Educatie fara bani (Opinii)

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 17:13
2731 citiri
Educatie fara bani (Opinii)
Foto: wordpress.com

Rezultatele submediocre la Bac si titularizare in invatamant au declansat in spatiul public o furie peste asteptari.

Isteria a cuprins succesiv elevi, parinti, autoritati nu doar didactice, jurnalisti si nelipsiti politruci care, fiecare cat il duce capul, incearca sa profite electoral fie din nenorocirea tinerilor, caci nenorocire este, oricat ne-am ascunde sub motivatii ipocrite, fie din amenintarea la adresa viitorului romanesc.

S-au tras cateva invataminte: nu se poate face scoala fara bani, nici fara elevi dornici de invatatura, darmite fara dascali bine pregatiti si motivati. Desi sunt conditii recunoscute de toata lumea, niciuna dintre ele nu a fost abordata principial de catre autoritati, interesate sa-si apere doar propriul statut, ca si cum nimeni n-ar fi vinovat si n-ar fi vorba de o buna parte a contribuabililor care puteau fi tratati macar cu atentie si respect.

De ce nu invatam de la cei ce stiu?

Cand nu stii ori nu poti face un lucru, e firesc sa inveti sau sa ceri ajutor. Nu e o rusine sa inveti indiferent de varsta si pozitie sociala. Dar e condamnabil sa nu-ti recunosti neputinta si sa nu te folosesti de cuceririle stiintelor didactice, de experienta (savoir-faire sau know-how), toate gratuite, pentru a realiza un invatamant performant. E vorba de viitorul copiilor. In plus, cunoasterea si intelepciunea, mestesugurile si artele confera o anumita aura sociala si noblete de caracter in societatile intemeiate pe merite si valori unanim recunoscute.

E adevarat, Romania aloca educatiei cei mai putini bani din UE, dar nici putinul de care dispunem nu-l folosim rational, gospodareste. Astfel, dupa cum reiese din presa, investitiile in termopane, modernizari si reparatii au costat adesea de 2-3-4... ori mai mult decat pretul real. Dar Guvernul finantator n-a fost/nu este nicidecum interesat de soarta banilor.

Gratuitate si indolenta

Cadrele didactice au beneficiat, cele mai multe, de studii gratuite in universitati, de perfectionari periodice, unele din bani publici, altele pe proprie cheltuiala, dar guvernul finantator n-a fost/nu este interesat sa evalueze corect calitatea si competentele platite din banii sai. Doar numarul de diplome si mediile obtinute de cursanti e clar ca nu ofera indicii suficiente, iar rezultatele asteptate nu se vad.

In ceea ce priveste finantarea per elev, guvernul ar trebui sa recunoasca cinstit ca nu poate asigura gratuitatea generalizata si sa incerce alt gen de distribuire. Are suficiente exemple in Apus unde gratuitatea e conditionata de note, comportament si venituri.

Cu cat e mai celebra institutia scolara, cu atat mai putin se glumeste cu cartea. Cine n-are chef sa invete pierde bursa, subventia, creditul si plateste scolarizarea. La fel, cine are chef sa se grozaveasca, sa-si injure profesorul, ori, mai grav, sa-l violenteze.

Evaluare cu profesionisti

In privinta evaluarii, sistemul actual permite scolilor slabe sa-si fure singure caciula. Solutia propusa de legea Marga, inspirata de sistemul educational englez si nu numai, era externalizarea evaluarii finale. Pentru ca atingea interesele invatamantului particular in plina "ascensiune", pe care pur si simplu l-ar fi desfiintat, s-a renuntat la ideea evaluarii profesioniste dupa plecarea Domniei Sale.

Nici in ultimul ceas, guvernul nu este interesat de evaluari obiective ca sa stie ce se ascunde in spatele diplomelor. Desi statul le garanteaza o multime de drepturi.

Camerele de luat vederi din clase nu-i ajuta pe elevi sa stie mai mult, nici sa aiba deprinderile, priceperile, competentele dorite. A evalua corect, chiar cu respectarea principiilor docimologice, nu inseamna a invata, a cunoaste.

Ce-ar fi de facut?

Cresterea randamentului scolar: mai intai eficientizarea procesului de invatare, inclusiv prin editarea noului curriculum, a unor manuale, cursuri moderne si sistematice si upgradarea calificarii profesorului, motivarea demersului sau formator. Nu va fi usor dupa ce demnitatea i-a fost terfelita de la cel mai inalt nivel.

Cand s-a adoptat Pactul national pentru Educatie, ne-am bucurat ca in sfarsit politicul, mass-media, spatiul public au devenit constiente ca intr-o tara normala cu educatia tinerilor si maturilor nu e de joaca. Ne-am bucurat degeaba.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#reforma sistem educatie Romania, #gratuitate invatamant, #rezultate titluarizare , #guvern