Extinderea CAS, o masura nepotrivita

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 18:33
3798 citiri
Extinderea CAS, o masura nepotrivita
Foto: Gov.ro

Introducerea CAS pentru drepturile de autor este o masura de stanga, adoptata de un guvern de dreapta in cel mai nepotrivit moment posibil. Sa le luam pe rand.

CAS nu este un impozit pe venit, ci reprezinta, dupa cum ii spune si numele, contributia la asigurarile sociale. Din banii astfel selectati sunt achitate, in principal, pensiile varstnicilor de acum. Prin plata CAS, contribuabilul se asigura ca va primi, la randul sau, pensie, cu atat mai mare cu cat contributia este mai mare.

Prin urmare, este o forma de protectie sociala care nu exista, de exemplu, in SUA, unde fiecare se ingrijeste de propria pensie dupa cum il duce capul si prevederea.

Beneficiarii introducerii CAS pentru veniturile din drepturile de autor sunt, in principiu, cei care incaseaza aceste venituri si care au astfel viitorul asigurat, nu numai prin contributie proprie, care era posibila si acum, dar si prin contributia celui care ii plateste, ceea ce ar fi o noutate. Asadar, o masura tipic de stanga.

Un guvern autentic de dreapta nu are astfel de apasari. Grija cea mai mare a unui astfel de guvern de dreapta este sa lase cat mai multi bani patronilor, care sa se poata dezvolta, sa poata angaja cat mai multi oameni, cat mai bine platiti, sa stimuleze astfel consumul pentru a incalzi economia, dar si sa creeze un cadru legal cat mai bun pentru ca angajatii sa poata avea cat mai bine grija de ei insisi.

Asadar, din aceasta perspectiva de dreapta, cel care incaseaza drepturi de autor trebuie sa aiba posibilitati materiale si legale sa-si asigure o pensie, de stat sau privata. Daca el accepta sa fie platit pe drepturi de autor in loc de contract de munca, daca ignora ce i se va intampla la pensie si nu plateste niciun fel de asigurari sociale, e problema lui.

Dar guvernul actual al Romaniei, pe langa faptul ca nu are o doctrina clara de dreapta, este si foarte inghesuit din punct de vedere financiar. Are nevoie de bani pentru pensii si incearca sa-i scoata din piatra seaca, asa ca CAS va fi extins si la drepturile de autor nu de grija angajatilor, ci de grija felului in care se vor plati pensiile de azi.

Pe de alta parte, guvernul stie ca in zona drepturilor de autor sunt bani multi de muls, mai ales de prin institutiile de presa, unde imensa majoritate a salariatilor au, daca au, contracte de munca cu salariul minim pe econimie, si contributii la asigurarile sociale si de sanatate pe masura, iar restul banilor, incomparabil mai multi, sunt platiti pe drepturi de autor, pentru care se plateste impozit pe venit, dar nu si CAS.

De ce accepta angajatii? Cei mai multi pentru ca nu au de ales, practica fiind unitara la nivelul trusturilor de presa. Lipsa contractelor de munca sau salariile minime prevazute de ele reprezinta si modalitati de a tine sub control jurnalistii care nu au astfel niciun fel de stabilitate.

Ei ar trebui, poate, sa se bucure de extinderea CAS, daca momentul ales pentru introducerea acestei masuri n-ar fi cel mai prost cu putinta. Deja au disparut o multime de publicatii, altele gafaie, au fost facute disponiblizari masive. Asa ca extinderea CAS la drepturile de autor s-ar putea dovedi lovitura finala pentru unele dintre aceste institutii de presa si pentru pentru angajatii acestora.

Intre rata de maine si pensia de peste zeci de ani, care credeti ca ar fi alegerea celor platiti pe drepturi de autor? Ca sa nu mai vorbim despre pensionarii care sunt platiti pe drepturi de autor, in diferite domenii. Ei ce pensie viitoare sa-si mai asigure?

In plus, nici nu stiu cat de eficienta va fi, in ansamblu, o astfel de masura. Multi dintre patroni vor gasi o modalitate sa se sustraga de la plata acestui CAS suplimentar, inclusiv prin plata la negru.

In felul acesta, statul nu numai ca nu va incasa nimic in plus la bugetul asigurarilor sociale, ci va pierde si impozitul pe multe dintre drepturile de autor, iar angajati vor fi si mai vulnerabili. Teoretic, ei pot refuza trecerea "la negru". Practic insa, in actualele conditii de criza nu poti sa astepti atitudini principiale si curajoase, dar si o solidaritatea de breasla pe care nu le vezi nici in conditii normale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#CAS drepturi de autor, #Guvern Boc drepturi autor , #guvern