De dreapta e nevoie! Care dreapta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 06:24
4712 citiri
De dreapta e nevoie! Care dreapta? (Opinii)

"Prima amenintare pentru Romania o reprezinta posibila revenire a socialistilor la putere in 2012", spune Mihail Neamtu, unul dintre fondatorii Noii Republici.

O afirmatie care a starnit suficienta enervare pentru a mai sparge din blocada de presa din jurul acestui proiect politic. O enervare care ar fi justificata intr-o democratie normala, caci stanga, in sine, este o perfect onorabila ideologie, iar partidele cu aceasta orientare au guvernat si guverneaza cu succes mai mic sau mai mare in multe tari europene.

Si totusi, in cazul concret al Romaniei afirmatia mi se pare corecta, iar argumentele pe care se fundamenteza pot fi extrase cu usurinta din chiar proiectele promovate de reprezentantii USL. Din start ar trebui, de altfel, sa clarificam ca aceasta constructie politica, desi ii include pe liberali, este una de stanga prin chiar programul si obiectivele ei esentiale, dar si prin pozitia covarsitor dominanta pe care o ocupa PSD in cadrul ei. In plus, sa ne amintim ca insusi Crin Antonescu si-a propus, din chiar momentul alegerii sale in fruntea PNL, sa faca din acest partid "unul de mase", ceea ce suna teribil de stangist si in contradictie totala cu profilul unei formatiuni liberale.

Stanga in sine nu e toxica, dar stanga romaneasca este, pentru ca nu are nimic in comun cu stanga europeana moderna, care, asa cum spunea cu ceva vreme Miron Mitrea, se asigura in primul rand ca oamenii au cu totii undite cu care sa pescuiasca.

Stanga romaneasca are grija, dimpotriva, ca oamenii sa nu prea aiba undite si le ofera de pomana ceva peste, nici cat sa fie satui, dar suficient pentru a nu muri de foame si a fi dependenti. Cu alte cuvinte, stanga romaneasca este promotoarea statului asistential care peste tot in lume a dat faliment pentru ca este o fictiune ce incalca absolut toate legile economice si chiar ale bunului simt. Si prima ei grija a USL, odata revenit la putere, ar fi sa distruga si cele cateva reforme pe care le-a incercat Cabinetul Boc, si el cu mult mai de stanga decat se pretinde.

Si iata cateva exemple edificatoare recente. Stanga romaneasca refuza categoric reformarea asistentei sociale, adica legea care propune reducerea drastica a pomenilor pe bani publici, care sa ajunga exclusiv la cei cu adevarat in nevoie si numai cat timp sunt in aceasta situatie independent de vointa lor.

Ecaterina Andronescu isi da silinta sa treaca prin Parlament o lege care sa-i trimita in facultati, cu statut de semistudenti, pe picatii de la bacalaureat. Acestia ar urma sa fie subventionati de stat cu o suma cel putin egala cu ajutorul de somaj. Adica, d-na Andronescu doreste subventionarea lipsei de performanta si a ratarii, dar nu manifesta nicio grija pentru subventionarea elitelor. De altfel, USL este ferm hotarat sa abroge Legea educatiei in prima zi dupa revenirea la putere. Aceeasi soarta urmeaza sa o aiba si noul Cod al Muncii.

USL a luptat la brat cu sindicatele (la propriu) impotriva restructurarii sectorului bugetar si promite revenirea imediata la salariile dinainte de taierea de anul trecut. Adica USL promoveaza statul maximal si extrem de costisitor, bolovan legat de piciorul economiei. Si in Sanatate, stanga contesta necesitatea reformei, inca total insuficienta de altfel, jelind inchiderea unor spitale, chiar daca ele nu erau decat niste asezaminte sociale, adesea insalubre, mai degraba periculoase decat utile. Iar lista poate continua.

Sigur ca modelul statului asistential, de care USL pare a nu se poate desprinde, a functionat multa vreme si in multe tari. Grecia este un exemplu de-acum celebru. Dar criza, inca departe de sfarsit, a spulberat aceasta iluzie si a impus o noua logica. Principala ei invatatura este ca nu se poate sa consumi, ca individ sau ca stat, mai mult decat produci, indiferent cat ai suci cifrele. Pana la urma orice banut trebuie decontat de undeva.

Tristetea Romaniei este ca nici ceea ce se pretinde dreapta nu este decat tot un fel de stanga vopsita. Guvernul Boc nu a actionat ca o forta de dreapta decat presat de FMI. Si nici asa nu a prea avut tragere de inima, esuand in jumatati de masura de cate ori a avut ocazia. Restructurarea sectorului bugetar nu e nici astazi gata, sectorul privat nu a primit niciun ajutor, capitalul autohton de-abia isi trage sufletul, birocratia si clietelismul sunt descurajante, legea asistentei sociale este sabotata sistematic de chiar senatorii puterii, fiscalitatea a ramas impovaratoare pentru economie, iar Gheorghe Ialomitianu nici nu se gandeste la reducerea TVA.

In schimb, din timp in timp mai marii democrat liberali scapa la promisiuni cu cresteri ale pensiilor si salariilor, iar economatele au fost resuscitate. De fapt, singurele masuri cu adevarat reformiste de dreapta duse la bun sfarsit de actuala puterea sunt noul Cod al Muncii si, in mare masura, Legea pensiilor. Ar putea fi si Legea Educatiei data ca si aplicata. Iar viitorul nu suna deloc bine, pentru ca, dupa cum remarca Jeffrey Franks, ritmul reformelor a incetinit semnificativ cel mai probabil din cauza presiunilor politice.

De fapt, din nefericire, pana acum, cu exceptia Cabinetului Isarescu si intr-o oarecare masura Ciorbea, am avut numai guvernari mai mult sau mai putin de stanga, care au conservat fatis sau subtil statul asistential, pasivitatea si lipsa de performanta. Ceea i-ar trebui Romaniei ar fi o guvernare autentica de dreapta care sa modernizeze cu adevarat statul, sa reaseze performanta, concurenta si munca pe locurile lor firesti. Din pacate insa in acest moment nu avem niciun partid cu adevarat de dreapta. Si aceasta lipsa este dintre sursele raului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#stanga dreapta politica, #Noua Republica Parlament , #guvern