10 mii de euro de personalul local. Ridicol pentru bugetul tarii!

De ce nu vreti, dragii nostri guvernanti sa alocati aceste fonduri catre ANAF ca sa ne protejam copiii, cetatenii, piata si bugetul tarii?! Sau nu vrea ANAF?!

Aceeasi situatie in toate punctele vamale. Dorm linistite RoboScan-erele pentru ca statul nu mai vrea sa le puna in functiune. Nu este vorba de interes national?! Mai este nevoie sa va reamintesc ca RoboScan-ul este o productie romaneasca utilizata in lumea larga?! De catre acelasi producator care fabrica AeroScan pentru avioane, cu scopul identificarii riscurilor actelor teroriste si a cantrabandei cu produse periculoase, care nu a fost sustinut in Romania si care a construit platforma de productie in Elvetia?!

Ne bazam exclusiv pe intuitia si ochii vigilenti ai personalului de la frontiera chemat sa ne protejeze, pe echipele canine donate de companiile private disperate de dimensiunea comertului ilegal (statul nu a investit in asa ceva! si mai "uita" uneori sa-i hraneasca pe acesti caini pregatiti sau sa-i scoata la munca pe teren...).

Pe scurt, ne bazam pe metodele vechi, in era tehnologiilor avansate...si asta o spun foarte clar si sincer cei de pe teren care isi risca pielea pentru noi. Dintr-o competitie de neinteles intre institutiile statului, nu se coopereaza suficient. Ar fi atat de simplu ca si politia economica sa aiba acces la imaginile scanerelor din vama! Dar se refuza o astfel de cooperare stransa.

La Satu Mare am demarat campania nationala de mobilizare a autoritatilor si a comunitatilor locale, in special in judetele de frontiera cu mesajul "Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie!", pentru constientizarea impactului social si economic grav al contrabandei, la institutia Prefecturii.

Gazdele au fost deschise si diplomate. Au participat experti si institutiile responsabile din regiunea N-V a tarii: Novel Research - Domnul Marian Marcu, Directia Regionala Vamala Cluj Napoca - Domnul Sorin Tertan, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei - Domnul Liviu Bute, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei - Domnul Florin Coman, Institutia Prefectului Judetul Satu Mare - Domnul Darius Filip, Inspectoratul de Politie Judetean Satu Mare - Domnul Sorin Stan, Inspectoratul de Politie Judetean Arad - Domnul Claudiu Haiduc, Biroul Vamal de interior Satu Mare - Domnul Ioan Victor Sabou, Biroul Vamal de Frontiera Halmeu - Domnul Mihai Kis, Biroul Vamal de Frontiera Sighet - Doamna Lidia Irina Muresan, think-tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate etc.

Contrabanda estimata de Novel Research la 16% din consumul total doar de tigari prejudiciaza bugetul tarii cu peste 560 de milioane de euro anual, bani care s-ar putea investi in educatie sau in sanatate sau in drumuri.

La cat se ridica contrabanda cu alcool nu stim...cred ca nu prea e nimeni interesat. Dar cel cu droguri? Aici lucrurile sunt, cred, exponential mai grave, mai ales daca ascultati povestirile ingrijorate ale parintilor cu copii adolescenti care imi scriu pe retelele sociale ca liceele romanesti sunt "pline de droguri"...

RoboScan-erele functionale in vami ar minimiza contrabanda atat prin preventie - contrabandistii nu trec prin punctele de frontiera unde exista operationale asa ceva -, cat si efectiv al celor nestiutori. Asadar, asta va cerem in numele INACO: operationalizarea urgenta a tuturor scanerelor si a echipelor canine in punctele de frontiera!

Andreea Paul este fondatoarea si presedintele think-tankului INACO - Initiativa pentru Competitivitate din 2017. Totodata, este conferentiar univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE. Andreea Paul a fost prim-vicepresedintele PDL/PNL si deputat de Tara Oasului, Satu Mare (2012-2016), consilier pe probleme economice la Administratia Prezidentiala, Parlamentul European si Guvernul Romaniei in perioada 2005-2012.

Andreea Paul s-a nascut la 10 septembrie 1978 in Zalau, judetul Salaj. Este casatorita si are un copil.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scannere contrabanda vami, #roboscaner vami , #guvern