Editorial: Sa vindem tara orbului gainii!

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 09:22
2608 citiri
Editorial: Sa vindem tara orbului gainii!

Niciodata n-a fost Romania mai dornica si presata de timp sa afle incotro s-o taie ca sa-si salveze pielea, si pare ca n-o duce capul decat cum sa se salveze de la faliment.

Nici imediat dupa revolutie n-a avut dileme, atunci era decisa sa inlocuiasca pivnita istoriei cu raiul capitalist. Parea ca e simplu: cineva produce cat poate absorbi piata, si toata lumea rade, canta si danseaza, ca-n filmul sovietic turnat intre cele doua razboaie.

In familiile sanatoase, adolescentii sunt indrumati de parinti sa aleaga cariere care se le asigure bunastarea, daca-i tine mintea, sau, daca sunt idealisti, sa-si valorifice aptitudinile. In orice varianta, conteaza bagajul cu care pornesti la drum. Daca insiram pe o coala de hartie potentialul Romaniei, deducem ca traim intr-o tara cu orbul gainii.

Un adolescent cretin cu parinti nauci care dorm pe ei si mor de foame sub un par incarcat.

La inceputul primului mandat, Emil Boc anunta cu emfaza directiile politicilor Guvernului sau: agricultura - "Romania poate hrani 80 de milioane de oameni" - , turismul si infrastructura.

Daca rezultatele interventiei Elenei Udrea in economie vor putea fi evaluate abia la toamna, cand se termina sezonul estival, iar despre infrastructura nu se poate vorbi cu coerenta, sa vedem ce s-a ales de pamantul stramosesc, cea mai mare valoare a natiunii, in numele careia am luptat secole intregi pentru a constata ca a ramas exact asa cum l-au aranjat domnitorii in asteptarea contropitorilor: parjolit.

Daca traversezi Romania, numeri pe degete terenurile cultivate. Iarba a crescut de un metru, mai exista urmele porumbului recoltat toamna trecuta, niste bete negre printre care cresc in voie maci. Daca faci acelasi exercitiu in tara otomanilor, te apuca rusinea - aia au sute de mii de hectare de culturi irigate si sere - si te intrebi: oare de ce nu i-am lasat sa planteze?

A te apuca de agricultura la noi denota inconstienta. Nu-i cine munci, nu este motorina, nu exista tractoare, statul nu investeste un sfant in cea mai mare bogatie a sa, care asteapta doar sa explodeze - "pui un bob, din el rasare mia de margaritare" - singurii bani care mai intra in buzunarele oamenilor vin din Europa, si aia putini, pentru ca nu-i cine sa-i invete pe tarani sa scrie un proiect.

Imi spunea cineva ca zilele astea, niste fermieri s-au intalnit cu ministrul Agriculturii (numele imi scapa, si nu cred ca sunt singurul) si i-au spus asa: in Romania intra lapte ieftin din UE, pentru ca aia isi permit, dau subventie la litru si pe cap de animal.

In acest timp, noi stam cu conturile blocate, pentru ca ne-am bazat pe subventiile promise, am luat credite si nu putem plati ratele. Raspunsul ministrului: oare de ce nu aducem mai mult lapte din Austria, daca-i asa ieftin? Oare de ce nu aducem ministri, l-as intreba eu - imi amintesc ca si Tariceanu spunea ca Romania poate deveni al doilea producator agricol din Europa, dupa Franta.

Si daca nu putem valorifica pamantul pe care stam cu paiul in gura sub cerul instelat, ce ce pretentii avem sa ne hraneasca? Nu mai bine ne vindem tara, sa scapam de-o povara?

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Romania criza economica, #solutii Romania, #politica Romania , #guvern